Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla postaví v Evropě Gigafactory. Mohla by stát v České republice!

David Bureš
Diskuze (74)
Není tomu tak dávno, kdy na českém území Tesla neměla ani svojí supernabíječku. Nyní se však zdá, že by tu americká značka dokonce mohla mít výrobní závod!

Automobilka Tesla Motors tento měsíc potvrdila, že v příštím roce rozhodne o výstavbě továrny Gigafactory 2, která bude stát v Evropě. Zatímco dosud se zdálo, že se vybírá z lokalit v Nizozemí a ve Francii, nyní vyšlo najevo, že Tesla údajně zvažuje výstavbu výrobního závodu v České republice!

Jako první o zvažované výrobě v Česku informoval server The Space Invander s odvoláním na zdroje z české vlády, který rovněž vysvětlil, proč by umístění produkce na naše území mělo pro Teslu velký smysl. Tzv. Gigafactory 2 (Gigafactory 1 již funguje v americké Nevadě) má vyrábět baterie, pohonné systémy i samotná auta, a tak je Česká republika zajímavou výrobní lokací.

V první řadě má Česká republika mnohaleté zkušenosti s automobilovým průmyslem. To by v případě moderní techniky Tesly tolik nehrálo roli, jenže v Česku leží bohaté zásoby lithia, které je pro výrobu baterií klíčovým prvkem. V Krušných horách v okolí Cínovce podle odhadů leží na 330.000 tun lithia, což má potvrdit, nebo vyvrátit aktuálně probíhající geologický výzkum. Jestliže se zásoby potvrdí, do pěti let tam má začít těžba. A právě blízkost zdroje lithia by pro výrobu baterií byla z logistického hlediska výhodou. Exportu automobilů by pomohlo i umístění České republiky v „srdci Evropy.“

Náklady na pracovní sílu jsou navíc v České republice nižší než na západ od našich hranic, a to díky nižším platům. Kvůli tradičnímu automobilovému průmyslu však čeští pracovníci jsou v tomto oboru dostatečně zkušení, na rozdíl od těch východoevropských.

Zatím samozřejmě není vůbec jisté, že Gigafactory 2 bude v Česku stát. Tesla má totiž více možností, kde svoji obří továrnu postavit. Nabízí se jednak nizozemský Tilburg, kde dnes probíhá montáž vozů Tesla pro evropské trhy, jednak francouzská obec Fessenheim, nedaleko hranic s Německem, kde byla z provozu vyřazena jaderná elektrárna. Tesla údajně uvažuje i nad výrobou v Maďarsku a Rumunsku, kde nabízejí kombinaci levné pracovní síly a dostatečných zkušeností s výrobou aut.

O výrobě vozidel Tesla v České republice se nehovoří poprvé. Už loni dala Tesla najevo, že zvažuje rozšířit výrobu v Evropě, na což čeští politici ihned reagovali. „Česká republika by mohla být ideální zemí pro takovou investici, protože jsme země, která vyrábí milion aut ročně a má přebytek elektrické energie, kterou vyváží,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na tehdejší návštěvě USA.

David Bureš
Diskuze (74)
21. 11. 2016 12:10
Re: Žasnu!
No takz novy model tesly ma stat pulku co model S, coz uz neni nic svetoborneho (auto cenove kategorie BMW 3, kterz po CR jezdi spousta), navic tesla nevzrabi jen auta, ale treba powerwall, coz neni zaliztost jen pro bohace..
21. 11. 2016 12:02
Re: Lithium
Jak to s tim souvisi? Zlato je taky pekelne drahe (mnohem drazsi), a nema smysl se rozhodovat o umistnei fabrikz spotrebovavajici zlato podle mista tezby zlata...
Avatar - Mikesus
20. 11. 2016 21:08
Re: No, to je výhra.
Možná to bude tím, že on psal 600 milionů na auto, ne 600 tis.
20. 11. 2016 16:58
Re: No, to je výhra.
Vazne?????...:0) zkus si to jeste jednou prepocitat...a tech 600.000/ auto uvazuj v kc.
19. 11. 2016 20:59
Re: Dúfam, že Tesla nakoniec neskončí na Slovensku...
Iste, pretoze sa vsetci tlacia na zapad a k dialnici. Kde nie je dialnica, su ludia, ale nie je praca.