Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra připravila speciály Force 4x4 pro Chile

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Tatra Trucks ve spolupráci s partnerskou firmou HTH Global Mining S.A. připravila první tři vozidla řady Force v provedení podvozku 4x4 s oběma nápravami řiditelnými.

Nové obchodní teritorium kopřivnické automobilky je v Chile pokryto prozatím třemi spolupracujícími organizacemi působícími v pozici prodejců a poskytovatelů servisního zázemí pro vozidla značky Tatra.

Důležitou prodejní a servisní společností na poli prodeje vozidel vhodných pro práci v dolech, osvětlovací techniky a bezpečnostních zařízení pro práci v důlních dílech je chilská firma HTH Global Mining S.A.

Vedle této firmy pak v Chile působí v rámci prodeje a poskytování servisu vozů Tatra ještě další dvě společnosti, jimiž jsou COS-Brokers Ltda. a Excellence SpA. První je zaměřena víceméně na vozidla řady Phoenix, druhá potom na hasičské speciály.

Jedním z výsledků dlouhodobého zájmu společnosti HTH Global Mining S.A. o vozidla značky Tatra je současná objednávka a dodávka tří tzv. civilních rámových podvozků Force 4x4.1R určených pro montáž účelových nástaveb s následným provozem v horských oblastech.

Vozidla Tatra Force 815-7T5R21.42A 4x4.1R jsou odvozena z hasičského speciálu T 815-7T5R21.371 s tím, že k hlavním konstrukčním rozdílům patří zadní řízená náprava systémem VSE, použití kolových redukcí, dvoudveřová, krátká, kabina s integrovanými systémy ROPS/FOPS, bubnové brzdy a rozvor náprav 4182 mm.

Celková hmotnost vozidla dosahuje 18 t (9t + 9t). K pohonu slouží vzduchem chlazený vidlicový osmiválec Tatra T3D-928-21 emisní specifikace Euro V, s maximálním výkonem 280 kW a maximem točivého momentu na hranici 1800 Nm.

S motorem spolupracuje mechanická převodovka Tatra 10TS180 (systém řazení Tatra-Norgren), přídavná převodovka Tatra 2,30 TRK 1,1/1,8 a převodové redukce v nábojích kol. Pohon kol obou náprav je stálý (dělič momentu). Odpružení obou náprav je pneumatické, doplněné zkrutnými stabilizátory.

Vozidla Tatra Force 815-7T5R21.42A 4x4.1R budou provozována ve specifických podmínkách horských a vysokohorských silnic, přirozeného terénu i těžebních děl.

Těžební oblasti jsou charakterizované úzkými nezpevněnými komunikacemi s otvory (tunelového typu) s rozměry (4x4 m), svahy v hodnotách 35 % až 45 %, blátivými či skalnatými úseky, nebezpečnými ostrými zatáčkami. Teploty kolísají v rozsahu -5 0C až 45 0C.

Vozidla se budou při rychlostech 5 km/h až 45 km/h pohybovat v nadmořských výškách 3000 m.n.m. až 4200 m.n.m. Denní kilometrový proběh je počítán v hodnotách cca 170 km, z čehož polovina bude probíhat při plném využití užitečné hmotnosti.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)