Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento malý karavan stojí jen 200 tisíc. Je to hlavně pojízdná postel

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Ve Spojených státech amerických se začíná prodávat nový kapkovitý karavan se základní cenou od 200 tisíc. Nenabízí toho moc, ale svou klientelu si nepochybně najde.

Konečně začíná jaro a s ním nastává i letošní sezona kempování. Už brzy budeme na českých silnicích vídat „kempery“ v obytných vozech na cestách za dobrodružstvím, a pokud chcete patřit k nim, kupte si karavan a prostě vyrazte do přírody. Obrovská popularita obytných aut navíc znamená, že se výrobci specializují na opravdu dostupné karavany, u nichž se nemusíte bát o nedostatek prostoru pro manévrování a parkování.

Maličké „kapkovité“ karavany zažívají stále větší popularitu, a právě teď se na trhu objevuje další novinka. Americký výrobce Timberleaf Trailers uvádí nový základní model Kerstel Teardrop, který podle aktuálního kurzu stojí jen přibližně 200 tisíc korun. A pokud jste jedním z méně náročných nadšenců do kempování a chcete trávit čas hlavně venku, jako pojízdná dvoulůžková postel se bude bohatě stačit.

Výrobce karavanů Timberleaf Trailers založili američtí manželé Kevin a Paula Molick poté, co objevili klasické kapkovité obytné přívěsy, když vybírali, jaký karavan si koupí pro sebe. Zalíbil se jim hlavně minimalismus, retro design i skutečnost, že malé lehké obytné přívěsy může tahat široká škála vozidel. Utáhnete je za malými hatchbacky i velkými SUV. V začátcích jim pomohla i Kevinova zručnost.

Video se připravuje ...

Kevin Molick, bývalý voják 82. výsadkové divize americké armády, se po čestném propuštění v roce 1976 začal věnovat profesionálnímu zpracování dřeva a vybudoval si pověst jednoho z nejlepších lidí na vkusné modernizace domů. A když se nadchl pro malé karavany, začal pracovat na vlastní konstrukci s klasickým stylem a začleněním diskrétních moderních vymožeností.

Odhodlaný manželský pár s nově založenou společností dokonce přežil náročné covidové období, při němž v USA zkrachovala většina malých výrobců obytných vozů, a dnes jejich značka Timberleaf Trailers prodává hned tři modely – Classic, Pika a Kestrel. Poslední z nich je nejnovějším a vůbec nejlevnějším počinem značky.

Základem konstrukce je ocelový rám s hliníkovými panely, díky čemuž hotový karavan váží jen 390 kilogramů. Standardně může být vybaven třemi různými pakety odpružení – základním, paketem All-Road, nebo paketem Off-Road. A jak můžete vidět, nabízí hlavně velké lůžko pro dvě osoby. Pokud vám to přijde málo, výsledný produkt nepochybně obhájí cena – v USA se prodává za 8750 dolarů, tedy 202 tisíc korun.

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Doporučujeme

23. 3. 2024 00:36
Přívěs
Pokud se u nás neprodává, tak článek postrácí smysl ....