Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tenhle úžasný muscle car od roku 1969 najezdil jen 1770 kilometrů. Jak je to možné?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Z pohledu fanouška do aut, zvlášť amerických sporťáků, zní neuvěřitelně, že někdo od roku 1969 v úžasném Fordu Fairlane Cobra najezdil jen 1100 mil (1770 km).

Na druhou stranu se nám právě díky tomu tento muscle car zachoval v dokonalém stavu. Není divu, že se nedávno na portálu eBay prodal za 165 tisíc dolarů - tedy asi 3,8 milionu korun. Putuje tak k už třetímu majiteli. Zajímalo by nás, jestli ten konečně s vozem něco najezdí.

Ford Fairlane Cobra je krásným příkladem silného amerického kupé konce 60. let. O pohon se samozřejmě stará vidlicový osmiválec, který z objemu rovných sedm litrů dává nějakých 335 koní.

Výrobce ve své době uváděl zrychlení z klidu na 60 mil v hodině (96 km/h) za šest sekundy a schopnost pokořit čtvrtmíli pod 15 sekundy. To je docela slušné i podle současných standardů.

Jenže se bavíme o oficiálních číslech, ve skutečnosti prý byl muscle car ještě rychlejší. Sprint z nuly na 96 km/h dá pod 5 sekund a na čtvrt míle se dostane za přibližně 13 vteřin.

"Náš" kus je kromě extrémně nízkého nájezdu zajímavý i bohatou výbavou, kompletní dokumentací a řadou zajímavých detailů. Auto například stojí na původních pneumatikách, má ještě originální papírové podlahové rohože či zabalené bezpečnostní pásy. Postě funglovka. Jen z roku 1969...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme