Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technické muzeum v Brně připravilo výstavu aut z dob socialismu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Návštěvníci Technického muzea v Brně mohou od úterka zavzpomínat na své první auto, případně zjistit, jaká auta se proháněla Československem dávno před jejich narozením.

Výstavu Pozor, zákruta! tvoří kromě obvyklých vozů i ojedinělých prototypů z dob socialismu i fotografie Viléma Heckela, které dokumentují dobový životní styl, uvedla mluvčí muzea Šárka Motalová v tiskové zprávě.

Návštěvníci si mohou prohlédnout 12 aut. Některá budou v Technickém muzeu vystavená poprvé. "Například tady máme jeden nový exemplář v prototypech, je to Škoda Combi 765, kterou jsme získali v minulém roce. Ze sériové výroby pak máme Škodu 1200 nebo Trabant 600," řekla ČTK kurátorka expozice Sylvie Zouharová Dyková. Součástí výstavy je i Volha 21 přezdívaná carevna.

Mezi další vystavené modely patří první československý elektromobil EMA, tedy Elektrický městský automobil. Jeho vývoj začal v roce 1968 spoluprací Výzkumného ústavu elektrických strojů točivých v Brně a brněnského Vysokého učení technického, ale do sériové výroby se elektromobil nedostal. Technické muzeum vlastní jeden ze dvou vyrobených prototypů.

Výstava se nezabývá politikou. "Chceme lidem přiblížit, čím se jezdilo, jak se žilo a co obnášel nákup auta. Chtěli bychom, aby si dříve narození mohli zavzpomínat a ti mladší, aby se seznámili s touto dobou," uvedla Zouharová Dyková.

Na čtvrtek 22. února je pro děti i dospělé připravený doprovodný program s názvem Dvacátým stoletím na kolech proletím! Po splnění úkolů a hádanek mohou zájemci na závěr nechat na nástěnce vzkaz, zavzpomínat na to, jak sháněli svoje první auto nebo napsat básničku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)