Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Trucks na IDEX 2015

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Kopřivnická automobilka Tatra na letošní výstavě IDEX 2015 pořádané v Abu Dhabi představuje zástupce své současné produkce.

V metropoli Spojených arabských emirátů se od 22. do 26. února letošního roku odehrává 13. ročník Mezinárodní výstavy zbraní, obranných technologií a systémů IDEX 2015.

Společnost Tatra Trucks a.s., jako nový majitel kopřivnické automobilky, se této výstavy účastní poprvé, i když samotná vozidla značky Tatra jsou jejími pravidelnými účastníky od prvního ročníku.

Tatra v Abu Dhabi vystavuje vozidla, která po skončení výstavy začnou sloužit jako předváděcí, zkušební a školící vozidla v Království Saudské Arábie. Tato země v loňském roce patřila k velmi důležitým zákazníkům kopřivnické automobilky, která pro ni připravuje vozidla modelové řady T810, jejichž montáž z CKD sad se rozběhla přímo v Saudské Arábii.

Svou výstavní premiéru v rámci veletrhu IDEX má modelová řada Phoenix, která se zde představuje v podobě plněpohonného tahače návěsů či podvalníků se spací kabinou vybavenou dvojící lůžek.

Tatra Phoenix je na IDEX 2015 prezentována jako standardizované vozidlo bez speciálních zákaznických úprav, tzv. COTS (cost of the shelf), které pro zákazníka představuje určité cenové zvýhodnění proti vojenským speciálům.

Tatra Phoenix nastupuje s motory Euro 6 (+video)

Dalším zástupcem Tatry v Abu Dhabi je model 815-7 s konfigurací podvozku 6x6 a valníkovou nástavbou vhodnou pro převoz jednotek i nákladu. Vystavené vozidlo je vybaveno motorem Cumminss ISLe 375 o výkonu 276 kW a automatizovanou převodovkou Tatra Norgren.

Pro modelovou řadu 815-7 charakteristická kabina snižuje výšku vozidla na pouhých 2800 mm a může být velmi lehce a rychle pancéřovaná, až do Level 3a/3b dle STANAG 4569. Kola jsou vybavena centrálním dohušťováním, umožňujícím pohyb vozidla i po průstřelu pneumatiky.

Společnost Tatra Trucks sdílí na veletrhu IDEX 2015 výstavní plochu s českými a slovenskými firmami Excalibur Army, Karbox a MSM Martin.

První z nich vyrábí obrněné vozidlo Šakal a samohybnou houfnici Dana M1CZ na tatrováckém podvozku. Karbox je českým výrobcem kontejnerových systémů a skříňových roztažitelných nástaveb. MSM Martin je slovenská společnost zabývající se výrobou a opravami vojenské munice, zbraňových systémů a jiných zařízení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
24. 2. 2015 21:15
Re: Alespoň
[odkaz]
24. 2. 2015 21:12
Re: Alespoň
Tak ti to only Czech nejak nevyslo :-)
24. 2. 2015 13:45
Re: Alespoň
Tatra ale není vyráběna pouze v ČR (ono to ani nejde). Dnes se do ní osazují motory Paccard a kabiny DAF.
A poprosil bych všechny, kteří tento krok odsuzovali, jak tím pohřbí Tatru a tak, ať si laskavě posypou hlavu popelem (můžou se i pochlubit fotkou >:-[] )
24. 2. 2015 13:44
Pěkný stánek,
ale na fotkách vidím jen 2 modely, čekal bych na této akci trošku velkorysejší představení. Každopádně přeji tatrovce co největší úspěch nejen na této výstavě.
24. 2. 2015 11:22
Re: Alespoň
Americký management tam byl právě před J&T. J&T si založilo účelovou firmu na skoupení podílu v Tatře (Truck Development s Markem Gavlasem) a té se podařilo Tatru vydražit v exekuci za 176 milionů v březnu 2013. Následně tato skupina vyházela kompletní vedení včetně toho amerického managementu a rozjela Tatru k dnešním výsledkům. Takže poděkování patří slovenskému kapitálu.