Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tenhle nepojízdný skútr se prodal za 2,6 milionu korun. Kvůli registrační značce

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Už první pohled napoví, že tento skútr značky Kymco má svoje nejlepší léta za sebou. Přesto se nedávno prodal více než 2,6 milionu korun.

Opravdu, v aukci pořádáně na ostrově Jersey, který je závislým územím britské koruny, se totiž našel někdo, kdo za skútr zaplatil 91 tisíc liber, tedy v přepočtu 2,61 milionu korun.

A to tahle "padesátka" dokonce není ani pojízdná. Asi je vám tedy jasné, že o samotný skútr v tomhle obchodu nejde. Důvodem, proč někdo vyplatil takovou sumu, je vzácná registrační značka.

Na Britských ostrovech totiž funguje zvláštní byznys v oblasti personalizovaných značek. Systém je jiný než u nás, kde si můžete v podstatě vymyslet vlastní podobu registrační značky - byť s mnoha omezeními.

Na Britských ostrovech si lze vybírat pouze ze značek, které za více než stoletou existenci systému registračních značek na Britských ostrovech vznikly. Staré "espézetky" se tedy nevyřazují, ale přeprodávají - a právě ty zadané se nabízejí formou aukcí.

Nejžádanější mezi zájemci jsou přitom ty extrémně krátké, což je případ i poznávací značky J68, jež patří ke zmíněnému skútru. Ten ale slouží jen jako nutný "doplněk". Značku totiž nelze prodat samostatně.

Mimochodem, dosud nejdražší prodanou registrační značkou je zřejmě „25 O“, která se vydražila v roce 2014 za cenu téměř 520 000 liber, tedy za více než 15 milionů korun.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme