Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Cybertruck mohla vypadat úplně jinak. Ukázaly to unikátní skici z vývoje

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Futuristicky ostrým tvarům předcházely mnohem uhlazenější siluety.

Okolo kontroverzního modelu Tesla Cybertruck je po delší odmlce opět živo. Po několika planých slibech a odkladech výroby automobilka hrdě oznámila, že v továrně Giga Texas sjel z linky historicky první Cybertruck. Další následovaly a jsou využívány k testování, které je potřeba k finální certifikaci.

Pojďme se vrátit o několik let dozadu, kdy byl projekt Cybertruck v plenkách a pick-up neměl svoji finální podobu. Walter Isaacson, který zpracoval biografii hlavní tváře Tesly Elona Muska, se na svém Twitteru podělil o velmi zajímavé snímky, které ukazují, jakou měla s pick-upem Tesla vizi na samotném začátku.

Na nákresech je jasně vidět, jak si tým designérů snažil brát inspiraci z ostatních amerických pick-upů konkurenčních značek, zejména Chevroletu Silverado a Fordu F-150. Muskovi se ale “obyčejný” vzhled pick-upů vůbec nezamlouval.

“Chevy Silverado byl stále na showroomu pro referenci. Před ním byly tři velké digitální panely s obrázky nejrůznějších vozidel, včetně těch z videoher a sci-fi filmů,” napsal na svém Twitteru Walter Isaacson.

Od počátku se Musk a hlavní designér Tesly Franz von Holzhausen soustředili na to, aby byl Cybertruck kontroverzní. Nakonec se nejvíce inspirovali světem videoher a filmů. Konkrétně jsou v designových kresbách vidět inspirace z fiktivního bojového vozidla Warthog z herní série Halo nebo videohry Cyberpunk 2077. Finální design byl mimo Muskovu snahu se odlišit ovlivněn karoserií z nerezové oceli, která má odolat střelným zbraním ráže 9 milimetrů. 

Video se připravuje ...

První zákaznické pick-upy mají dorazit ještě v tomto roce. Myslíte, že měla Tesla použít některý původních, uhlazenějších návrhů elektrického pick-upu? Možná ano, ale Muskův cíl být v otázce designu Cybertrucku kontroverzním byl do puntíku splněn.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme