Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sběratel aut ukázal ztrátové kusy, pokles hodnoty o stovky tisíc dolarů ho netrápí

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Kolekce na několika místech současně těžce ztrácí hodnotu. Stovky tisíc dolarů majiteli nechybí, naopak se raduje z veteránů i moderních strojů muzejního charakteru.  

Videa od Tylera Hoovera představují jeho fenomenální sbírku automobilů. Různě rozmístěná kolekce vyniká zaměřením na speciální kusy různého stáří nebo koncepcí od plnotučných amerických bouráků přes skvostné veterány po rychlé GT, supersporty a luxusní pick-upy i SUV. Různorodá sestava baví davy, vděčné publikum roste i díky nečekaným nákupům dalších aut, která zprvu vyvolávají pochybnosti.

Excentrický Hoover schraňuje pod jednou střechou milionovou garáž. Tak zvanou Hoovies Garage okupují například dva Mustangy, čtyři Ferrari, dvě Porsche, Maserati Levante, Aston Martin Vanquish, Lamborghini Countach, Mercedes-Benz SLS AMG, BMW M5 E39 a Bentley Azure Jeana-Clauda Van Damma. V servisu určeném na opravy a údržbu snové sbírky je dále zaparkované Lamborghini Murcielago, Ferrari 456, Chevrolet Suburban Z71 či GMC Syclone.

Aktuální ekonomická situace dopadá na podobné zásoby pokladů a Hoover jako jeden z mála konkretizoval pokles hodnoty některých sběratelských kusů. Tvrdá realita by byla oprávněným důvodem smutku, ovšem neustále pozitivní muž si ze ztráty stovek tisíců dolarů nic nedělá.

Dva největší propadáky Hoovies Garage jsou Lamborghini Countach a Mercedes-Benz SLS AMG. Dvoumístné SLS ještě před pár měsíci stálo přibližně 200 tisíc USD (5.000.000 Kč), nyní je cena ojetin zhruba o 40 tisíc USD níže, což je propad přibližně o milion korun. Ikonický Countach mohl dosahovat dvakrát i třikrát vyšší ceny než SLS, současná krize poslala cenovky tak nízko, že Hoover nemá odvahu vyčíslit sumu za současný potenciální prodej.

Tyler se považuje za automobilového nadšence, nikoliv za překupníka, proto si aut váží a neplánuje výprodej. Současná situace ho nijak netíží, starosti o stav trhu začne mít v okamžiku potřeby zpeněžení některého z unikátů. Všechny exempláře si vybral z vlastní vůle požitkáře, ani v jednom případě se nejednalo o investici.

Míra poklesu hodnoty automobilového jmění jednoho muže ve skutečnosti dosahuje daleko závratnějších částek, protože Hoover skladuje jedinečné vozy také v hangáru poblíž několikapatrového sídla. Plechové stěny v suchu udržují například repliku Jeepu Wrangler z Jurského parku, vedle stojí Mazda MX-5 první generace, BMW Z8, Plymouth Superbird, Mercedes-Benz S, policejní Ford a několik motorek. Poslední sklad aut je v další stodole, téměř celý prostor zabírají další Porsche, Maybach, Jeep, Mercedes-Benz a Buick.

Na rozdíl od nedotknutelných kusů budou levnější členové sbírky na prodej. U méně výjimečných typů není pokles ceny tak markantní, jako u výstavních modelů dotčených cenovou nestabilitou. V nynější turbulentní době lze ušetřit i ztratit miliony korun během několika málo dní.

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
4. 9. 2022 11:36
Re: Nesmysl
to říká soudruh v RuSSku = to sis sakra HODNĚ POPLETL = nebo ty (pro ruSSký) komunist(áááá :-O :D :*)
4. 9. 2022 11:27
Auto jako investice je iluze....
Samozrejme ze rust hodnoty u nekterych aut je velky, ale clovek to musi trefit. Kdyz na jednom aute dam dvojnasobek a na dvou dalsich nic, tak uz to takova vyhra neni.

Nekde to skladujete, platite pojisteni, venujete tomu cas. Mit takove auta je konicek, ne investice. Kdyz to nekoho bavi tak je to fajn, rust hodnoty auta je prijemny bonus, nic vic. A to nemluvim o tom ze kdyz s temi auty jezdite (od toho jsou a to je ta nejvetsi radost ne?) tak holt take opravujete a delate servis.

Dalsi vec je likvidita tech veci, ktera taky neni kdovijaka.... suma sumarum - bavte se tim, uzivejte si to, ale investice fakt vypada jinak ;-) to jen vychcani prekupnici mluvi o kazdem kramu jako o investici....

Jo a jestli jsou nektera auta nyni opravdu brutalne precenena, tak jsou to stare Skodovky. Za 10 let budou na zlomku jejich soucasne ceny....
4. 9. 2022 10:50
Nesmysl
U USSA vše jen vzkvéta, žádná ztráta není možná. :yes: