Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Roadster: 100.000 elektrických kilometrů za 2 roky

Aleš Dragoun
Diskuze (21)
S elektromobilem se dá bez problémů ujet i 100 tisíc kilometrů. A dokonce se sportovním. Nevěříte?

Jmenuje se Hansjörg von Gemmingen, je z německého Karlsruhe a vlastní Teslu Roadster, v pořadí 83. exemplář prodaný na starém kontinentu. Mezi majiteli je rekordmanem, nikdo s tímto elektrickým sporťákem dosud neujel větší porci kilometrů. Von Gemmingen používá auto každý den a dobíjí ho z běžné sítě. Podle svých vlastních slov si každou jízdu užívá.

Makléř z jihozápadního Německa prý nikdy při svých cestách nemá problém elektrickou zásuvku najít. Jednu dokonce u svého domu nechala nainstalovat jeho dvaaosmdesátiletá tchyně, alespoň ji může navštěvovat častěji. Majitel modré Tesly má ovšem rodinu početnější a tak ujeté kilometry utěšeně narůstají. Loni jel dokonce 800 km do Berlína na sraz majitelů elektrických roadsterů.

Von Gemmingen se dočetl o voze poprvé začátkem roku 2009 v Manager Magazinu a zaujaly ho hlavně maximální dojezd 340 km a špičková akcelerace, která je u elektromobilů prakticky okamžitá. Neváhal a Teslu Roadster si objednal. Za volant se dostal až později na autosalonu v Ženevě, ale svého rozhodnutí nelitoval, ani když mu byla jeho nová elektrická hračka na čtyřech kolech doručena.

Tesla dosud postavila a prodala zhruba 1600 vozů, které dohromady ujely 17 milionů kilometrů. To znamená průměr 10.625 km na jeden, von Gemmingen je tedy se svou absolvovanou porcí úplně někde jinde.

Lidé z automobilky v kalifornském Palo Alto ale sbírají zkušenosti a uplatňují je přímo ve výrobě, takže se jim zprávy od takových zákazníků, jakým je německý makléř, náramně hodí.

V současné době vyvíjejí čtyřdveřový Model S, jehož produkční verze by se měla objevit v polovině příštího roku.

Aleš Dragoun
Diskuze (21)
22. 5. 2011 22:07
Re: A dále
na notebooku som mal na baterky výdrž prvé dva mesiace 8 hodín, teraz sa to ustálilo na 6 hodín a za 3 roky čakám tak 3 hodiny. Ten pred tým išiel z 3 hodín na 1,5 hodiny. A u oboch stále na 100%, len ten čas sa skracuje. VYpnuté všetky funkcie šetrenia ( inak po minute nečinnosti vypne čo môže ). A po celý čas pripojenie k netu a pozeranie grafov, čítanie auto.cz >:D a klepkanie. Som zvedavý, ako budem u elektromobilu vedieť, že 100% už nie je 300 km ale iba 200 8-s
Avatar - ManInBlack
21. 5. 2011 11:01
Re: A dále
Ale stále to není odpověď na to, jak dlouho mu ta cesta trvala.

PS: Já vždycky tankuju plnou. 1-2x měsíčně.
20. 5. 2011 22:18
Re: A dále
no ja zatim pokukuju dobudoucna po nejakem EV s elektrodojezdem tak 30-40km, takze primarni elektro a benzinak jen jako generator na delsi dojezdy, a pokud mozno i s moznosti E85 nebo i LPG
ale urcite vetsi kombik nebo SUV, mala auta us proste nechci, sem holt zviklej si * posadit do neceho luxusnejsiho kde me nasledne neboli celej clovek :-)

taze udealne Audi A6 avant nebo Fiat Freemont s pohonem EV, doufam ze me aspon nejaka znacka vyslisi a takove auto na trh prinese >:D alespon ten Fiat by to mohl zvladnout kdyz "jejich" chrysler s tim koketuje, u A6 to asi bude jen normalni hybrid no [odkaz]
Avatar - Ronault.
20. 5. 2011 21:31
Re: A dále
Já to vidím pro sebe trochu jinak.
Pokrok nezastavíme, ropu nedočepujeme, takže to vidím minimálně tak, že elektroauta budou malé potvory pro poskakování po městě. I já bych to viděl tak, že si koupím za pár let elektroauto na cestu do práce, která nebude více jak 30 km daleko, což předpokládám a nebudu muset jezdit hromadnou ani po městě, nebude to za mnou smrdět. Mimo město druhé auto na občasné delší jízdy už na spalovací motor. Ideální. Teslu Roadster ač bude dobrá, bych si nekoupil. Přecejen sportovní auto nemá být jen rychlé, ale taky má být cítit benzínem, má dělat ten správný kravál a chytit za srdce fandy a znalce, tohle je sice rychlé, ale malinko sterilní.
20. 5. 2011 21:23
Re: A dále
asi tak no >:D

jelikos s tou Teslou majitel ujel za 2 roky 100k km tak to asi takovej problem nebude, to je v prumeru cca 136-137km za den pri kazdodenni jizde, ja osobne bych tech 100k km najizdel asi tak 5-6 let a jizd delsich 200km mam do roka asi tak 10, osobne bych ale chtel spise SUV nebo vetsi kombik a ty se zatim jako elektro predstavujou spis jen jako koncepty, bohuzel