Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ford Puma 1.0 EcoBoost (114 kW) ST-Line X – Nadchne sportovní jízdou, zklame tuhostí

David Bureš
Diskuze (54)

Ford má konečně v třídě malých SUV zástupce, který nadchnul Evropu. Model Puma jsme vyzkoušeli ve vrcholné verzi standardní nabídky.

Design, interiér


Malá SUV jsou dnes neskutečně populární segment, jehož mnohým zástupcům se obchodně daří i v době nedostatku výrobních komponentů. Ford to v této kategorii nejprve zkoušel modelem EcoSport, na nízkou cenu zaměřeným vozem, který kvůli primární orientaci na rozvojové trhy musel být pro Evropu hned dvakrát upraven, aby se tu prosadil. Možná i přes rozporuplné prodejní výsledky to v roce 2019 Ford zkusil jinak, když přišel s crossoverem Puma.

A ten se na rozdíl od nepříliš úspěšného EcoSportu stal hitem a dnes patří mezi nejžádanější malá SUV na trhu. Platí to i pro ten český, kde Puma postupně EcoSport zcela nahradila. A jelikož Ford obvykle myslí na sportovně laděné varianty, je tu vedle "hot SUV" Puma ST také zajímavý vrchol běžné nabídky v podobě tříválce 1.0 EcoBoost vyladěného na 114 kW. Ten už jsme vyzkoušeli s šestistupňovým manuálem, nyní přišel čas na příplatkový dvouspojkový automat.

Cenou se zrovna nepodbízí

Taková kombinace znamená, že se už pohybujeme ve vyšších cenových relacích, na poměry malých SUV. Kombinaci vrcholného litru s dvouspojkou pořídíte až ve sportovně laděném derivátu ST-Line, což znamená základní cenovku 604.900 korun. To konkrétně znamená, že za automat se připlácí 55.000 Kč, což není v dané kategorii zrovna málo.

V našem konkrétním případě šlo ale o ryzí vrchol v podobě ST-Line X za 645.900 korun. Na druhou stranu jde už o opravdu bohatě vybavené auto s digitálním přístrojovým štítem, 18" koly, čalouněním kombinujícím látku s vinylem, automatickou klimatizací, navigací s 8" displejem nebo hudebním systémem B&O s 10 reproduktory včetně subwooferu. Samozřejmostí ST-Line X je také sportovně naladěné odpružení nebo sportovnější výraz.

Právě ten je na Pumě často oceňován, mně osobně ta velká maska s vysoko posazeným světlomety moc nesedí, připomíná mi divící se žábu, v takovém názoru jsem ale ve svém okolí osamocený, Puma se spíše líbí. I já však kvituju zajímavě střiženou záď s nádechem difusoru. Hodně se mi pak líbí prémiový šedý lak Matter, v jeho případě však počítejte s tučným příplatkem 30.000 korun.

Ford Puma 1.0 EcoBoost (114 kW) ST-Line X Ford Puma 1.0 EcoBoost (114 kW) ST-Line X

Přehledné ovládání a obří kufr

Vnitřek pak sází na dnes tolik oblíbenou koncepci s volně stojícím displejem multimediálního systému na vrchu středového panelu. Má osm palců, a tak některá modernější konkurence nabízí i větší obrazovku, velikost je ale v praxi naprosto dostatečná. Multimediální systém SYNC 3 navíc hlavně funguje a je dostatečně přehledný na ovládání, jen navigace by se mohla spouštět rychleji. Především si však uchovává klasické, samostatné ovládání klimatizace s otočnými voliči a klasickými tlačítky, což je dnes už bohužel stále méně vídané řešení.

Na poměry Fordu se pak uvnitř objevují povedené materiály, třeba měkké opěrky ve dveřích navozují skoro až prémiový nádech. Za volantem se příjemně sedí, jak je u Fordu tradičně zvykem, daleko umístěné čelní sklo v kombinaci s řešením palubní desky pomáhá vzdušnosti.

Naopak na zadních sedadlech je znát, že Ford raději upřednostnil zavazadlový prostor, dospělý už tu tolik prostoru nemá. Zavazadelník je totiž doslova obrovský s udávaným objemem 456 litrů. Plusem je přitom tzv. MegaBox, tedy schránka pod podlahou s objemem až 81 litrů (v případě sady na opravu pneumatik), kam se toho vejde opravdu hodně. Výpustní šroub pak umožní tuto schránku snadno vymýt.

Motor, jízdní vlastnosti


Berte raději manuál

Když Ford Puma přicházel na trh, nabízel výběr mezi neelektrifikovaným a mildhybridním tříválcem a sliboval příchod turbodieselu 1.5 EcoBlue. Dnes už je ale všechno jinak, běžná nabídka už sází výhradně na milhybridní benzinový tříválec 1.0 EcBoost mHEV ve verzích s 92 a 114 kW. Komu by to pak nestačilo, je tu ještě vrcholná Puma ST, také s tříválcem, avšak větším v podobě 1.5 EcoBoost se 147 kW.

Mildhybrid znamená, že litrový motor doplňuje kombinovaný startér-generátor a přídavný 48V akumulátor, který se dobíjí během jízdy rekuperací brzdné energie. Cílem tohoto řešení je primárně snížení spotřeby paliva a tím i emisí oxidu uhličitého. Zároveň však elektromotor pomáhá také při akceleraci.

Fungování systému přitom můžete sledovat přímo na přístrojovém štítu. Malá ikonka naznačuje, zda elektromotor právě pomáhá s odpichem, nebo naopak rekuperuje brzdnou energii. Toho si přitom určitě všimnete, při sundání nohy z plynu začne Puma vcelku silně zpomalovat, jak silně rekuperuje, což je hlavně na dálnici trochu ošidné. Mnohdy totiž zpomalíte více, než byste si přáli. Naopak sladění s elektromotorem je příkladné, stop-start systém spouští spalovací motor naprosto hladce.

Ford Puma 1.0 EcoBoost (114 kW) ST-Line X Ford Puma 1.0 EcoBoost (114 kW) ST-Line X

K samotnému motoru nemám výhrad. Se 114 kW má logicky solidní elán, Pumu dokáže katapultovat na stovku za méně než devět vteřin. Má zajímavý zvuk a zároveň je pečlivě odhlučněný.

Vadilo mi však sladění s příplatkovou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou PowerShift, jež by se hodilo ještě upravit. Zvlášť při jízdě v městském prostředí převodovka mnohdy cukavě řadí. Při rychlejším odpichu se pak kvůli její zbrklosti často protáčejí přední kola. Přepnutí do manuálního režimu přitom moc nepomůže, reakce v takovém případě nejsou zrovna hbité. Převodovka tak za mě funguje nejlépe v režimu Sport. A navíc i vypne stop-start systém, což je velice milá věc.

Spotřeba paliva pak souvisí s tím, že jde přece jen o silnou variantu, jejíž schopnosti budete rádi využívat. I proto se celkový průměr zastavil na nijak oslnivé hodnotě 7,2 l/100 km. Ve městě se však dá jezdit za pěkných šest litrů, na dálnici si Puma průměrně vzala 6,7 l/100 km.

Berte menší kola

Sportovní podvozek standardně dodávaný pro verzi ST-Line mi na první dobrou přišel poněkud tuhý, to jsem ale zjistil, že zkoušený kousek obouvá příplatkové devatenáctky. A v takovém případě – na takto extrémním rozměru, je to najednou vlastně dobré. Přesto bych minimálně v českém prostředí volil alespoň o palec menší kola.

Když totiž vyberete správnou velikost kol, není podvozku Pumy co vytknout. I na 19" kolech se ani na rozbitých silnicích od něj neozývají žádné rány, tak dobře je odhlučněn. Hlavně ale poskytuje až neuvěřitelnou jistotu. Při vyšším tempu jakoby Puma více ožila. Jestli hledáte malé SUV, co jezdí jako malý hatchback, volte právě Pumu. S jistotou mění směr a při rychlejším tempu pobaví. Musím říct, že už dlouho jsem se za volantem nebavil tak jako právě s Pumou.

Poctivě odhlučněn je rovněž motor, který mimochodem při 140 km/h točí zhruba 3000 otáček. I přes pečlivé odhlučnění však zaznamenáte lehké dunění motoru pod 1800 otáčkami. V dálničních rychlostech je pak slyšet válivý šum od pneumatik.

Ford Puma 1.0 EcoBoost (114 kW) ST-Line X Ford Puma 1.0 EcoBoost (114 kW) ST-Line X

Závěr


Závěr

Ford Puma se v uplynulých měsících stal nejen na českém trhu hitem. A vlastně není divu. Mně osobně tvář udivené žáby moc nesedí, v okolí jsem ale s tímto názorem asi jediný. Naprosto mě však nadchly jízdní schopnosti, kdy Ford opět dokázal, že zkrátka umí navrhnout řidičské auto, a to klidně i v kategorii malých SUV, pro nějž láska k řízení typická není. Jen ty devatenáctky jsou už opravdu moc, vzhledem ke sportovně tuhému nastavení podvozku. Uvnitř pak kvituju přehledné ovládání a povedenou řidičskou pozici.

Zkoušený vrcholný litr bych však raději volil s výchozím šestistupňovým manuálem. Sladění s příplatkovým dvouspojkovým sedmikvaltem není zcela ideální, zvlášť při popojíždění ve městě občas při změně převodu zacuká.

Nejlevnější verze modelu 491.900 Kč (1.0 EcoBoost mHEV/92 kW Titanium)
Základ s testovaným motorem 604.900 Kč (1.0 EcoBoost mHEV/114 kW Powershift ST-Line)
Testovaný vůz bez příplatků 645.900 Kč (1.0 EcoBoost mHEV/114 kW Powershift ST-Line X)
Testovaný vůz s výbavou 782.300 Kč (1.0 EcoBoost mHEV/114 kW Powershift ST-Line X)

Plusy

  • Neobvyklý design
  • Skvělé jízdní vlastnosti
  • Povedený motor
  • Objemný zavazadelník

Minusy

  • Na 19" kolech tuhý podvozek
  • Omezený prostor na zadních sedadlech
  • Cukavě řadící převodovka
Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (54)

Doporučujeme

Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV (114 kW) Powershift
Cena základní sestavy 645 900 Kč
Výbava základní sestavy 18" kola z lehkých slitin, šest airbagů, 12,3" přístrojový digitální štít, sportovní volant, čalounění kombinací látka/vinyl, bezdrátové nabíjení chytrých telefonů, automatická klimatizace, multimediální systém SYN3 s navigací a 8" obrazovkou, hudební systém B&O s 10 reproduktory včetně subwooferu, dešťový a světelný senzor, tempomat, zadní parkovací čidla, elektricky ovládaná okna vpředu a vzadu, přepínač jízdních režimů, sportovní nárazníky, sportovní odpružení atd. Kč
Cena testované sestavy 782 300 Kč
Výbava testované sestavy Sada Winter - vyhřívání předních sedadel, čelního skla a volantu (+15.000,-), sada Assist - adaptivní tempomat s funkcí stop & go, asistent vyhýbacího manévru, hlídání mrtvého úhlu, aktivní parkovací asistent, zadní parkovací kamera (+29.900,-), sada Design ST-Line - 19" kola, výraznější střešní spoiler (+23.600,-), bezklíčový vstup (+17.000,-), přední LED světlomety (+20.900,-), šedý lak Matter (+30.000,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 3 / 4
Zdvihový objem (ccm): 999
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 114 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 220 / 3000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 200
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.7
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 5.8
Emise CO2: 131
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 456 / 1216
Objem nádrže (l): 42
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1259 / 496
Rozměr pneu: 225/40 R19
Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV (114 kW) Powershift
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4207
b) šířka (mm): 1805
c) výška (mm): 1534
d) rozvor (mm): 2588
e) rozchod vpředu (mm): 1562
f) rozchod vzadu (mm): 1523
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 870 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 575 / 830
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 960
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 900
k) šířka vpředu (mm): 1390
l) šířka vzadu (mm): 1370
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 480
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 600
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - xxc
22. 12. 2021 12:39
Re: Re: A co jste cekali ?
Mozno testovacie kusy. Testovacie kusy vyrobia rucne lepsie, lebo neverim, zeby sa im testovaci jazdci nestazovali, ze su s tym problemy. Lenze ako mi vysvetlovali v servise, to nie je chyba to vrzganie, ale konstrukcna vlastnost. Tak je auto navrhnute, skonstruovane a vyrobene.
22. 12. 2021 12:26
Re: Puma? Why not ...
Já budu s radostí "kvedlat" a mačkat spojkový pedál až do konce svých dnů! :-) :yes:
22. 12. 2021 11:24
Re: Re: A co jste cekali ?
Asi mi predali pokazené kusy :-[] :-[]
22. 12. 2021 00:27
Re: A co jste cekali ?
Mel by to byt mokry Getrag, teoreticky v podstate ten samy co ma/mu al Mercedes pro 1.33tce
Avatar - Mikesus
21. 12. 2021 19:03
Re: A co jste cekali ?
njn. to víš imigranti :D