Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Trucks a Dny NATO v Ostravě (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Kopřivnická automobilka představí na Dnech NATO průřez bojovou, záchrannou, civilní i závodní techniku.

Tatra Trucks je speciálním partnerem největší bezpečnostní přehlídky v Evropě, kterou je 15. ročník Dnů NATO pořádaný společně s 6. ročníkem Dnů Vzdušných sil AČR. O víkendu 19. a 20. září tak bude letiště Leoše Janáčka v Ostravě – Mošnově patřit vojenské letecké i pozemní technice a speciálům jednotek záchranného systému.

Mezi hlavní hvězdy zastupující kopřivnickou automobilku bude patřit nové kolové obrněné vozidlo Titus, které předvede ukázku jízdních vlastností v rámci pozemních dynamických ukázek.

Titus je výsledkem spolupráce s renomovaným francouzským výrobcem Nexter Systems a může se pochlubit významným oceněním z mezinárodního veletrhu obranných technologií IDET 2015.

Základem tohoto kolového obrněného vozidla je podvozek tatrovácké koncepce s centrální nosnou rouro a nezávisle výkyvnými polonápravami se vzduchovým odpružení. Při jízdě po silnici je konfigurace vozidla 6x4 a v terénu pak 6x6. Pro zajištění co nejlepší manévrovatelnosti je řízena první a poslední náprava a průměr zatáčení je 13 metrů.

K pohonu stroje s celkovou délkou 7,72 m, šířkou 2,55 m, výškou 2,73 m a pohotovostní hmotností 17 tun, resp. celkovou hmotností až 27 tun slouží motor o výkonu až 372 kW ve spojení s automatickou šestistupňovou převodovkou.

Titus je schopen jízdy rychlostí až 110 km/h a bez přípravy se může brodit vodním tokem o hloubce do 1,2 m. Výrobce uvádí stoupavost 60 %, boční náklon 30 % a schopnost překonat kolmý stupeň o výšce 700 mm.

Vozidlo kromě špičkových jízdních výkonů nabízí také bezprecedentní úroveň modularity na základě specifických setů vybavení pro konkrétní misi i operační prostředí. Uživatel si tak může svá vozidla pro každé jejich zamýšlené nasazení přizpůsobit přesně podle svých potřeb.

V rámci programu dynamických ukázek se představí i vyprošťovací vozidlo Tatra 8x8 Mammut se speciální nástavbou polského výrobce PS Szczesniak, které předvede odtažení obrněného vozidla Pandur II 8x8.

Základem tohoto vyprošťovacího vozidla je podvozek Tatra T815-720R9T 44 440 8x8.1R osazený motorem DEUTZ TCD 2015 V08 o výkonu 440 kW ve spojení s automatickou převodovkou Allison 4800 SP.

Součástí výbavy Mammutu jsou dva hlavní navijáky s tažnou silou 24 tun a délkou lana 100 m, které doplňuje přídavný dvoutunový naviják s lanem dlouhým 220 m. Pro manipulaci s poškozenými vozidly slouží jeřáb HIAB s dálkovým ovládáním, který uzvedne až 12 tun a zadní zvedací vidlice, kterou lze zatížit až 14 tunami.

V tzv. Relax zóně se široké veřejnosti představí i civilní Tatra Phoenix Euro 6, hasičský a vojenský speciál Tatra Force a rovněž závodní Tatra Phoenix týmu Tatra Buggyra Racing, který se připravuje na Rallye Dakar 2016. Představení nového závodního stroje bude doprovázet autogramiáda Martina Kolomého v sobotu a Jaroslava Valtra, který bude vozidlo na slavné rallye pilotovat, v neděli.

Pro všechny fanoušky značky Tatra bude připraven také T-Shop s nabídkou nejrůznějších značkových reklamních předmětů. Zájemci o zaměstnání se firemních personalistů budou moci přímo na místě zeptat na aktuální nabídku pracovních míst.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)