Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Summit Kim Čong-Una a Donalda Trumpa v Singapuru. Jakým autem přijel severokorejský diktátor?

David Bureš
Diskuze (10)
Severokorejský diktátor se na historickém summitu v Singapuru opět předvedl jako milovník vozů s trojcípou hvězdou na přídi.

V Singapuru se tento týden odehrál historický summit, na němž se spolu setkali americký prezident Donald Trump se severokorejským vůdcem Kim Čong-Unem. Jestliže běžnou veřejnost zajímaly hlavně výsledky jednání o možném jaderném odzbrojení korejského poloostrova, automobiloví fanoušci se ptali, čím bude Kim Čong-Un a jeho delegace po Singapuru jezdit. A severokorejský diktátor nezklamal.

Kim Čong-Un se už v minulosti ukázal jako milovník vozů značky Mercedes-Benz, které měl rád i jeho otec, což bylo patrné i na jeho návštěvě Singapuru. Vozil se totiž v limuzíně z dílny stuttgartské automobilky. Součástí jeho konvoje však nebyl pouze Mercedes-Benz, ale také Maybach.

V případě Mercedesu jde samozřejmě o model Pullman, který je mezi hlavami států velice oblíben. Ostatně ve své garáži ho má třeba i ruský prezident Vladimir Putin, který s ním běžně jezdil, než si letos převzal novou státnickou limuzínu z domácí ruské dílny.

V tomto konkrétním případě jde o Mercedes-Benz Pullman na bázi minulé generace třídy S. Auto oficiálně nazvané Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard bylo představeno v roce 2007, Kimova limuzína je ale až modernizovaná verze z roku 2011, která se dá poznat dle odlišného předního nárazníku.

Limuzína s rozvorem 4.315 mm je dlouhá 6.356 mm, posádka si užívá toho nejvyššího luxusu, přičemž kabina je samozřejmě pancéřovaná. Ve výbavě nechybí masážní sedadla s ventilací nebo nosiče vlajek či standard. O pohon se stará vidlicový dvanáctiválec s dvěma turbodmychadly o objemu 5513 cm3, který poskytuje 380 kW a 830 N.m.

V případě Maybachu jde podle všeho o Maybach 62 S, tedy nataženou verzi tohoto luxusního sedanu, vyráběného mezi lety 2002 a 2012. Varianta S rozeznatelná podle odlišné mřížky chladiče je poháněna dvakrát přeplňovaným šestilitrovým dvanáctiválcem o výkonu 450 kW, který nahradil výchozí 5,5litrový dvanáctiválec.

Vozy s trojcípou hvězdou na přídi jsou pro severokorejské diktátory v posledních letech typické, s limuzínami Mercedesu jezdil už Kim Čong-unův předchůdce, otec Kim Čong-il. Na Kim Čong-ilově pohřbu se ale paradoxně objevila i díla „amerických kapitalistů,“ na poslední cestě jej doprovázel Lincoln Continental:

David Bureš
Diskuze (10)
Avatar - bystron
12. 6. 2018 23:40
Re: prepásli to
>:D :yes: putinomobil je jak Mahindra nebo jeden typ Chrysleru :-|
Avatar - JirkaV8
12. 6. 2018 18:24
Re: Diktator prisiel Cadillacom...
Cypa tu občas je jako Bubáq, ale dává si pozor :yes:
Avatar - euro89
12. 6. 2018 17:32
Re: Diktator prisiel Cadillacom...
Od doby, co tady neotravuje IPA, jsem myslel, ze na podobny exoty clovek narazi akorat na Novinkach. :-!
Avatar - Hammunasakra
12. 6. 2018 16:33
Re: Diktator prisiel Cadillacom...
To neni vtipný
12. 6. 2018 16:16
prepásli to
to mohla byť dobrá šouka pre nový ruský putinomobil, ale kim už asi bude teraz jazdiť na nejakej amerike