Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru láká na premiéru nového SUV. O jaký model půjde?

Filip Melich
Diskuze (0)

Subaru zveřejnilo video upoutávku na premiéru nového SUV. Bližší informace automobilka nezveřejnila, ale zatím alespoň můžeme čerpat z náznaků ve videu a ze spekulací.

Automobilka Subaru dnes zveřejnila video, ve kterém láká na premiéru nového modelu. V samotném závěru upoutávky je uvedeno, že půjde o nové SUV, jehož premiéra je naplánována na 15. září letošního roku, tedy zhruba za dva týdny. O jaké auto se jedná?

Subaru je na informace skoupé, takže si musíme vystačit s náznaky ve videu a domněnkami. Ve videu jako takovém toho z nového auta zatím moc nevidíme. Zahlédnout lze detail předního i zadního světla, přibližný vzhled disků kol a tvar vozu. Na základě těchto detailů někteří odhadují, že by se mohlo jednat o novou generaci modelu XV.

Video se připravuje ...

Pro připomenutí, crossover XV je v podstatě Imprezou s karoserií hatchback a zvýšeným podvozkem. Podobným způsobem byl z modelové rodiny Impreza vyčleněn sportovní model WRX, jehož nová generace se představila v září loňského roku. Lze tedy předpokládat, že by nyní mohla být na řadě také nová generace modelu XV. Ta by pak mohla od WRX převzít pojetí interiéru, byť samozřejmě bez některých specifických detailů jako jsou například sportovní sedadla.

Spekulace hovoří o tom, že by se pod kapotou novinky mohl objevit přeplňovaný čtyřválec boxer o objemu 1,5 litru. Stávající generace modelu XV je přitom na českém trhu dostupná jako hybrid s pohonem e-Boxer, jehož součástí je dvoulitrový atmosférický plochý čtyřválec. Zatím samozřejmě ještě nevíme, jaké výkony nové XV nabídne, ale pro to současné Subaru uvádí výkon motoru 110 kW (150 k) a točivý moment 194 Nm. Elektromotor přidává 12,3 kW (16,7 k) a 66 Nm, ovšem kombinovaný výkon automobilka neudává.

V nabídce českého zastoupení figuruje ještě slabší motorizace bez elektrifikace, která spoléhá na 1,6litrový zážehový boxer. Jde opět o atmosférickou jednotku, která produkuje 84 kW (114 k) a 150 Nm. Obě motorizace jsou spojeny s variátorovou převodovkou CVT. Pokud novinka skutečně dostane přeplňovaný 1,5litrový boxer, předpokládáme, že bude výkony srovnatelná spíše se stávajícím dvoulitrem. Použití CVT a nějaké formy elektrifikace je pak takřka jistotou.

Na spekulace a domněnky naštěstí nebudeme muset spoléhat dlouho. Vzhledem k tomu, že je premiéra naplánována již za dva týdny, tedy na 15. září 2022, bližší informace zjistíme velice brzy. Je pak ještě otázkou, kdy a v jaké podobě se nové SUV dostane na český trh.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme