Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technické školící středisko Ford v Mělníce slaví 15 let

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Ford Motor Company, s.r.o. připravila pro novináře akci, která připomněla 15 let školícího střediska a představila systém FordEtis.

Technické školící středisko Ford v Mělníce zahájilo svůj provoz 11. června 1996. Narozdíl od školících středisek jiných značek není součástí značkového servisu a ani nesídlí v areálu na periferii. Technické školící středisko Ford je umístěno v centru Mělníka a jeho přítomnost v budově projektované původně jako divadlo odhaluje pouze nenápadný nápis na prosklených dveřích.

Ford do rekonstrukce budovy investoval 3,8 milionu korun. Hodnota zařízení i vybavení se pohybuje okolo 5,5 milionu korun. Technické školící středisko má nyní k dispozici kancelářské prostory, učebnu a dílnu se skladem. Právě zde lze narazit na připomínku původního určení budovy, kterou je vyvýšené podium.

V současnosti jsou v mělnickém středisku dva školitelé, kteří zde působí od druhé poloviny devadesátých let. Služebně starší je Jan Karnolt, známý jako Honza od Forda, který zde pracuje od roku 1997. Jeho kolega Dragan Andronov působí ve školícím středisku od roku 1998.

Právě tato dvojice seznámila přítomné s informačním systémem FordEtis. Ten poskytuje informace o servisu a opravách nejen autorizovaným servisům, ale i soukromým dílnám a majitelům vozů značky Ford. Pro veřejnost je tento systém dostupný dva roky.

Systém FordEtis umožňuje podle VIN kódu nebo pouze zadáním typu a roku výroby přístup k technických informacím ke konkrétnímu vozu.

Součástí systému jsou popisy funkcí, mechanické opravy a diagnostické postupy, schémata zapojení, postupy oprav po haváriích, kontrola tolerancí a řada dalších informací souvisejících s pravidelnou údržbou i opravami. Součástí systému jsou i kontrolní listy pro specifickou předprodejní prohlídku vozu a běžnou údržbu.

FordEtis umožňuje i zobrazení a stažení softwarových informací včetně informací o instalaci řídící jednotky, aktualizacích a servisních funkcích, vyhledávání významu diagnostických kódů závad včetně jejich popisů a přesměrování na online katalog originálních dílů pro vozy Ford.

Pro získaní podrobnějších informací je potřeba se do systému registrovat. Vybrané technické informace určené přímo pro servisy jsou navíc zpoplatněny.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)