Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes-AMG EQE 43 4Matic – Drtivá dynamika a jedno velké ale

Stanislav Kolman
Diskuze (109)

Po vlajkovém EQS se rodina elektrických sedanů Mercedesu rozrostla o menší EQE. V prvním testu jsme provětrali „civilnější“ ze dvou AMG.

Design, interiér


Stříbrné šípy postupně rozšiřují nabídku čistě elektrických modelů. Po elektromobilech přestavěných z klasických spalovacích aut (EQC, EQV) se v paletě objevují i vozy, které jsou pro elektrický pohon od počátku vyvíjeny. Z nedávné doby připomeňme vlajkový sedan EQS, který před časem doplnilo EQE se shodnou siluetou, jen o něco menšími rozměry. A taková auta chtějí zaujmout nejen konvenčním provedením, ale i ostrými sportovními verzemi. Mercedes EQE nám tak do redakce dorazil rovnou coby AMG.

Video se připravuje ...

Jako vejce vejci

Je to tedy trochu klišoidní podtitulek, v případě novodobých elektrických mercedesů však platí dvojnásob. Zejména sedany svými oblými tvary bez jakýchkoliv kudrlinek či prolisů připomínají právě vajíčka. A pomineme-li velikost, jen těžko se mezi EQS a EQE hledají rozdíly. Mercedes sice vyzdvihuje kompaktní rozměry, s délkou 4946 mm a šířkou 1906 mm však rozhodně nejde o žádného drobečka. Minimálním aerodynamickým odporům má pomoci výška jen 1492 mm, více než dostatečný prostor pro posádku v obou řadách má zase přinést rozvor 3120 milimetrů.

Zatímco před pár měsíci testované EQS budilo zvenčí rozporuplné reakce, EQE z nějakého důvodu působilo méně konfliktně. Možná pomohla tmavě šedá metalíza graphite (+28.390 Kč), možná líbivá jednadvacetipalcová kola AMG (+28.390 Kč) bez jakékoliv snahy o zlepšení aerodynamiky. A vypadají opravdu fešně! Maska vpředu nese odznáček AMG a má naznačené vertikální lamely. Ač jde o sportovní variantu, oproti bílému elektrickému „esku“ působí… jako normálnější auto. Jen se zapuštěnými klikami dveří a složitějším otevřením přední kapoty (běžný uživatel to prý stejně nepotřebuje). Kapalina do ostřikovačů se dolévá otvorem v blatníku.

Obrovský šok na rozdíl od EQS nepřichází ani po usednutí na místo řidiče. Zatímco většího sourozence jsme testovali s příplatkovou přístrojovou deskou, která má displeje prakticky po celé své délce, EQE dostává civilnější řešení se dvěma obrazovkami. Jedna zastupuje digitální přístrojový štít, druhá – vertikálně umístěná – klasický multimediální systém. Interiér s minimem tlačítek působí vzdušně, obsluha klimatizace však vyžaduje zvýšenou pozornost. Ač máte teplotu neustále na očích, trefit se na malou šipku není za jízdy zrovna snadné. Plošky na volantu se sice jeví jako dotykové, ale je třeba je promáčknout, abyste vyvolali aktivaci funkce. Nehrozí tedy, že si něco spustíte nedopatřením při průjezdu zatáčkou. Nechybí ani otočné ovladače ve spodní části volantu, skrz které vybíráte jízdní režimy, případně fungování jednotlivých komponent auta.

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic Mercedes-AMG EQE 43 4Matic

Materiály a zpracování uvnitř nejsou špatné, to rozhodně ne. Jen po usednutí do elektrických mercedesů stále bojuji s tím, že na mě tak nějak nedýchne ta dříve typická luxusní atmosféra kabiny. Nikde nic neskřípe ani nevrže, když si ale vzpomenu třeba na náš dřívější dlouhodobý test třídy E, bylo mi uvnitř násobně útulněji a interiér okamžitě navodil hodnotnější dojem. V tomhle električtí sourozenci stále ještě pokulhávají.

A to přitom netestujeme žádný základ. Vždyť náš exemplář je vybaven sadou Premium Plus za necelých 300 tisíc korun, která výbavu rozšiřuje o úložný prostor pod středovou konzolou, barevný head-up displej, bezdrátové nabíjení telefonu, virtuální realitu multimediálního systému a spoustu dalších funkcí. Dojem z kabiny by pak měla pozdvihnout ještě kůže AMG nappa, která stojí 71.607 Kč. Inu, posuďte sami z přiložených fotografií.

Pochvalu si zaslouží sedačky. Ač jsou v provedení AMG, pořád disponují výtečným komfortem na dlouhé cesty. Boční vedení je slušné a možnosti nastavení rozmanité. Všimněte si, že opěradla jsou extrémně tenká, přesto sedadla disponují vyhříváním i ventilací. Ta je tedy na můj vkus až příliš hlučná. Jasně, s elektrickým pohonem jsou všechny další zvuky – jindy přehlušené spalovacím motorem – výraznější, tohle byl ale fakt výrazný hukot. Sedadlo řidiče lze umístit hodně blízko podlaze. Myslete ale na to, že prosklené plochy nejsou zas až tak velké, zejména šikmo vzadu tedy výhled není úplně ideální.

Ač okna nejsou tak velká, ani vzadu jsem si nepřipadal nikterak utiskovaný. S výškou 178 cm mám sám za sebou ještě výraznou rezervu před koleny a pár čísel zůstává nad hlavou. Nízká silueta se svažující se střechou je tu ale znát, lidé vyššího vzrůstu si na nedostatek prostoru u stropnice asi budou stěžovat. Zadní sedáky sice nejsou tak dlouhé, ale výrazně sklopené, takže do nich pohodlně zaplujete a hezky se tu cestuje i na dlouhé vzdálenosti.

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic Mercedes-AMG EQE 43 4Matic

A zavazadlový prostor? Standardní objem má hodnotu 430 litrů, sklopením zadní lavice získáte celkem 895 litrů. Kufr je dostatečně hluboký, omezující je tak spíš vstupní prostor a útlejší šířka mezi podběhy. Dobíjecí kabeláž se navíc nevejde pod podlahu. A protože EQE nedisponuje ani předním kufrem, což je velký benefit některých konkurenčních elektromobilů, musíte dobíjecí kabeláž vozit v samostatném kufříku přímo v zavazadelníku.

Motor, jízdní vlastnosti


Kdo chce víc?

Mercedes-AMG EQE je k dispozici ve dvou přiostřených variantách. Námi zkoušené provedení 43 4Matic dostává ze dvou elektromotorů 350 kW (476 k) a 858 newtonmetrů točivého momentu. Na stovce je za 4,2 sekundy a pokračovat umí na 210 km/h. Komu by to z nějakého důvodu nestačilo, ten může sáhnout ještě po třiapadesátce. Ta má 460 kW (krátkodobě až 505 kW) a 950 newtonmetrů. Tady se akcelerace na stovku povede za 3,3 sekundy a vůz zvládá maximální rychlost 240 km/h.

Na přední a zadní nápravě jsou synchronní elektromotory s trvalými magnety. Techniku elektromotorů piplali inženýři Mercedesu do posledního detailu. Vyzdvihují třeba výkonný elektromotor na zadní nápravě se šestifázovou konstrukcí (dvě vinutí po třech fázích). Statory se specificky řešeným vinutím vytvářejí mimořádně silné magnetické pole. Sofistikovaná konstrukce čítá přívod chladicí kapaliny také do hřídele rotoru, který je tím ochlazován. Díky tomu se lépe řídí provozní teplota a ostré EQE zvládne využít maximální možné parametry několikrát po sobě. Vůz je navíc vybaven výměníkem tepla pro olej v převodovce, který je za jízdy ochlazován, ale v případě potřeby i ohříván, čímž se zvyšuje hospodárnost při studeném startu.

Pokud vyloženě nelpíte na tom, že musíte mít z nabídky vždycky to nejlepší, bude vám zkoušené 43 4Matic stran dynamiky bohatě, bohatě stačit. Akcelerace v přímce je bez přehánění brutální, přišpendlí vás do sedačky a než stihnete cokoliv říct, všechno kolem vás je absolutně rozmazané. Toto AMG je snad první elektromobil, kde jsem si zapnul akustické dokreslení. Nejenže je to zvuk zajímavý, ale aspoň trochu vám pomůže navnímat skutečnou rychlost, kterou se pohybujete. Když se totiž na chvilku necháte unést a potom mrknete na přístrojový štít, dost možná zůstanete z aktuálního tempa v šoku.

Mercedes-AMG EQE ukládá energii do lithium-iontového akumulátoru s využitelnou kapacitou 90,6 kWh. Ten je sestaven z deseti modulů čítajících 360 akumulátorových článků v tenkém fóliovém pouzdru. Systém řízení baterie lze aktualizovat na dálku, vylepšení tak můžete obdržet v průběhu celého životního cyklu. Mercedes myslel i na trvalou udržitelnost. Podíl kobaltu klesl na deset procent, optimalizovaný aktivní materiál je tvořen niklem, kobaltem a manganem v poměru 8:1:1. Dojezd s plným nabitím by se měl dle metodiky WLTP pohybovat mezi 462 až 533 km v závislosti na zvolené variantě.

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic Mercedes-AMG EQE 43 4Matic

Ač EQE pracuje „jen“ se 400V palubní sítí, zvládne u rychlonabíječek výkon až 170 kW. Za ideálních podmínek byste tedy měli získat 180 kilometrů za patnáct minutek. Sledovali jsme nabíjecí výkony na stanici Ionity. Maximálním výkonem jsme nabíjeli při 20 %, posléze výkon klesnul, pořád ale vykazoval slušné hodnoty. Při 40 % se nabíjelo výkonem 155 kW, při 60 % to bylo 133 kW a při 80% dobití ukazoval stojan 78 kW. Z dvaceti na osmdesát procent to trvalo 26 minut. Po úplném nabití slibovalo auto dojezd lehce přes 400 kilometrů.

Vzdálenost na jedno nabití se ale značně liší v závislosti na jízdním stylu. EQE AMG 43 jsme testovali koncem léta při teplotách kolem dvaceti stupňů. Pominu teď dynamické vložky a zaměřím se na situace, kdy jsem elektrické „éčko“ používal jako docela normální auto. Při korzování okreskami byla spotřeba logicky nejnižší a pohybovala se kolem 18 kWh/100 km. Lehce přes dvacet se odběr šplhal při městském popojíždění, no a nejvýrazněji mizela energie z baterek na dálnici, kde při 135 km/h na tempomatu ukazovalo počítadlo hodnoty kolem 28 kWh/100 km. Hlavně tady jsem čekal, že bude auto úspornější, navzdory velké baterii by takto zvládlo jen něco přes 300 kilometrů, na německém autobahnu pak ještě méně. Dlouhodobý průměr se nakonec ustálil na 21 kWh/100 km, což znamená reálný dojezd asi 430 km.

Tvrdá zkouška

Podvozek EQE AMG zní při pročítání technických dat velice slibně. Vzduchové odpružení s adaptivními tlumiči disponuje čtyřprvkovou nápravou vpředu a zadní nápravou s prostorově umístěnými rameny. Podvozek je navíc pro AMG specificky optimalizován – od těhlic přes závěsná ramena až po příčné zkrutné stabilizátory s vyšší tuhostí. V základních rysech odpovídá nejen elektrickému AMG EQS, ale třeba i AMG GT 4dveřovému kupé. Řídicí jednotka systému pro regulaci podvozku přizpůsobuje chování na základě dat ze senzorů či pohybů kol. Tlumící sílu na jednotlivých kolech zvládne měnit během několika milisekund.

Od takové teorie bych si sliboval podvozek, který bude v ostrých režimech sportovně tuhý, v těch komfortních ale zvládne být pohodovým společníkem na dlouhé cesty. Zkrátka takový příjemný kompromis. Podvozek zkoušeného exempláře s obouvanými jednadvacítkami byl však přehnaně tvrdý a prkenný. Jasně, klasické rány na náhlých nerovnostech, to je známá slabina vzduchového odpružení. Tady jste kvůli drobnému poskakování měli pocit, že se pod koly něco děje prakticky neustále. Po charakteristické plavnosti spalovacích „éček“ a „esek“ ani památky.

Řízení sice nedává velkou zpětnou vazbu, ale je přesné a příjemně naladěné. Pohyb volantem tak v polovině zatáčky nemusíte nikterak korigovat. Zároveň auto netrpí nedotáčivostí a na výjezdu vás v případě potřeby dokáže hezky vytáhnout čtyřkolka s variabilním rozdělováním točivého momentu. EQE umí jet vašimi oblíbenými serpentinami svižně, nepočítejte ale s tím, že by svou skoro 2,5tunovou hmotnost dokázalo zcela zamaskovat. S nadváhou se však pere více než statečně.

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic Mercedes-AMG EQE 43 4Matic

Ač má auto na délku skoro pět metrů, proplouvání uličkami města není žádný problém. Díky výraznému rejdu a natáčecí zadní nápravě (do úhlu až 3,6 stupně) se otočíte prakticky kdekoliv. Auto mimochodem umí rekuperovat výkonem až 260 kW. V nejintenzivnějším režimu tak prakticky nepotřebujete brzdový pedál. Ale když na něj dojde, dávkování brzdného účinku je naladěné tak akorát citlivě.

Závěr


Závěr

Mercedes-AMG EQE je jednou z prvních elektrických vlaštovek stříbrných šípů s ambicemi sportovat. Dynamika dvou elektromotorů je drtivá, a byť ještě nemám osobní zkušenosti se silnější variantou, řekl bych, že pro pocuchání orgánů je více než dostačující. Jen stran podvozku bych si uměl představit lepší práci, snad můžou trochu více komfortu přinést alespoň o palec menší kola. Tvrdost takovéhoto naladění je opravdu výrazná.

Uvnitř najdeme dostatek prostoru i plno moderních technologií. Mercedes disponuje nejrůznějšími funkcemi vč. zábavných her a dalších kratochvil při čekání u dobíječek. Velmi povedené je sezení v obou řadách, jen punc luxusu by v kabině mohl být výraznější. Mercedes EQE začíná lehce pod hranicí 1,9 milionu korun. Slabší provedení AMG stojí minimálně 2.250.000 Kč, testovaný kus přijde na 3.264.300 Kč. Další důvod, proč pro odpouštění kompromisů není zas až tolik prostoru.

Nejlevnější verze modelu 1.863.400 Kč (EQE 300/180 kW)
Základ s testovaným motorem 2.250.000 Kč (AMG EQE 43 4Matic/350 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 2.250.000 Kč (AMG EQE 43 4Matic/350 kW)
Testovaný vůz s výbavou 3.264.300 Kč (AMG EQE 43 4Matic/350 kW)

Plusy

  • Nabíjecí křivka
  • Opojná dynamika
  • Komfortní sedačky
  • Prostornost

Minusy

  • Tvrdý podvozek
  • Vyšší spotřeba
  • Horší výhled
Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (109)

Doporučujeme

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic
Cena základní sestavy 2 250 000 Kč
Výbava základní sestavy Světlomety Digital Light, asistent adaptivních dálkových světel Plus, Mercedes-AMG interiér, paměťová sada pro sedadla řidiče a spolujezdce, nabíjecí kabel pro domácí zásuvky, podvozek se vzduchovým odpružením Airmatic, natáčecí zadní náprava s úhlem natočení 3,6 stupně, multimediální systém MBUX s navigací, sada osvětlení interiéru atd. Kč
Cena testované sestavy 3 264 300 Kč
Výbava testované sestavy 21“ disky kol AMG z lehké slitiny (+28.390 Kč), metalíza šedá graphite (+28.390 Kč), sada akustického komfortu (+28.390 Kč; laminovaná bezpečnostní skla s akustickou a tepelnou izolací), červeně lakované brzdové třmeny (+21.451 Kč), Kůže AMG nappa (+71.607 Kč), Typ Premium Plus (+295.435 Kč; úložný prostor pod středovou konzolí, Keyless-Go, sada jízdních asistentů, sada displejů, panoramatické střešní okno, head-up displej, bezdrátové nabíjení telefonu, rozšířená realita multimediálního systému, automatická klimatizace Thermotronic atd.), sada pro parkování s dálkovým parkovacím asistentem (+23.659 Kč) atd. Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 350 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 858 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 210
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.2
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 430 / 895
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2450 / 645
Rozměr pneu: 265/35 R21, 295/30 R21
Mercedes-AMG EQE 43 4Matic
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4946
b) šířka (mm): 1906
c) výška (mm): 1492
d) rozvor (mm): 3120
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1150
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 540 / 880
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 970
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 950
k) šířka vpředu (mm): 1550
l) šířka vzadu (mm): 1530
délka sedáku vpředu (mm): 580
délka sedáku vzadu (mm): 550
výška opěradla vpředu (mm): 610
výška opěradla vzadu (mm): 600
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Mikesus
27. 9. 2022 09:19
Re: EQE
No asi nepochopím, protoze já mám srovnání (I přímé) takových aut. Ale souhlasím, že prostor pro šetření tam automobilky mají a dost jich toho určitě využije/vyuziva ( viz ta tebou zmíněná octavia, ale tam neni elektronicky omezeno, pokud se nepletu. Tam je proste limit vykon)
S jakým autem jsi jel kolem Vmax, co má elektronicky omezeno Vmax na 180?
26. 9. 2022 14:32
Re: EQE
Mikesus @ První jsi to ovšem zobecnil ty. A ano, přiznám, neměl jsem na "Uplne jinak se jede s autem 180, co ma elektronicky omezeno v max rekneme 200 a jinak co tech 200 horko těžko dosahuje svým úsilím" raději vůbec reagovat.

Jedná se mi o V max obecně, ovšem v souvislostech. Ale asi ani to nepochopíš, protože jednoduše nechceš. Pro mě nemá smysl pokračovat v této diskuzní větvi a loučím se, k pochopení zřejmě nedojde ani z mé ani z tvé strany.
Avatar - Mikesus
26. 9. 2022 13:53
Re: EQE
ok, takže se bavíme o konkrétním modelu, nikoliv o Vmax obecně, tak jak jsi psal na začátku.

"Mikesus @ Pokud se týká pohonného ústrojí - dejme tomu někdy ano, pokud se týká ostatních komponentů tak ne"
26. 9. 2022 12:17
Re: EQE
Mikesus@ Najednou děláš, že jsi to nepochopil a že jsem se špatně vyjádřil. Dáváš demagogické příklady a otázky s Camry, HB, SUV a kde čím jen abys odvedl pozornost od základního meritu věci. I v tomto příspěvku děláš žes to jako nepochopil.

Možná jsem se ne úplně přesně vyjádřil ve svém prvním příspěvku, ale když k dokreslení uvedu příklad Delta 1.3 versus Integrála a Sierra 1.6 versus Cosworth, tak asi nepředpokládám, že jen kvůli V max bude někdo přirovnávat - v tomto konkrétním případě - SUV, HB, Camry a Fabii, kde se jedná dokonce nejen o stejný segment, ale i značku a dokonce i model.

Prostě snad už to napíšu tak, že to tedy pochopíš i ty - auta stejné kategorie, značky a nejlépe i modelu, která mají rozdílné V max se chovají při řízení jinak i v rychlostech nižších, ta s vyšší V max mají mnoho komponentů vlastní konstrukce na vyšší úrovni. Většinou se lépe se řídí, působí jistěji, lépe brzdí, pérují, mají lepší podvozky, kola, pneumatiky i aerodynamiku a jsou také spravedlivě dražší.

Záměrné omezování V max má hlavní důvod - snížit výrobní náklady tím, že není třeba řešit komponenty aby odpovídaly vysoké rychlosti a i plnily homologační předpisy, zvláště když ta rychlost není u konkrétního auta prioritou. Pokud snížím omezovačem V max, pak brzdy stačí bubnové a z tvarohu ...
26. 9. 2022 09:58
Re: EQE
No já jen doufám, že zelená lůza nepřeřve německý občany. 130 u nás je celkem v pohodě. Jezdím 150 a neměl jsem nikdy problém. To je taková akorát rychlost ;-)