Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru Forester má novou speciální edici. Zakládá na sportovní výbavě STI

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

V Japonsku se představuje nové Subaru Forester STI Sport Black Interior Selection. Jak už název napovídá, hlavní novinkou je černý interiér se speciálním vnějším lakem.

Subaru koncem loňského podzimu ve Spojených státech amerických představilo nového pokračovatele SUV Forester, ale v Japonsku i Evropě stále prodává minulou generaci. Aktuální Forester se vyrábí už od roku 2018, v roce 2021 prošel faceliftem a teď se v domácí zemi vycházejícího slunce odhaluje s novou decentní evolucí. Novinka navíc přijíždí se speciální edicí již existující sportovní výbavy.

S novým modelovým rokem 2024 se Subaru Forester představuje s novým paketem STI Sport Black Interior Selection. Novinka zakládá na standardní specifikaci STI Sport, uvedené v roce 2022, a je charakteristická tmavším čalouněním kabiny s černou kůži Nappa a stříbrným kontrastním prošíváním. Luxusně vypadající kabina pak může být spojena s exkluzivním exteriérovým metalickým lakem Offshore Blue.

Nový Forester se sice pyšní emblémem slavné sportovní divize Subaru Tecnica International (STI), ale nepřináší žádná nová výkonová vylepšení. Pod kapotou má turbodmychadlem přeplňovaný 1,8litrový zážehový boxer o 130 kW (175 koních). Oficiální tisková zpráva však uvádí, že má divizí STI vyvinutí sportovní tlumiče pro lepší ovladatelnost.

Video se připravuje ...

Letošní novinkou v japonském ceníku Foresteru je také nová modrá barva Geyser Blue pro varianty X-Edition a XT-Edition, kterou automobilka už v minulosti představila na americkém modelu Forester Wilderness. Forester X-Edition se prodává s hybridním dvoulitrem E-Boxer, nabízeným i v Evropě, zatímco XT-Edition má výše popsanou přeplňovanou osmnáctistovku. I v Japonsku je standardem pohon všech kol Symmetrical AWD.

Nová edice Subaru Forester může být poslední evolucí aktuální páté generace na japonském trhu. Už v následujícím roce by se tam měla začít prodávat nová šestá generace, už uvedená v Americe, a my si musíme počkat, zda se bude nabízet i u nás v Evropě.

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Ozzman
15. 4. 2024 09:01
Re: Volšický nás schválně uvádí v omyl nadpisem
Priznam se, ze jsem uz hledal skladovky s 1.8turbo… marně :D
Avatar - KANKUNEN
15. 4. 2024 08:50
Volšický nás schválně uvádí v omyl nadpisem
Plive nám přímo do ksichtu. Já tu jsem déle než on. Zcela cíleně vynechal slovo v Japonsku.