Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Televizní Top Gear zřejmě končí. Legendární pořad měl ostatně namále již dlouho

Ondřej Šámal
Diskuze (5)

Původní, britská verze slavného pořadu Top Gear ohlásila konec. V nejbližší době jeho návrat na televizní obrazovky očekávat nemůžeme. To v překladu znamená, že se pravděpodobně už nevrátí.

Motoristický pořad Top Gear britské veřejnoprávní televize BBC se v originální formě vysílal v letech 1977 až 2001. V říjnu 1993 na něj navázal stejnojmenný magazín o autech, který funguje dodnes. V Česku dokonce po několik let vycházela jeho česká mutace, která ovšem již těžila z popularity nového formátu, o který se postarala dvojice ve složení Andy Wilman a Jeremy Clarkson. Druhý jmenovaný se stal asi nejvýraznější tváří nového moderátorského týmu, který se po první sezoně odvysílané v roce 2002 ustálil ve složení Clarkson, James May a Richard Hammond.

Trio si během let vytvořilo obrovskou globální fanouškovskou základnu. Tradiční formát testování nových aut totiž změnilo v zábavnou show pro celou rodinu, která v následujících letech dostala spoustu zahraničních licenčních derivátů (například Top Gear USA). Velkou popularitu si získaly cestovatelské speciály, v nichž trojice britských moderátorů za volantem roztodivných vozidel projížděla více či méně známé kouty naší planety. Zapomenout nemůžu ani na tajemného jezdce Stiga a souboj o nejrychlejší kolo na okruhu Top Gearu, o které soutěžily zástupy britských i světových celebrit včetně hvězd největšího formátu a jezdců formule 1 (ti měli speciální kategorii).

Jenže po incidentu během natáčení jedné ze sérií v roce 2015 a následném odchodu Jeremyho Clarsksona, Andyho Wilmana, Jamese Maye a Richarda Hammonda, kteří přišli s vlastní show The Grand Tour na Amazonu, sláva kdysi kultovního pořadu začala pohasínat. Nová moderátorská parta postrádala souznění i charisma původní trojice, byť jsme v ní několik let (2016-2019) mohli vídat amerického herce Matta LeBlanka, který se proslavil rolí sympatického proutníka Joeyho Tribbianiho v kultovním sitcomu Přátelé.

Video se připravuje ...

V nové éře Top Gearu do konce vydržel pouze Chris Harris, respektovaný britský motoristický novinář a moderátor, kterému parťáky dělali herec a komik Paddy McGuinness a bývalý hráč kriketu Andrew „Freddie“ Flintoff. A právě Flintoff je zřejmě jedním z důvodů, proč televizní Top Gear končí.

Loni v prosinci na letišti Dunsfold, kde se pořad mezi lety 2002 a 2020 natáčel, Freedie v rychlosti téměř 210 km/h havaroval, utrpěl vážná zranění v obličeji, zlomil si žebra a málem přišel o život. Kvůli tomu se probíhající natáčení zastavilo, což byla první známka blížícího se konce Top Gearu. Kdysi kultovní série navíc dlouhodobě ztrácela publikum. Poslední ránu jí zřejmě zasadilo finanční vyrovnání se společností BBC Studios ve výši zhruba 9 milionů liber (přes 250 milionů korun). BBC tudíž dokončení roztočené sezony číslo 34 odložilo na neurčito. Co si pod tím představíte, je už na vás…

Ondřej Šámal
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
23. 11. 2023 07:37
Re: Jeremy Clarkson
Přesně. A dneska se podívám na díl s Peugeotem.
23. 11. 2023 07:02
Re: Dalo sa to cakat
Nenucený styl byl právě důvodem obrovského zájmu o TG před revoluční změnou. To, že jsi na to nedokázal koukat ty, neznamená, že to bylo špatně. Čísla to jasně dokazovala.
23. 11. 2023 07:00
Re: Jeremy Clarkson
Nejen on, obecně chemie fungující mezi Jeremym, Jamesem a Richardem prostě chyběla. Jakkoliv angažování Harrise pořadu pomohlo a líbily se mi série s Mattem LB. Jim dvěma to fungovalo a bylo to asi to nejlepší od odchodu původní trojice.

Pravdou asi zůstává, že nikdo nemládne a TG by i s triem J+J+R postupně přecházel na formát speciálů a omezení dílů jako u The GT.
Avatar - KANKUNEN
22. 11. 2023 21:14
Jeremy Clarkson
To je oč tu běží.
Avatar - 3_diamanty
22. 11. 2023 18:03
Dalo sa to cakat
Uz za cias deda sa na to ich teatro nedalo kukat ( a to mam auta fakt rad ) ... na a po nom prisla potopa... to uz boli len take hokusy pokusy o nemozne... ozivit zaslu slavu ... nevydalo... ale nic netrva vecne ... mozno to chce obratit list a zacat nanovo a trosku s pokorou a nenutenym stylom ... inak "konkurencny" fifth gear je stejne daleko daleko lepsi aj sympatickejsi....