Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra chce prorazit v Mexiku, dodá tam prvních 16 vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Automobilka Tatra v těchto dnech připravuje dodání šestnácti nákladních automobilů v hodnotě 50 milionů korun do Mexika. Jde o první referenční zakázku do této americké země.

Vedení firmy Tatra věří, že se díky této zakázce kopřivnické automobilce otevře cesta na mexický trh. Pro Tatru jde podle generálního ředitele Petra Karáska o první zakázku takového rozsahu do Mexika minimálně za posledních 15 let. Automobilka ji získala díky vítězství ve výběrovém řízení. "První dodávka těch vozidel právě sjíždí z výrobní linky. Vozidla ještě prodělají přípravu před cestou přes oceán," řekl ředitel.

Část automobilů jsou vyprošťovací vozy, další je připravená pro jiné nástavby. Část těchto nástaveb dodá automobilka, část si zajistí zákazník přímo na místě. "Rádi bychom, aby ta referenční zakázka založila dobrou zkušenost uživatelů v Mexiku s našimi vozy, abychom tam mohli opakovaně dodávat," řekl Karásek.

Tatru podle vedení automobilky v Mexiku nikdo nezná. "S dobrými referencemi můžeme oslovit i další sektory, jako je stavebnictví nebo zemědělství, prostě sektory, ve kterých je Tatra silná," řekl David Pipal, který má v Tatře na starosti speciální projekty. Velký potenciál vidí automobilka například v těžebním průmyslu. Vozidla se uplatňují v oblastech s komplikovanými terény.

Tatra je tradičním výrobcem nákladních vozů. Od loňského roku patří společnosti Tatra Trucks, kterou vlastní z 65 procent Jaroslav Strnad a ze 35 procent společnost Promet Tools Reného Matery. Automobilku získali v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům.

V loňském roce Tatra vyrobila 763 kompletních vozidel, což bylo nejvíce od roku 2008, prodala jich 722. V posledních 20 letech automobilka podstatnou část svých vyrobených vozidel dodávala v rozloženém stavu. Letos prodá asi 840 vozidel. Tatra zaměstnává 840 lidí, dalších téměř 600 zaměstnanců mají dceřiné firmy Taforge a Tafonco.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Avatar - JirkaV8
11. 11. 2014 12:51
každý kus dobrý
Buďme rádi za každý prodaný kus, kam, to je už za druhé :yes: Věřím že nové vedení to má celkem spočítané a ví co a proč dělá.
Avatar - Barrichello
10. 11. 2014 16:04
Re: mexiko
Když se Petra ptali, kde byli jeho příbuzní na dovolený, napsal že dědeček byl v Rusku. S Wermachtem, a protože mu tam omrzl nos, doted celá rodina nenávidí rusko a komunisty :o)))
Avatar - Bubáq
10. 11. 2014 14:54
Re: mexiko
To v.le Topper, tys větší pako než já! Jaké máloobjevené trhy?! Konkurence Tatry na nich funguje desítky let v nejlpeší možné kondici, tzn. že nabízí vyspělé náklaďáky v nejvyšších technických specifikacích. To platí pro všechny Tebou uvedené země...
Brazílie a růst?! Nějak nemáš přehled o současné ekonomické situaci Brazílie: tam nyní začínají chybět koupěschopní zájemci.
V souladu s firemní strategií, Tatra má šanci pouze využít speciálních poptávek na speciální vozy; ono totiž prodávat vozy v tak vzdálených destinacích bez super servisu je takřka nemožné. Tatra to zkouší, ale musí dodat dost vozů na to, aby se lokálnímu partnerovi poskytovat servis tatrám (s dodávkou dílů na tak obrovské vzdálenosti) vůbec vyplatilo.
Ve zprávě o prodeji do Mexika mi chybí jakákoliv návaznost na DAF (Paccar), která by mohla dát šanci na zajištění servisu v místě.
Takže sorry, tisková zpráva zní (jako obvykle) optimisticky, ale pokud to Tatra myslí vážně, čeká její managery opravdu šílená porce práce s velmi nejistým výsledkem. Ale i já držím palce!
Mexico lindo y querrido, cómo te amo!
Pozn.: Kdo je vlatně ten zákazník v Mexiku?
Avatar - 3_diamanty
10. 11. 2014 14:08
mexiko
brazilia thajsko indonezia turecko iran ... ;-) ... toto su stale maloobjavene trhy kde to bude rast v najblizsich rokoch slusne .....

v sucasnosti vsichni jsou uz v mexiku..... [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] :yes:

tatra preto nemoze chybat.... :yes: