Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Superlehké BAC Mono dále snižuje svou hmotnost novými koly

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
BAC Mono, britský silniční monopost, se pyšní hmotností pouhých 580 kg. Ta muže být nyní ještě nižší díky představení nových karbon-kompozitových kol.

Briggs Automotive Company Ltd. byla založena v roce 2009 v Liverpoolu a o dva roky později představila svůj prozatím jediný model, jímž je jednomístný sportovní stroj BAC Mono.

V loňském roce se na Festivalu rychlosti v Goodwoodu tento vůz představil v modernizovaném provedení s novým motorem o objemu 2,5 litru a výkonu 227 kW (309 k) a na podzim bylo uvedeno speciální provedení BAC Mono Marine Edition.

Letošní Festival rychlosti v Goodwoodu se stal místem světové premiéry pro nová karbon-kompozitová kola, která jsou výsledkem společného vývoje automobilky Briggs Automotive Company Ltd. a společnosti Dymag.

Nová 17-palcová kola pro BAC Mono ve své konstrukci kombinují uhlíková vlákna s paprsky z hliníkové slitiny. Pro přední 7,5-palce široké disky je uváděna hmotnost 5,7 kg na kolo a snížení hmotnosti na přední nápravě o 23,5 % ve srovnání se standardními koly. Vzadu použitá kola o šířce 9 palců pak s hmotnosti 6 kg odlehčují zadní nápravě o 22,9 %.

Vedle samotných kol si pozornost zaslouží i jejich šrouby, které jsou vyrobeny z titanu. Každý z těchto šroubů váží pouze 30,2 g, což má podle oficiálních materiálů přinášet úsporu hmotnosti 212,5 g na kolo.

Kromě výrazného snížení hmotnosti mají být nová kola i silnější a tužší. Zároveň ovšem mohou i výrazně zvýšit pořizovací cenu vozu, protože k novému BAC Mono budou od letošního července k dispozici za 9950 britských liber (zhruba 340.000 Kč) a dodatečně si je majitelé těchto vozů mohou objednat za 12.500 britských liber (okolo 425.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)