Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tajemná Toyota GR 86 přistižena. Je to připravovaný Lexus UC?

David Bureš
Diskuze (0)

Toyobaru by i v druhé generaci mohlo být nabídnuto s logy tří různých značek. Třetí sourozenec by se však od GR 86 a BRZ mohl odlišit výrazněji.

Toyota a Subaru v uplynulých měsících představily druhou generaci svých kompaktních kupé. Zatímco BRZ si uchovalo své jméno, sourozenec se přejmenoval na GR 86, podle závodní divize Gazoo Racing. Jen u dvojice modelů by ale zůstat nemuselo, rýsuje se totiž třetí sourozenec nazvaný Lexus UC.

Příchod takového automobilu naznačily špionážní snímky již v březnu, kdy v domovském Japonsku bylo zachyceno kompaktní kupé s osobitou maskou Lexusu, které jinak nápadně připomínalo druhou generaci BRZ/GR 86. Tehdy se o maskovém prototypu tolik nemluvilo, po pár měsících se ale vrací na scénu.

Vyrojily se totiž spekulace o tom, že se skutečně rýsuje nový Lexus s technikou Toyobaru. Má se jmenovat Lexus UC (jako urban coupé) a má se jednat o nový základní sporťák značky, stojící v hierarchii pod modelem RC.

Zajímavostí jsou navíc zprávy o možném odlišení se svojí technikou od jeho sourozenců. Lexus by jakožto luxusní značka měl nabídnout něco prémiovějšího, a tak se spekuluje o tom, že se konstruktéři snaží do útrob dostat hybridní ústrojí, typické pro dnešní nabídku Lexusu. Pomoci by tomu mohl i nárůst rozměrů auta, prostor pod RC (dlouhým 4,71 metru) je totiž více než dostatečný. GR 86 totiž na délku měří 4,26 metru.

Vyloučeno každopádně není ani zachování motoru z GR 86, které jako BRZ používá motor typu boxer o objemu 2,4 litru z dílny Subaru. V takovém případě by se Lexus UC od sourozenců nejspíše odlišil hlavně svým vzhledem a luxusnější kabinou.

Zatím každopádně není nic potvrzeno, pokud však Lexus UC na bázi Toyobaru skutečně vznikne, nebude to poprvé, kdy toto kompaktní kupé bude nabízeno s třemi různými logy. Už v první generaci tu byl vedle Toyoty GT86 a Subaru BRZ ještě jeden model. Jmenoval se Scion FR-S a prodával se na americkém trhu, pod hlavičkou této značky Toyoty cílící na mladé zákazníky. Scion ale v roce 2016 zanikl a s tím i skončila kariéra FR-S.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme