Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tahle jedničková Octavia je na prodej za 1,3 milionu. Vidíte, proč je tak drahá?

Jan Zajíc
Diskuze (24)

Když v inzerci narazíte na první generaci Škody Octavia za 1,3 milionu, ta cifra vás rozhodně upoutá. V tomto případě má prodejce pro tak vysokou požadovanou částku zajímavý důvod.

Hledá totiž nového majitele vzácné prodloužené verze, která nesla přídomek Long.

Škoda Octavia Long vznikla v roce 1999 jako reprezentativní automobil pro tehdejší vládu premiéra Miloše Zemana. Ten chtěl používat auta tuzemské výroby, jenže takový vůz nebylo kde vzít. Superb ještě nebyl na světě, objevil se až o dva roky později, a Tatra v tehdejším roce ukončovala ztrátovou produkci osobních aut.

A tak se sáhlo na Octavii, která dostala prodlouženou verzi. Natažení o 80 milimetrů bylo dosaženo vložením speciálního dílu v oblasti B sloupku. Délka vozu pak činila 4.591 mm, rozvor dosahoval 2.592 mm. Jenže ani to moc nepomohlo a politikům se vůz příliš nelíbil.

Octavia Long přitom byla k dispozici s nejluxusnější výbavou Laurin & Klement a navíc měla mobilní telefon vepředu, dodatečné interiérové osvětlení, výklopné stolečky a hlavně odnímatelný modrý maják.

Vyrobeno bylo nakonec zřejmě jen 25 kusů, původně se přitom plánoval destinásobek. První verze se prodávaly za 810 tisíc korun, pozdější pak za 900 tisíc. Zajímavé také je, že výroba probíhala ve vývojovém centru automobilky v Česaně.

Už zmíněný exemplář, který je na prodej za 1,3 milionu korun (bez stokoruny),  jezdil na ministerstvu obchodu a průmyslu v Praze, dalším majitelem byla Česká obchodní inspekce. Na autě je původní registrační značka a dostanete k němu i originální technický průkaz.

Zajímavé je, že stříbrná Octavia Long je na prodej v Chrudimi, kde je už pár let k mání jiná prodloužená oktávka. Už jsme o ní kdysi psali. Tu můžete mít za 1.199.000 Kč.

Jan Zajíc
Diskuze (24)

Doporučujeme

28. 12. 2019 12:42
viděl jsem jí v Třinci
Kdysi jsem jí viděl v Třinci Na sosně.
28. 12. 2019 11:19
Re: asi takhle
Zajímavé je, že jako ty se vyjadřují v anonymní diskusi vždycky jen malí, uhrovití otloukánci, do kterých si v reálu každý kopne a jejichž život za moc nestojí a kteří mají v hlavě pěkně💩💩💩💩👎👎👎👎
28. 12. 2019 11:18
Re: asi takhle
Zajímavé je, že jako ty se vyjadřují v anonymní diskusi vždycky jen malí, uhrovití otloukánci, do kterých si v reálu každý kopne a jejichž život za moc nestojí a kteří mají v hlavě pěkně💩💩💩💩👎👎👎👎
7. 12. 2019 14:21
Re: asi takhle
takhle se bav s tou flundrou co te vyvrhla a misto toho aby te spolkla tak si od toho debila nechala nastekat do jeskyne
5. 12. 2019 18:32
Škoda Octavia Long
Vážení přátelé, návrh tohoto vozu vznikl v roce 1997 a Škoda a.s. VW Group pod vedením Pana Kulhánka o ni neměla zájem, dle vyjádření které jsem tehdy ze Škoda Auto obdržel, nicméně po pár letech jsem zjistil že se jeden Exemplář objevil někde na Moravě.
Co mě ale absolutně šokuje je fakt že Automobilka zcizila návrhy a vůz potají vyrobila v 25kusech kdesi....
Možná bych ještě někde po letech objevil originály návrhů.