Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Alpami se škodovkami 4x4: Zima volá všechna kola

Martin Frei
Diskuze (150)
Českým chalupářům pohon 4x4 zpravidla rozmlouváme jako zbytečnost. K alpskému lyžování si ale lepšího pomocníka neumíme představit.

Už několikátá zimní sezona nám dává za pravdu, že většina motoristů se bez pohonu všech kol obejde. Sněhu pomálu, hlavní silnice projeté a posolené, něžná stoupání Středního Povltaví hravě pokoříme i na letních pneumatikách.

Kdo však zajíždí pravidelně do hor, musí myslet i na zadní kolečka. Čím blíž k Vrchlabí nebo Sušici, tím častěji na silnicích potkáváme různé crossovery a teréňáčky s decentním logem AWD. V lyžařském ráji na rozhraní Bavorska a Rakouska se to už jen hemží hrdými nápisy jako quattro, 4Matic a xDrive. Právě sem, mezi strmé alpské svahy jižně od Salcburku, nás pozvali specialisté ze Škodovky. Chtějí ukázat, že česká auta se v takové společnosti neztratí.

Držet ji v tahu

Spolu s nimi jsou zde všechny tři modely s pohonem 4x4: Octavia, Superb a Yeti. Jeho vyšší světlosti využíváme v první disciplíně, jíž je šplhání po strmé zasněžené louce. Před námi tu projelo jen pár aut a závěj prašanu je lehce zválcovaná, ale už při nastupování sledujeme, že to klouže jako čert.

Yeti se přesto dává do pohybu s překvapivou lehkostí, která nás popouzí k přidání plynu. Asi je to moc, pneumatiky si hrábnou, od kol létá sníh a na palubní desce bliká kontrolka stabilizace. „Neubírejte plyn, auto si poradí samo,“ překvapuje nás hlas instruktora ve vysílačce. Pozdě, už jsme zaváhali a couváme zpátky na start. Na druhý pokus to vypadá slibněji, i když musíme překonat zažité představy. „Je lépe dát trochu víc plynu a nechat stabilizaci, ať si prokluzující kola přibrzdí,“ vysvětlují důležitou fintu škodováci. „Když to nepřeženete, snadno si s tím poradí. Pokud ale budete na plynu moc váhaví, elektronika ho za vás nepřidá.“ Na třetí pokus s nimi souhlasíme, yeti zvládá příkré stoupání s klidem. Že musí elektronika některé kolo přibrzdit, prozrazuje jen občasné zachroupání pneu matik nebo ťuknutí do volantu.

Do zatáček opatrně

Kličkování mezi úzce rozestavěnými kuželkami je ovšem jiný příběh. Sníh je po předchozí skupině uježděný jak na sjezdovce a každé neopatrné přidání plynu v utažených obloucích vede ke ztrátě přilnavosti. Tady už čtyřkolka moc nepomůže – rozhodující je její souhra se stabilizací, která přibrzďuje kola na vnitřní straně. S předokolkou bychom tu nebyli o moc pomalejší.

Když je dost místa

Teprve na otevřenějším okruhu přijde vhod sportovní režim stabilizace, který nabízejí Octavie RS a benzinové superby. Jak vidíte na snímcích, nekazí legraci a zkušeným řidičům dovoluje plynulou jízdu přetáčivým smykem. Kouzlo okamžiku ovšem spolu s možnostmi pohonu 4x4 dovoluje velkorysý rozestup kuželek. Na běžnou silnici bychom se s takovými manévry nevešli.

Však si nás také instruktoři při návratu ze cvičiště řadí do fronty a v každém autě zapnutí stabilizace kontrolují. Zpátky k hotelu vede úzká silnička,

na které neradno pokoušet osud.

To ale neznamená, že by byl závěr programu nudný. Čeká na nás Jan Štěpánek z vývoje podvozku, s nímž můžeme fungování škodováckých čtyřkolek probrat do detailu.

Je pravda, že...

… mezinápravová spojka připojí pohon zadních kol až po prokluzu předních?

Dnes už ne. V omezené míře to platilo o Octavii 4x4 I. generace z let 1999 až 2004, kde spojku ovládala hydraulika s čerpadlem poháněným od kardanu. Dokud auto stálo a kardan se netočil, nebylo čím spojku sevřít a rozjezd na kluzkém povrchu se bez chvilkového prohrábnutí předku neobešel. Druhá generace spojky Haldex, která přišla s Octavií II 4x4 v roce 2005, má nezávislé elektrické čerpadlo a pohon zadních kol připojuje už ve chvíli, kdy ve stojícím autě zařadíte jedničku.

… mezinápravová spojka umí přenést víc síly na zadek než na předek?

Ano, ale pouze když mají zadní kola víc přilnavosti než přední. Tedy při prudkém rozjezdu a záklonu vozila, nebo když sjedeme předkem na uklouzaný led a zadek zůstane na suchém asfaltu. Pokud mají všechna kola srovnatelnou přilnavost, rozdělí se na ně točivý moment rovnoměrně.

… s pohonem všech kol projedu zatáčku rychleji?

Jak s kterým. Dnešní systémy propojené se stabilizací umějí na vnitřním zadním kole plynule a preventivně brzdit to, co na vnějším přidají, a takové

auto se stáčí do oblouku úplně samo. S tím však přišel až systém Haldex IV. generace, který dostaly škodovky v závěru roku 2010. U starších modelů naopak převažuje horší vlastnost mezinápravové spojky: nutí všechna kola rotovat stejně rychle. To je v zatáčce nevýhoda, protože každé kolo má jinou dráhu a chce se točit jinou rychlostí. Rozpor mezi jedním a druhým vede v krajním případě ke ztrátě přilnavosti a následný zásah stabilizace průjezd zatáčkou naopak zpomalí. Tohoto nešvaru byla dříve uchráněna jen dražší auta vyšších tříd, která místo mezinápravové spojky používala diferenciál: typicky subaru nebo audi.

Co je Haldex?

Jde o typ mezinápravové spojky pro pohon všech kol, vyráběné stejnojmennou švédskou firmou (dnes součást koncernu Borg Warner) od devadesátých let. Varianta používaná ve škodovkách je dimenzovaná na přenos 3200 newtonmetrů. Co to znamená? Octavia 2.0 TDI/135 kW má na klikové hřídeli maximální točivý moment 380 N.m. Když ho vynásobíme poměrem prvního rychlostního stupně (3,46) a stálého převodu (4,38), vyjde nám moment na kolech 5759 N.m. Z toho dokáže spojka Haldex přenést na zadní nápravu zmíněných 3200 N.m, což je v tomto konkrétním případě 55 % točivého momentu.

skoda octavia superb yeti jizdnidojmy skoda octavia superb yeti jizdnidojmy

Tři otázky pro Jana Štěpánka z vývoje podvozku Škody Auto

Kdy je pohon všech kol dnešních škodovek aktivní? Čím se to řídí?

Aktivní je vždy. Cílem je zajistit optimální trakci ve všech jízdních situacích. Řídicí jednotka na základě aktuální jízdní situace určuje optimální rozdělení točivého momentu mezi nápravy. Jako příklad lze uvést sportovní rozjezd vozu. Aby se předešlo prokluzu předních kol, musí se přenášet velká část momentu zadní nápravou. Opakem je jízda po dálnici konstantní rychlostí, kdy je spojka téměř otevřena.

Znamená to, že spojka trvale klouže? Jak je možné, že se nespálí?

Při jízdě ustálenou rychlostí po rovině nemá proč klouzat, jelikož zadní kola se točí teoreticky stejně rychle jako přední. V praxi se mohou rychlosti mírně lišit například v důsledku nestejného opotřebení pneumatik, další rozdíly vznikají při průjezdu zatáčkou. Spojka je ale na tyto situace konstruována. Jde o takzvanou mokrou spojku. Je trvale chlazena olejovou lázní, což omezuje riziko přehřátí.

Jsou situace, kdy se pohon zadních kol zcela odpojí? Šetří se tím palivo?

Částečným otevřením spojky při jízdě ustálenou rychlostí v ní klesne tření, což se odrazí ve snížení spotřeby. Přenos točivého momentu na zadní

nápravu se zcela odpojuje jen ve specifi ckých situacích. Například při brzdění, zásahu stabilizace proti přetáčivému smyku a rychlostech nad 180 km/h.

Martin Frei
Diskuze (150)
Avatar - Emel
16. 2. 2016 10:23
Re: To je vtip..?
Těch kontroverzních věcí je ale podle mě málo. Musel bys nastavit ESP default off třeba. Kontroverzní je trvalá deaktivace start / stop nebo třeba svícení zadními světly spolu s denními LED... ale za sebe bych spíš novému majiteli řekl, že SS je deaktivovaný a hotovo.
Avatar - Enthusiastic.driver
15. 2. 2016 21:45
Re: No, a to je přesně VW styl... lež se stává normou - pok
Myslím, že se to dá vztáhnout prakticky na všechny civilizované oblasti s nadmořskou výškodu do 400m.n.m
15. 2. 2016 20:23
Re: To je vtip..?
Protože některé úpravy, které lidé dělají, jsou v rozporu s předpisy a nemělo by to na silnici co dělat. A pak mi to nepřijde košer k nic netušícímu novému majiteli, když se jeho auto chová jinak, než jak říká manuál. Můžeš mu samozřejmě úpravy sdělit, ale tohle není něco, čím by se lidé chlubili (mimo komunitu). Samozřejmě něco je celkem nevinné, bral jsem to obecně.
15. 2. 2016 18:22
Re: Kdyz to zacne prokluzovat, pridejte plyn
[odkaz] [odkaz] [odkaz]
15. 2. 2016 15:14
Re: Haldex a koncern
No je divné že zásah ESP auto tak rozhodí. Normálně bych čekal že by ho měl naopak stabilizovat. Holt vyspělá elektronika ..