Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světové celebrity usedají za volant závodních automobilů

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Známé tváře mohou přesedlat za volanty závodních automobilů, pokud by je přestal bavit výnosný umělecký život. Někteří herci či hudebníci jsou zdatní piloti výkonných speciálů často určených přímo na okruh.

Z řad uměleckých hvězd vystupují jedinci, kterým nestačí euforie způsobena vystupováním před diváky či posluchači. Výběr největších motoristických nadšenců pumpuje adrenalin do žil prostřednictvím závodění v kategoriích veteránů i nejmodernějších speciálů. Níže zmíněné známé tváře umí dupnout na plyn stejně dobře jako zaujmout před kamerou nebo před vyprodaným publikem.

1. Rowan Atkinson

Guru televizní zábavy má minimálně dvě tváře. Profesní grimasy podlamují kolena vysmátým divákům, ale v soukromí je Atkinson distingovaný sběratel automobilů. Role přitroublého pana Beana mu vynesla takové jmění, že si mohl vybavit garáž vysněnými automobily od ikonických historiků po nepřekonatelné supersporty. Ve volném čase anglický komik drtí časomíru na okruzích, nebo píše do automobilových magazínů. Král smíchu závodil s Renaultem 5 GT Turbo a k vidění byl například v Silverstone s vlastním Astonem Martin nebo v Goodwoodu s Jaguarem Mark VII M. Atkinson před prodejem stihl dvakrát nabourat asi nejznámější McLaren F1 na světě.

Rowan Atkinson a McLaren F1 Rowan Atkinson a McLaren F1

2. Michael Fassbender

Irský herec původem z Německa se ukázal v seriálech Bratrstvo neohrožených nebo Hercule Poirot. Větší obsazení přišlo s filmy 300: Bitva u Thermopyl a X-Men, přitom se televizní hrdina vzhlíží v roli pilota Porsche. Fassbender startoval v 911 GT3 Cup během mezinárodního šampionátu Porsche Mobil 1 Supercup.    

Michael Fassbender Michael Fassbender

3. Nick Mason

Zasloužilý bubeník a spoluzakladatel Pink Floyd to umí rozjet na koncertě i po silnici. Fenomén rockové skupiny opět umožnil plnit motoristické sny a Mason si tak mohl dovolit nastřádat jednu z nejúchvatnějších automobilových kolekcí současnosti, na jednom místě září například Bentley 4½ Litre, Alfa Romeo 8C i nejdražší Ferrari 250 GTO.

Bugatti Type 35 Bugatti Type 35

4. Matt LeBlanc

Joey z Přátel a Matt LeBlanc z Top Gearu v jedné osobě je oddaným nadšencem do Formule 1. Z pozice diváka si umí představit náročnost řízení monopostu, protože osobně využívá možnosti svezení na okruhu, kde se objevuje na dvou i čtyřech kolech. Z nepřeberného množství aut si pro svoji maličkost vybral například Ford Focus RS, Porsche 911 R, Porsche 911 GT2 RS nebo Mercedes-Benz ML63 AMG.    

Matt LeBlanc Matt LeBlanc

5. Patrick Dempsey

Patrick Dempsey je jednou z nejúspěšnějších filmových hvězd, které se podařilo nejen účastnit se závodního motoristického sportu, ale dokázal se aktivně zapojit do koloběhu sjetých gum a spáleného benzínu. Přirozený talent před kamerou i za kniplem závodil v některých z nejprestižnějších událostí motoristického světa, kam patří 24 hodin Le Mans, Petit Le Mans na Road Atlanta v Braseltonu a také 24 hodin Daytona – zde si vyjezdil fantastické třetí místo.

Patrick Dempsey Patrick Dempsey

6. David Letterman

Čtyřiasedmdesátiletý Letterman je americký televizní moderátor, komik, spisovatel, producent a skutečný nadšenec závodního motoristického sportu. Stále vitální stařík spoluvlastní závodní tým Rahal Letterman Lanigan Racing, doma si mohl vybírat ze skvostné sbírky čítající například Porsche 911 Carrera Coupe či Ferrari 328 GTS z roku 1988, Ferrari Dino 246 GTS (1969), Ferrari 250 GTE (1963), Ferrari 288 GTO (1985), Jaguar XK 140 (1955) a několik verzí Porsche 356.

David Letterman David Letterman

7. Gene Hackman

Opakovaně oceňovaný Gene Hackman s datem narození 30. 1. 1930 se objevil ve filmu Bonnie a Clyde. Jeho soutěžní kariéra začala stoupat v roce 1983, když se účastnil vytrvalostního závodu 24 hodin Daytona za tým Dana Gurneyho. Herec pokoušel limity automobilové techniky v době absence elektronických pomocníků.

Gene Hackman Gene Hackman

8. Brian Johnson

Zpěvák a textař kapely AC/DC propojil rock'n'roll s automobilovým prostředím. Johnson v noci řádí na koncertech a ve dne pumpuje adrenalin do žil v doprovodu hlučného burácení motoru. Oblíbil si Range Rovery, ale apetit rozšířil i díky Audi R8, Ferrari 458 Italia, Jaguaru F-Type Project 7. Z investic do starožitností patří zmínit například Bentley Vendenplas, Lola T70 Mark 1 a Citroën DS -23 Pallas. Kromě civilních modelů a starších kousků Johnson řídí i  sportovní verze celoživotně milovaných aut.

Brian Johnson, Jaguar F-Type Project 7 Brian Johnson, Jaguar F-Type Project 7

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme