Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Lancia Ypsilon: První jízdní dojmy

Diskuze (41)
Na jízdní seznámení s novou Lancií Ypsilon jsme vyrazili do centra italského automobilového průmyslu. Vyzkoušeli jsme ji v ulicích Turína.

Lancia Ypsilon – mezi malými automobily dobře zavedená značka a zároveň jméno auta, které má být rozhodujícím článkem v obnově značky Lancia. Italská automobilka do ní vkládá velké naděje, a proto provedla řadu koncepčních změn.

Prvním úkolem nového Ypsilonu je zvýšit odbyt. V roce 2010 Lancia v EU prodala 98 tisíc ks všech modelových řad, na příští rok automobilka plánuje prodat 120 tisíc ks jen samotného Ypsilonu.

Nová generace má také výrazněji prolomit nepříznivé rozdělení prodejů Itálie vs ostatní země – ze stávajících 85:15 se chce Lancia dostat na 60:40. Každý ze tří největších trhů (Německo, Francie, Velká Británie – zde a v Irsku pod názvem Chrysler Ypsilon) by měl ročně pojmout zhruba 10 tisíc aut. S růstem odbytu se počítá i u nás, proto se síť autorizovaných prodejců postupně rozšíří ze stávajících dvou na šest.

Výroba se s novou generací stěhuje ze sicilského Termini Imerese do polských Gliwic. Zde poběží vedle Fiatu 500, produkce lidové Pandy se s novou generací výměnou přesouvá do Itálie.

Technika

V době příchodu na trh tvoří portfolio trojice motorů – základní zážehový 1,2 8v Fire Evo (51 kW), turbodiesel 1,3 MultiJet II (70 kW) a moderní dvouválec 0,9 TwinAir (63 kW). Ten jediný nabídne alternativu k manuální převodovce v podobě robotizovaného manuálu DFN.

Při oficiálním odhalení jsme se z úst nejvyšších představitelů v čele s výkonným ředitelem Olivierem Françoisem značky dočkali vyhýbavého potvrzení příchodu silnější verze 0,9 TwinAir (77 kW) a ujištění, že divize FPT pracuje na malé dvouspojkové převodovce vhodné pro auta právě jako je Ypsilon. Nedivili bychom se ani pozdějšímu uvedení slabšího turbodieselu 1,3 MultiJet (55 kW).

Nový Ypsilon se sice řadí do segmentu B, stojí však na platformě malého Fiatu Panda (stejně jako Fiat 500 a Ford Ka). Lancia má však o 90 mm prodloužený rozvor a k tomu nové přední zavěšení s tužší nápravnicí a nový stabilizátorem. Přepracována byla i zadní náprava. Víc než polovinu konstrukce tvoří vysokopevnostní ocel, 3 % pak připadají na kompozit xenoy. Díky tomu celá platforma váží jen 139 kg a provozní hmotnost auta se pohybuje od 965 do 1050 kg.

Statické dojmy

Italové design umí. Důkazem je i nová generace Lancie Ypsilon, která zdědila po větší Deltě mnoho stylistických fines a parádiček. Vůz podobných tvarů je však vystavěn na délce 3,84 metru, s karoserií o plných 68 cm kratší, než má Delta.

Zaoblená karoserie zaujme erbovou maskou chladiče, nad níž obepíná celou příď hrana kapoty motoru stylizovaná do tvaru U. Přední sešikmená světla taktéž nezapřou inspiraci Deltou, jednoduchý tvar nárazníku se naopak podobá spíše na Alfu Romeo MiTo.

Asi nejzajímavější partií je oblast zadních dveří a C sloupku. Zalomená spodní hrana bočního prosklení se protíná s linií střechy a v průsečíku se nachází klika zadních dveří. Mimochodem, i když na to zadní okno nevypadá, po stažení se celé ukryje do dveří. To neumí ani mnohá auta o třídu větší.

O designovou kontinuitu s předchůdcem se vedle snahy zamaskovat druhý pár dveří starají například vertikálně orientovaná zadní světla nebo loga Y na bočních sloupcích. Designéři ale hledali inspiraci i hlouběji v minulosti – například přední světla jsou podobná těm na Lancii Y (1996) a tvar zádi vychází ze starého modelu Ardea (1939–1952).

Jízda

Pro zkušební jízdu jsme sáhli po motoru 0,9 TwinAir, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé jej považujeme za nejvhodnější volbu z hlediska českého zákazníka a zadruhé se jedná o vůbec první dvouválec v historii značky.

Ano, zatímco Fiat takové motory (samozřejmě bez turba, vstřikování a MultiAiru) dával například už do původní 500, do Malucha 126 nebo i do první Pandy. Lancia ale zatím vždy nabízela čtyřválce, případně motory s ještě větším počtem válců.

Samotný motor rozhodně není kultivovaný. Ale právě vibrace a zvláštní zvuk tvoří zvláštní kouzlo této motorizace. Kvůli tomu působí dojmem, že točí méně otáček, než tomu ve skutečnosti je. Přirozeným citem se proto řidič drží v pásmu kolem 3000 min-1, v praxi se lze ale velmi snadno pohybovat i v otáčkách o tisíc nižších. Mimochodem, otáčkoměru chybí červené pole a nadčtvercovému motoru zase ochota jít do vysokých otáček.

TEST Fiat 500 0,9 TwinAir – Staré dobré Cinquecento

Při krátké jízdě po dálnici se Ypsilon ukázal jako auto vhodné i pro tento způsob použití. I přes použití pouze pětistupňové převodovky se otáčky motoru drží relativně nízko – v 3500 min-1. Právě v tomto pásmu se ale motor chová nejklidněji a zároveň pracuje v režimu, kdy má největší výkonové rezervy. Neodolali jsme pokušení porušit italské rychlostní limity a zjistili jsme, že Ypsilon TwinAir snadno dosáhne i rychlosti 150 km/h.

Nejsilnější stránkou nového Ypsilonu je však podvozek. I přes nízkou hmotnost auta a jednoduchou konstrukci náprav vyniká schopností tlumit nerovnosti. Malá Lancia je stabilní, netrápí posádku natřásáním nebo naopak houpavou jízdou. Překvapivá je jistota, s jakou se zadní vlečná náprava drží silnice bez toho, aby na nerovnostech odskakovala nebo v zatáčkách odlehčovala vnitřní kolo. I přes (alespoň na první seznámení) kvalitní a konzistentní jízdní vlastnosti je ale dominantní hodnotou komfort, který se projevuje většími náklony karoserie při snaze o rychlejší průjezd zatáčkou.

Zejména uživatelé ve městě ocení dobrý výhled vpřed plynoucí z vyššího posazu. Přínosem jsou také relativně velká zpětná zrcátka. Samotný interiér má vyjadřovat luxus, v podání Lancie ale nejde o nic jiného než dobře vypilované miniauto. Uvnitř proto nejdeme kvalitní, vesměs měkké materiály. Mnoho prvků se však až příliš podobá předchůdci – ať už jde o zastaralou grafiku displejů nebo naprosto nenápadité provedení volantu. Navíc některé sdílené části interiéru jsou až příliš na očích, za všechny např. kliky dveří.

Lancia Ypsilon - technická data
Motor1,2 Fire Evo
Stop&Start
0,9 TwinAir
Stop&Start
0,9 TwinAir DFN
Stop&Start
1,3 MultiJet II
Stop&Start
Převodovka5M5M5MA5M
Zdvihový objem [cm3]12428758751248
Válce/ventily4/22/42/44/4
Největší výkon [kW/min-1]51/550063/550063/550070/4000
Největší toč. mom. [Nm/min-1]102/3000145/1900145/1900200/1500
Max. rychlost [km/h]163176176183
Zrychlení 0-100 km/h [s]14,511,912,211,4
Komb. spotřeba [l/100 km]4,94,24,13,8
Prov. hmotnost [kg]9659759801050

České ceny zatím nejsou známy. Na český trh bude Lancia Ypsilon uvedena v průběhu letních prázdnin.

Diskuze (41)
31. 5. 2011 23:44
Re: Polsko
Jak vidím, seš Etykone opravdu trouba jako vrata od stodoly - přečti si reakci figurky na můj příspěvek a nakonec i jeho obsah, kde na dotaz o původu oněch stereotypů sděluji jenom svoji zkušenost. že seš nechápavej, to vím už dávno - jinak kecy o nenapadání jiné produkce od tebe a tvých spřízněnců zni dost dobře - viz třeba předvčerejší wolffova hláška u Citroenu DS4, že nevidí důvod proč si kupovat tohle ane giulliettu....no tebe, wolffa, McMurpho a spol. není třeba napadat ani urážet - stačí o nich napsat pravdu.
31. 5. 2011 14:04
Re: Polsko
Ano, pomalu se to "obrací", ale pořád je to (alespoň zde) největší "problém" a zároveň úkol pro místní marketing Fiatu potažmo Alfy.
S tím co kdo slyšel to není "problém" jen u italů obecně. Dle některých diskuzí lze získat dojem, že každých 500m je u krajnice odstavené něco z koncernu s 1.4TSI.
Více nadhledu by pomohlo (nemyslím teď konkrétně tebe). ;-)
Avatar - ethicon
31. 5. 2011 12:35
Re: Polsko
máš pravdu, ale stále častejšie počujem už iné názory, teda tu na slovensku v čechách ako to čítam platia stále určité zažité streotypy, pritom sami majitelia sú obyčajne spokojný..ja osobne som mal 2 fiaty a 2 Alfy..všetko nové autá a žiadne problémy som nemal...velká väčšina tu diskutujúcich podľa mna nemá žiadne skúsenosti s novým autom a takmer 100% veľkých kritikov nový Fiat či Alfu v živote nemali ..ale budú tu zasvetene poúčať ako hore jeden, že čo kde počul a čo jeho známy povedal..čo si myslia svajčiari či nemci a podobne...pritom stačí skočiť napríklad do Rakúska kolko tam jazdí Alf či Lancií...
Avatar - ethicon
31. 5. 2011 12:27
Re: Polsko
ja si myslím, že tento server je o diskusii o autách...to, že si to tu niekto pletie s nejakou arénou, kde musí mať za každú cenu pravdu a často siaha k urážkam je problém niektorých diskutujúcich.....ja mám autá rád a nikdy som tu nenapadal napríklad nemeckú či inú produkciu...ale nehnevaj sa čo tu ty prezentuješ naozaj svädčí o nekritickej zaujatosti.. aleasi škoda reči...
Avatar - Dinar
31. 5. 2011 09:51
Re: Umění
Pojem premiový, ve smyslu špičkový, trendy určující je zcela jistě mnohem menší blbost než rozdělování a kladení rovnítek v designu mezi slova italský = emocionální nebo něměcký = chladný vojenský, to je klišé nad klišé. ;-)