Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takto vypadá kocovinový oblek. Jak se řídí den poté?

David Bureš
Diskuze (1)
Ford pomocí speciálních obleků simuloval řízení pod vlivem alkoholu a drog. Další takový oblek nyní simuluje kocovinu.

Doba vánočních večírků má svá mnohá rizika. Zatímco po skončení takové akce zodpovědní řidiči jedou domů taxíkem nebo hromadnou dopravou, ráno už mohou být mnozí otrlejší a za volant usednou, přestože trpí kocovinu. Ford nyní dokazuje, že taková jízda může být podobně nebezpečná jako jízda pod vlivem alkoholu.

Automobilka totiž tvrdí, že přestože ráno po večírku už hladina alkoholu v krvi řidiče nepřesahuje povolené limity, stále je jezdec předcházejícím večerem negativně ovlivněn. Z výzkumů vyplynulo, že řidič s kocovinou neřídí tak pozorně, kvůli kratšímu spánku je nevyspalý a reaguje pomaleji na nebezpečí. Navíc si svůj stav neuvědomuje, což je o to nebezpečnější.

Aby Ford tato rizika řidičům názorně prezentoval, nechá je si jízdu v kocovině vyzkoušet. Kvůli tomu však nemusejí celý večer pít pivo a drinky, automobilka ve spolupráci s renomovaným Meyer-Hentschelovým institutem vyvinul speciální oblek, který jízdu v kocovinovém stavu simuluje. Ten následuje dřívější obleky simulující jízdu pod vlivem drog a pod vlivem alkoholu.

„Kocovinový“ oblek je tvořen speciální vestou, závažím na zápěstí a kotníky, čepicí, brýlemi a sluchátky. Oblek vážící 17 kilogramů díky těmto součástem simuluje klasické příznaky kocoviny, jako jsou únava, malátnost, pulzující tlak v hlavě a zhoršené soustředění.

„U kocovinového obleku jsme použili sluchátka a brýle, které společně napodobují zvýšenou citlivost na hluk při kocovině, typické zvukové vjemy při migréně, závratě a oslepující bolest hlavy,“ vysvětluje blíže Gundolf Meyer-Hentschel, ředitel Meyer-Hentschelova institutu, který se primárně zabývá problematikou generačního vývoje a související tvorbou trhu produktů a služeb.

Automobilka chce oblek uplatnit v bezplatných kurzech Ford Driving Skills for Life určených mladým řidičům. Těmi už ve 13 zemích Evropy prošlo na 20.000 absolventů.

David Bureš
Diskuze (1)
15. 12. 2016 17:23
Pobavilo me..
Jak si ti ridici svuj stav "neuvedomuji". Ja kdyz mam poradnou kocovinu, tak si to teda cafra hodne uvedomuju..:)