Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Phoenix nastupuje s motory Euro 6 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Po třech letech od premiéry řady Phoenix uvádí Tatra její zásadní modernizaci v podobě verzí s motory Euro 6 a dalšími novinkami v konstrukci i výbavě.

Tatra Phoenix odstartovala v roce 2011 další kapitolu v historii severomoravské automobilky. Zcela nový nákladní automobil vznikl ve spolupráci s výrobcem nákladních vozidel DAF a skupinou PACCAR.

Od zahájení výroby v listopadu 2011 dodnes vyjelo z bran kopřivnické automobilky téměř 500 vozidel řady Phoenix s motory PACCAR předchozí emisní specifikace. Letos společnost Tatra Trucks představuje vozidla této modelové řady s motory Euro 6 a celou řadou konstrukčních vylepšení zvyšujících efektivitu provozu.

I ve svém nejnovějším provedení zůstává Phoenix věrný tradiční tatrovácké koncepci podvozku s centrální nosnou rourou, tvořící extrémně tuhý nosný systém vozidla.

Vysoká tuhost nosné struktury ovlivňuje rozhodujícím způsobem jízdní vlastnosti a namáhání rámu a nástaveb. Ohybová tuhost ovlivňuje zejména pohodlí jízdy, s teoreticky menšími nároky na uložení kabiny. Krutová tuhost pak ovlivňuje stabilitu a řiditelnost vozidla, tedy poskytuje vysokou příčnou stabilitu při jízdě v zatáčkách, na vozovkách s příčným sklonem a v členitém terénu.

Tuhá nosná struktura podvozku ve spojení s nezávisle odpruženými výkyvnými polonápravami umožňuje až o 30 % vyšší rychlost jízdy v terénu ve srovnání s vozidly klasické koncepce při zachování komfortu jízdy.

Nové motory

V provedení Euro 6 nabídne Tatra Trucks pro Phoenix možnost volby jednoho ze dvou typů šestiválcových motorů značky PACCAR. Větší MX-13 se zdvihovým objemem 13 l a maximálními výkony 300 kW (412 k), 340 kW (462 k) a 375 kW (510 k) a menší MX-11 se zdvihovým objemem 11 l a maximálními výkony 271 kW (369 k), 291 kW (396 k) a 320 kW (435 k).

Tatra Phoenix Euro 6 s motory PACCAR MX-11
Typ Motoru MX-11 271 MX-11 291 MX-11 320
Nejvyšší výkon [kW/min-1] 271/1650 291/1450-1700 320/1450-1700
Nejvyšší toč. mom. [Nm/min-1] 1600/1000-1650 1900/1000-1450 2100/1000-1450

Na rozdíl od emisních variant Euro 3 a Euro 5 byl motor MX-13 zcela zásadně přepracován. Poprvé je tak ve vozidlech značky Tatra instalován motor se vstřikovacím systémem typu Common Rail. Další konstrukční změny na motoru zahrnují především integraci systému recirkulace výfukových plynů a novou olejovou vanu motoru.

Tatra Phoenix Euro 6 s motory PACCAR MX-13
Typ Motoru MX-13 303 MX-13 340 MX-13 375
Nejvyšší výkon [kW/min-1] 303/1425-1750 340/1425-1750 375/1425-1750
Nejvyšší toč. mom. [Nm/min-1] 2000/1000-1425 2300/1000-1425 2500/1000-1425

Oba dva motory využívají k optimalizaci emisí škodlivých sloučenin ve výfukových plynech dle norem Euro 6 osvědčenou kombinaci systémů recirkulace výfukových plynů, EGR, a katalytické redukce, SCR, se kterými má DAF jako výrobce těchto motorů bohaté dlouholeté zkušenosti z výroby pro americké značky Kenworth a Peterbilt, jež splňují podobné požadavky v rámci severoamerické legislativy dle EPA 10.

Celá kombinace je doplněna o filtr pevných částic, tzv. DPF. V rámci implementace systému EGR došlo na zvětšení vlastního chladiče vozidla, ale též mezichladiče, což se odrazilo v konstrukci nového rámu vozidla, který se v prostoru za přední nápravou směrem kupředu rozšiřuje do tvaru V.

Zařízení pro čištění výfukových plynů dle Euro 6 je prostorově náročnější než to, které vyhovovalo předchozí normě. Tato skutečnost si vyžádala celkovou rekonfiguraci příslušenství montovaného na rám vozidla.

Pro nové modely s motory Euro 6 budou používány dvě základní kombinace výfukových traktů. Pro vozy s podvozky 4x4 a 6x6 půjde o provedení ležaté, kdy budou DPF filtr a katalyzátor řazeny za sebou v jednom bloku na pravé straně rámu vozidla.

Druhou možností, standardně používanou pro vozidla s podvozky 8x8 je provedení stojaté. Filtr DPF je umístěn vpravo na rámu v rozvoru 1. a 2. přední nápravy a katalyzátor válcového provedení je nad ním těsně za kabinou s vývodem výfukových plynů směrem nahoru. Stojaté provedení bude možno na přání zákazníka montovat na vozidla v provedení 4x4 a 6x6.

Elektronický systém motoru, výfukového traktu a ostatních systémů doplňuje poprvé v historii výroby vozidel Tatra, elektronický management vzduchové soustavy EAC.

Přepracovaná kabina

Vedle nových motorů je nejviditelnější a nejzásadnější změnou oproti dosavadnímu provedení Phoenixu použití nové kabiny. Ta sice i nadále vychází ze stavebního provedení kabin vozů DAF CF, ale je především v podlahové části zcela překonstruována a to včetně rozšířeného předního uložení na rám.

V rámci rozšíření nabídky motorů o vznětový řadový šestiválec MX-11 se mění též poloha kabiny na rámu včetně navazujících karosovacích dílů.

V případě exteriéru kabiny zaujme především nová maska s nepřehlédnutelným znakem kopřivnické automobilky. Nově byly navrženy též nástavce blatníků kabiny do nichž byly integrovány světelné ukazatele změny směru jízdy.

Nový je rovněž tvar předního nárazníku a hlavních světlometů. Spodní část nárazníku je ocelová a dělená, kvůli úspoře nákladů při případné výměně či opravě, na tři části. I s novou kabinou, nárazníkem a přechodem na motory Euro 6 zůstává nájezdový úhel na hodnotě 31 stupňů jako u vozidel s motory Euro 5.

Stejně jako doposud i pro Phoenix Euro 6 hodlá Tatra Trucks nabízet kabiny ve dvou provedeních, jimiž jsou krátké denní a prodloužené s možností instalace lůžka za sedadlem řidiče a spolujezdce.

Převodovky a elektronika

Podobně jako u stávajících provedení s motory Euro 5 jsou i pro nová vozidla standardem šestnáctistupňové převodovky ZF, a to jak s manuálním řazením, tak s automatizovaným řazením AS-Tronic. Obě dvě varianty mohou být doplněny intardéry.

Manuálně řazená převodovka je nově ovládána pomocí bowdenů, což zásadním způsobem přispívá ke snížení vibrací přenášených do kabiny, a tedy k pracovnímu komfortu řidiče. Automatizovaný systém řazení využívá vlastní řadicí software vyvinutý společně s techniky firmy ZF.

Standardem je nabídka jednostupňových přídavných převodovek vlastní konstrukce Tatra (ve třech druzích provedení převodování) a dvoustupňových přídavných převodovek Tatra (ve dvou variantách převodování).

V průběhu příštího roku je plánovaná zástavba plně automatických převodovek Allison.

Brzdový systém je řízen novou generací protiblokovacího systému EBS-3 od společnosti WABCO. Ve stádiu závěrečného testování jsou další elektronické asistenční systémy, které mají mít pozitivní vliv na zvýšení jízdního komfortu a vyšší efektivitu provozu.

Další konstrukční vylepšení se týkají odpružení přední nápravy. U vozidel s motory emisní specifikace Euro 6 jsou použity nové tlumiče s pozměněnou charakteristikou tlumení. Zásadní změnou prošel přední zkrutný stabilizátor a jeho uložení.

Přepracováno bylo rovněž uložení hlavní páky řízení s optimalizovanou geometrií a v té souvislosti byla pozměněna i konstrukce přední nosné roury.

Vozy Phoenix Euro 6 mají zpočátku pokrývat stejný rozsah variant jako modely předcházející řady. Postupně budou přibývat další verze a dojde na rozšíření výbavy na přání, stejně jako k rozvoji a rozšiřování poprodejních služeb nabízených pro tuto novou modelovou řadu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Barrichello
9. 12. 2014 09:53
Re: .
vyrábí, ale přdevším pro export do nenáročných zemí (rusko, asie atd)
Avatar - lordlord
9. 12. 2014 09:34
.
Vyrábí tara ještě vzducháče?
Avatar - KANKUNEN
8. 12. 2014 13:01
Tak snad už Tatra začne konečně prodávat.
Tatry by bylo škoda.