Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Semi vstoupí na trh ještě letos, uvedl Musk

Ondřej Mára
Diskuze (62)

Dodávky tahače by měly začít ještě letos, pick-up Cybertruck pak Musk slibuje v příštím roce.

Automobilka Tesla představila čistě elektrický tahač Semi již v roce 2017, přičemž zahájení jeho výroby bylo původně plánováno na rok 2019. Už kolem roku 2018 se na veřejnosti začaly objevovat první funkční prototypy, zahájení výroby a prodejů se však neustále posouvalo.

Nejprve to byl rok 2020, pak 2021 a nyní už jsme v polovině třetího čtvrtletí roku 2022, přesto o elektrickém tahači nepadlo nic konkrétního. Mlčení však nyní opět prostřednictvím Twitteru prolomil Elon Musk, který zde nejprve zavzpomínal na svůj text z roku 2016, pojmenovaný „Master Plan, Part Deux“.

Na tento odkaz pak navázal prohlášením, že ještě letos dojde k zahájení dodávek elektrických tahačů Tesla Semi s dojezdem 500 mil, tedy cca 805 kilometrů. V příštím roce by pak měly být zahájeny i dodávky produkční verze pick-upu Cybertruck, který měl od svého představení projít několika proměnami.

Vraťme se ale ještě k tahači Tesla Semi, na který automobilka začala vybírat zálohy 20.000 dolarů (cca 473.000 Kč) v průběhu letošního května, zákazníkům nicméně neposkytovala žádnou informaci o době doručení.

První verze tahačů by měla nabídnout dojezd cca 500 mil, tedy asi 805 kilometrů, později se však očekává slabší verze s dojezdem cca 300 mil, tedy asi 483 km. Tahač by měl být osazen čtyřmi elektromotory, díky kterým bude schopen akcelerovat z 0 na 96 km/h za cca 5 sekund bez nákladu a asi 20 sekund s nákladem.

Video se připravuje ...

Zajímavá však nejspíš bude i cena samotného tahače. Již od premiéry totiž automobilka mluví o základní ceně 150.000 dolarů, tedy cca 3.550.000 korun.  Při zohlednění aktuální situace je však víc než pravděpodobné, že se ceny budou před oficiálním uvedením na trh ještě upravovat.

Ondřej Mára
Diskuze (62)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
12. 8. 2022 13:25
Re: Neustále žasnu,
Dělá ti to dobře dělat ze sebe rudého osla. rusák ropu ani uhlí nevyrobil, ale pouze těží pomocí západních technologií. Ani žádný ruský sportovec nepoužívá nic ruského.
12. 8. 2022 13:05
Re: Neustále žasnu,
Ano naftový elektrocentrály jsou jediný řešení, ale to ti tu uhlíkovou stopu, kvůli který se o tom žvaní jaksi moc neřeší a navíc je to ukrutně nepraktický. Jsem si ale téměř 100% jistý, že my se nějaký EV tanků nedožijeme. Nevidím důvod proč odcházet v případě tanku od současných druhů pohonu.
Avatar - Barrichello
12. 8. 2022 12:49
Re: Neustále žasnu,
S-57 se vyrábí už sériově, ale stejně jako u Armaty se čeká no nové motory, zde na Isdělije 30, s kterými to teprve bude skutečně plnohodnotný letoun nové generace. Tohle je takový hybrid. Zatím předáno 6 ks těchto sériových letadel, na monážní lince sou další 2 ks na kterých se pracuje. + vyrobeno 10 prototypů
http://avia.pro/news/v-novosibirske-zamecheny-dva-novyh-istrebitelya-su-57

Ad Aramata - S Armatou je v současnoti problém akorát s motory. A-85-3A produkuje příliš odpadního tepla a přehřívá se, a lepší chlazení se tam nevejde dle zpráv co mam.
12TV373Č (Čajka) co vyvíjel Uraltrak se vývoj vůbec nepovedl, motor měl horší parametry jak A-85-3A.Vývoj byl proto ukončen.

Takže tam ve finále má být motor JaMZ-880 co vyvíjí JAMZ z Jaroslavle.

Nechápu, proč to Jamzu nezadali rovnou a proč motor nevyvíjí motorárna se zkušenostmi s vývojem široké škály dieslových motorů, ale vyvíjjel to CTZ-Uraltrac, což je moderní název pro kdysi Čeljabinský Traktorový Závod, co dodnes dělá bagry a buldozery a kde jsou na motory zcela jiné nároky než v tanku.
12. 8. 2022 12:43
Re: Neustále žasnu,
kolik uz ted meli mit abramsu a su57 ??
ze tem pohadkam jeste veris ...
navic porad na ne staci obycejnej javelin za zlomek ceny ...
12. 8. 2022 12:40
Re: Neustále žasnu,
kam prijedou ti kluci s javelinama na tichejch elektrickejch motorkach si ale budou vybirat ti kluci na tech tichejch elektrickejch motorkach a ne ti teroristi co na tancich prijeli z roSSiji
a tak ti kluci na tichejch elektrickych motorkach asi logicky nevyrazi na sire plane a spis si na ne pockaj nekde za bukem
a hlavne, to co Zapad posila na Ukrajinu asi nebude to uplne nejnovejsi a nejlepsi co maj, aspon ne zatim
bude zajimavy co se bude dit, az se ve vetsim poctu zacnou vracet Ukrajinci vycviceni na Zapade s komplet vyzbroji
boj stada tanku proti stadu tanku jak o nem snis je davno minulosti