Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes Citan 111 CDI KB/L Tourer M1 – Draze převlečené kangoo!

Tomáš Dusil
Diskuze (52)
Podobně jako je Mercedes-Benz třídy X Nissanem Navarou, je testovaná osobní dodávka citan Renaultem Kangoo.


Design, interiér


Renault vyrábí své kangoo ve druhé generaci letos již jedenáctým rokem. Od roku 2012 má tento vůz sourozence v podobě Mercedesu Citan, přičemž u stuttgartské značky se jedná o řadu W415. Na českém trhu je vůz dostupný ve třech verzích lišících se délkou karoserie a rozvorem náprav. Nejkratší disponuje rozvorem 2313 mm, čemuž odpovídá délka vozu 3937 mm. Prostřední varianta, kterou jsme testovali, se chlubí rozvorem 2697 mm, tomu pak odpovídá délka karoserie 4321 mm. A konečně největší citan má rozvor 3081 mm a zároveň délku 4705 mm. Dále lze mít verzi Kawa, což je užitkové provedení s dvojicí bočních dveří dostupné ve všech délkách. Následuje Mixto N1 nabízené pouze v nejdelší variantě. Další v řadě je Tourer N1, dodávaný výhradně ve verzi s prostředním rozvorem náprav a konečně varianta Tourer M1, jež je k dispozici v prostřední délce (tu jsme testovali), a dále v nejdelší variantě karoserie.

Zájemce dále může vybírat ze dvou pohonných jednotek, které jsou rovněž kompletně převzaté od Renaultu. Pod označením 112 se ukrývá motor Energy 1.2 TCe o výkonu 84 kW. Alternativou k němu, kterou budou kupující volit patrně častěji, je vznětový motor u Renaultu pojmenovaný 1.5 dCi. V citanu se lze setkat se třemi výkonovými verzemi - pod označením 108 CDI je k dispozici 55 kW, 109 CDI nabízí 66 kW a konečně testovaná verze motoru 111 CDI disponuje 81 kW.

Na první pohled jiný

Designéři od Mercedesu si dali hodně záležet, aby citan působil navenek jinak než jeho vzor, byť základní linie karoserie jsou přirozeně identické, diktované použitým skeletem. Naproti tomu zcela odlišné jsou například přední části obou automobilů. Zatímco u kangoo navazuje maska na kapotu motoru plynule a zaobleně, u citanu je viditelná ostrá hrana. Navíc maska renaultu je bez otvorů přivádějících vzduchu k chladiči, zatímco u citanu je použita klasická černá maska s otvory. Jiný je přední nárazník a také přední světlomety.

Zadní partie se ovšem liší už méně. Na první pohled používají obě auta shodné výklopné dveře, stejně jako spodní plastovou lištu nárazníku s integrovanými svítilnami do mlhy. Obě auta se tak zezadu navenek liší vlastně jen skupinovými svítilnami.

mercedesbenz testy mercedesbenz testy  

Daleko na pravém břehu Rýna

Rozdíly mezi kangoo a citanem panují také v kabině. Od základního tvaru palubní desky, přes odlišně řešené výdechy ventilační soustavy, které jsou i citanu kruhového tvaru, zatímco v kangoo obdélníkového, až po jinak řešené ovladače topné a ventilační soustavy. Tohle ovšem platí jen v případě standardně dodávané manuální klimatizace. Pokud zvolíte samočinnou, je panel u obou aut úplně stejný. A tady se postupně dostáváme k cenám. Samočinná klimatizace vyjde v kangoo na 12.000 korun. To za předpokladu, že zvolíte dále dešťový světelný senzor za 2.000 korun a mlhové světlomety za 3.000 korun.

U Mercedesu chtějí ale v případě citanu za samočinnou klimatizaci takřka neuvěřitelných 40.162 korun. Za světelný a dešťový senzor dáte dalších 4.861 korun a mlhové světlomety stojí navíc 5.173 korun. A takto bychom mohli pokračovat. Srovnání obdobných verzí vychází pro Mercedes také nevýhodně. Testovaný vůz stál v základu 536.635 korun. I v případě, že zvolíte to nejdražší kangoo se shodným rozvorem náprav - a sice výbavu Extrem se stejným motorem o výkonu 81 kW, zaplatíte za auto v základní výbavě 505.900 korun. Ať počítám, jak počítám, opravdu nevidím jediný racionální důvodu, proč byste si měli koupit citan místo Renaultu Kangoo.

Jedna místo dvou

Přístrojová deska je tedy tvarově odlišná, naproti tomu přístrojový štít mají obě auta identický, stejně jako třeba ovládání parkovací brzdy pákou, jejíž tvar známe už z Méganu II. Čím se tedy ještě kabiny obou aut odlišují? Například ovládáním některých funkcí. Zatímco kangoo používá klasické dvě sdružené multifunkční páčky pod volantem, dostal citan v rámci tradice mercedesů pouze jednu, umístěnou vlevo. Tedy pokud nepočítáte ovladač tempomatu, který je za příplatek 8.693 korun včetně DPH. Stěrače tak neovládáte jako v kangoo avšak jako v každém jiném mercedesu, a sice otáčením objímky sdružené páčky.

mercedesbenz testy mercedesbenz testy  

Pokud autem běžně jezdíte, nebude vám to činit žádné problémy. Pokud ovšem budete přesedat z různých aut tak jako já, zejména zpočátku na to musíte trochu myslet. Ještě horší je, že sdružená páčka je umístěná až příliš nízko. Nad ní se totiž muselo vejít ovládání zmíněného tempomatu. V praxi jsem tak zpočátku místo blikače zapínal tempomat… Z hlediska ergonomie tak nejde o dobré řešení. Raději bych, kdyby byla multifunkční páčka namísto páčky tempomatu a obráceně. U nejnovějších modelů však Mercedes od svých tradic ustoupil a páčky pod volantem přepracoval tak, aby odpovídaly většinovému stylu.

Snadno a hlavně rovně

Pokud se oprostíme od cenové politiky, kterou Mercedes u citanu praktikuje, zjistíme, že tohle auto má celou řadu předností. Tou první je praktičnost. Zavazadelník nabízí v základním uspořádání skvělých 660 litrů. Po zvětšení je k dispozici 2600 litrů. To ale není vše. Ložná délka při sklopených sedadlech činí 1803 mm, v běžném uspořádání pak 937 mm. Šířka kufru mezi podběhy je udávána 1121 mm, výška kabiny v prostoru zavazadelníku pak 1251 mm.

Asi se shodneme na tom, že není moc mercedesů (tedy pokud nepočítáte velké dodávky třídy V), které by byly praktičtější než citan. Z pohledu uživatele je ovšem nejdůležitější skvěle vyřešená variabilita, kdy opěradla druhé řady sedadel sklopíte jedním pohybem vpřed. Sedák současně trochu odjede dopředu, čímž je zaručena zcela rovná ložná plocha.

Prostornost v kabině je rovněž na solidní úrovni, a to i ve druhé řadě sedadel. Navíc jejich vyšší pozice zaručuje vcelku pohodlné sezení i osobám většího vzrůstu. Pouze je třeba se smířit s kratšími sedáky a opěradly. Přístup do druhé řady sedadel usnadňují posuvné dveře. Za příplatek 4.177 korun získáte elektrické ovládání jejich skel. Motorek stahovačky posuvných dveří je napájen přes takzvané kontaktní piano. Pokud jsou dveře otevřené, je „piano“ rozpojeno, takže skla posuvných dveří nelze ovládat.

Motor, jízdní vlastnosti


Šestka, ale krátká

Nejvýkonnější verze dieselu (stejně jako zážehový motor) se jako jediné pojí s šestistupňovou převodovkou. Zbylé dvě motorizace (108 SDI a 109 CDI) mají pětistupňové převodovky. I ty jsou dílem Renaultu, neboť se jedná o ústrojí JR5 (pětistupňová skříň), respektive TL4 (šestikvalt).

Řazení s pákou umístěnou příjemně blízko volantu je přesné a lehké. Lehké jsou ale také převody. Na šestý převodový stupeň tak motor točil při rychlosti 130 km/h přes 2500 otáček za minutu. Bylo to právě tak akorát na hranici akustického komfortu. Jízda však byla o poznání příjemnější, pokud jste rychlost snížili na 120 km/h. To pak jelo auto tiše a jakoby nenásilně. Motor je tichý i zásluhou nízkého kompresního poměru pouhých 15,4:1, na který to dotáhla verze agregátu u Renaultu označeného K9K pro Euro 6. Tou auto projde díky kombinaci částicového filtru, zdvojeného okruhu EGR a zásobníkového katalyzátoru oxidů dusíku. Opět rozdíl oproti vznětovým motorům Mercedes-Benz, které sázejí na dražší, avšak zároveň i účinnější technologii AdBlue. Té se naopak Renault zatím vyhýbá. Navzdory tomu se auto chovalo úsporně a při průměrné rychlosti 48,1 km/h ukázal palubní počítač apetit 6,4 litru na 100 km.

mercedesbenz testy mercedesbenz testy  

Ochota auta zrychlovat v dálničních rychlostech sice byla, avšak ne nějak výrazná. Na tempu vůz nabíral poměrně vlažně, přičemž logicky akcelerace se zhoršovala s rostoucí rychlostí. Tady se střetly dvě nechtěné věci - jednak už příliš vysoké otáčky motoru znamenají sestup točivého momentu a dále aerodynamicky nepříliš výhodně řešená karoserie vozu s rozměrnou čelní plochou.

Největší překvapení nám připravil podvozek vozu. Vláčné odpružení v kombinaci s vysokými pneumatikami 205/55 R16 zajišťovaly velmi příjemný jízdní komfort a plavné zdolávání nerovností. Auto tak jezdilo mimořádně komfortně bez negativního dopadu na stabilitu ve svižně projížděných zatáčkách. Jízdní vlastnosti vozu jsou tedy až překvapivě dobré.

Závěr


Závěr

Mercedes-Benz Citan je vcelku solidní osobní verzí malého užitkového vozu. Příjemně se řídí, jezdí komfortně a nabízí i očekávanou vysokou praktičnost. Opravdu perfektně je pak vyřešena variabilita kabiny. I pes pozitivní dojmy je tu však stále jedno ale. A tím je cena vozu a také příplatková výbava. V základní a zdůrazňuji nepříliš bohaté výbavě, stál vůz 536.635 korun, což není zrovna málo. Sesterský srovnatelný Renault Kangoo vyjde na 505.900 korun a to je v nejvyšší výbavě Extrem.

Jenže pořizovací cena je pouze jedna strana mince. Ta druhá představuje příplatková výbava. Ta u testovaného vozu vyšla na šílených 243.529 korun včetně daně. Ano, u Mercedesu jsou příplatky za výbavu navíc vždy vysoké. Problém je, že tohle vlastně vůbec není Mercedes, nýbrž Renault podrobený sice viditelným, avšak v kontextu nepříliš výrazným a hlavně nákladným změnám.

mercedesbenz testy mercedesbenz testy  

Kdo si tedy osobní verzi citanu koupí? Pokud si pro něj zákazník přijde, bude to zcela jistě někdo, kdo již vlastní nějaký ten mercedes a citan si koupí proto, že na něj dostane coby loajální zákazník značky slevu. A dále proto, že má prostě rád vozy této značky. Takovému člověku jen stěží budete vysvětlovat, že pokud by byl ochotný oželet hvězdu na přídi ve prospěch kosodelníku, může poměrně výrazně ušetřit. A to zejména za předpokladu, že si bude chtít dopřát nějakou tu výbavu navíc. Třeba tu samočinnou klimatizaci za 12.000 korun namísto za 40.162 korun. Cenový rozdíl 28.162 korun za stejnou věc, to už je vážně na pováženou… Sám Mercedes obhajuje existenci citanu tím, že vychází vstříc potřebám velkých fleetových zákazníků. Když si zkrátka někdo kupuje kompletní řadu dodávek od Mercedesu a chybí mu tam ta nejmenší, ve Stuttgartu vymění kosočtverec za hvězdu a je po problému!

Nejlevnější verze modelu498.520 Kč (108 CDI L Tourer M1/55 kW)
Základ s testovaným motorem536.635 Kč (111 CDI L Tourer M1/81 kW)
Testovaný vůz bez příplatků536.635 Kč (111 CDI L Tourer M1/81 kW)
Testovaný vůz s výbavou793.563 Kč (111 CDI L Tourer M1/81 kW)

Plusy

  • Komfortní jízdní vlastnosti
  • Tichý a úsporný motor
  • Perfektně vyřešená variabilita kabiny
  • Prostornost
  • Velký zavazadelník
  • Vcelku komfortní pozice sezení vzadu
  • Pohodlné nastupování
  • Léty prověřená spolehlivost motoru

Minusy

  • Vyšší cena
  • Extrémní cena příplatkové výbavy
  • Ochota zrychlovat z dálničních rychlostí
  • Zbytečně krátký šestý převodový stupeň
  • Renault Kangoo nabízí to samé za nižší cenu
  • Příplatky za samozřejmosti

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (52)
Mercedes Citan 111 CDI KB/L Tourer M1
Cena základní sestavy 536 635 Kč
Výbava základní sestavy Brzdový asistent, rozjezdový asistent, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektrická topná jednotka, palubní počítač, stop-start systém, 6 airbagů, čalounění střechy, automatické rozsvěcení světel po startu motoru, dveře zadní výklopné, potahy sedadel „Lima“ černá, atd. Kč
Cena testované sestavy 793 563 Kč
Výbava testované sestavy Volant v kůži (+3.272,-), ližiny střešní včetně příčníků (+ 7.135,-), rádio (+ 9.316,-), off-road paket exteriéru, optický (+49.852,-), designový paket pro interiér, barevný (+ 8.069,-), zpětná zrcátka vyhřívaná a elektricky seřiditelná (+ 5.484,-), loketní opěrka s úložným prostorem (+ 3.272,-), úložný prostor v nadhlavním prostoru (+ 3.458,-), kapsa odkládací (+ 686,-), schránka odkládací u spolujezdce (+ 1.029,-), sedadlo spolujezdce a řidiče vyhřívané (+ 9.690,-), automatická klimatizace (+ 40.162,-), parkovací asistent vzadu (+ 9.690,-), ukazatel vnější teploty (+ 1.029,-), světelný a dešťový senzor (4.861,-), tempomat (+ 8.693,-), alu kola 6,5 J x 16 C matně šedá (+ 5.484,-), sedadlo řidiče výškově stavitelné (+ 3.937,-), dveře posuvné (+ 9.690,-), obložení stěn luxusní (+ 8.069,-), koberečky v kabině (+ 3.272,-), koberec v zavazadelníku (+ 1.963,-), kryt zavazadlového prostoru (+ 3.272,-), skla vzadu tónovaná (+ 5.640,-), okna v posuvných dveřích elektrická (+ 4.177,-), paket lakování (+ 9.005,-), lakování (+ 13.398,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 2
Zdvihový objem (ccm): 1461
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 81 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 260 / 1750 - 2750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 170
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 4.8 / 4.2 / 4.4
Emise CO2: 115
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 660 / 2600
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1360 / 620
Rozměr pneu: 205/55 R16
Mercedes Citan 111 CDI KB/L Tourer M1
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4321
b) šířka (mm): 1829
c) výška (mm): 1816
d) rozvor (mm): 2697
e) rozchod vpředu (mm): 1521
f) rozchod vzadu (mm): 1533
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1070
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 640 / 850
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1160
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1140
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1530
délka sedáku vpředu (mm): 470
délka sedáku vzadu (mm): 490
výška opěradla vpředu (mm): 610
výška opěradla vzadu (mm): 590
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
23. 1. 2018 14:01
Re: Ochota zrychlovat v dálničních rychlostech
Bohužel tě musím opět opravit. O výkonu nebyla zpočátku vůbec řeč. Prvně (16.01. 23:17) jsi mylně tvrdil, že s třetí mocninou roste odpor vzduchu (tedy ne výkon) a přestože jsem tě upozornil na chybu, tak jsi na svém mylném tvrzení stále trval (22.01. 00:02).
Až následně sis někde přečet že třetí mocnina se týká výkonu, ale to jsi pořád ještě netušil, že mezi výkonem a sílou je nějaký rozdíl. Pokud máš tak krátkou paměť, nesnaž se dělat falešného hrdinu ale radši se na své příspěvky podívej znova. Případně si zopakuj základní fyzikální vztahy, určitě jsi už sám pochopil že v nich dost tápeš

Ale že ten rendlík nejede, s tím samozřejmě souhlasím :-)
Avatar - Ada je zase tady
23. 1. 2018 13:06
Re: Ochota zrychlovat v dálničních rychlostech
No vida, konečně jsme dospěli k tomu, co jsem napsal výše, tedy že výkon roste s třetí mocninou rychlosti. A jsme u jádra věci, proč ten rendlík prostě víc už nepojede. Fyziku člověk neohne. :-)
23. 1. 2018 09:01
Re: Ochota zrychlovat v dálničních rychlostech
Souhlasím, skutečně tomu nerozumíš a mícháš proto hrušky s jablkama. Tvůj omyl spočívá v tom, že nechápeš rozdíl mezi samotnou odporovou sílou a mezi výkonem potřebným pro její překonání za pohybu. Ve skutečnosti jsou ale výkon a síla zcela odlišné veličiny s odlišnou fyzikální podstatou a samozřejmě jsou odlišné i vztahy pro jejich výpočet.
Shrnuto - výkon pro překonání odporu vzduchu opravdu roste s třetí mocninou rychlosti, ale samotný odpor vzduchu (tedy ona protisíla) roste pouze s druhou mocninou rychlosti. Je to zcela logické, protože výkon je součinem síly a rychlosti. A pokud je už v síle obsažena druhá mocnina rychlosti F = (Cx.ro.S.v2)/2, dalším vynásobením rychlostí získáme její třetí mocninu a vypočítáme tím výkon
P = F.v = (Cx.ro.S.v3)/2

Myslím že není až tak těžké to pochopit, náročností bych to zařadil někam mezi osmou a devátou třídu ZDŠ
Avatar - Ada je zase tady
22. 1. 2018 21:19
Re: Ochota zrychlovat v dálničních rychlostech
Nu, je otázka, zda matematické vyjádření fyzikální reality - tedy potřebného výkonu k překonání jízdních odporů v závislosti na rychlosti - může být považováno za technicky nesprávné... to ať si rozhodnou ti všichni, co se budou jednomu z nás smát. Ten materiál, uvedený výše, považuji za dostatečně vypovídající. Ale třeba tomu opravdu nerozumím ;-)
22. 1. 2018 07:02
Re: Ochota zrychlovat v dálničních rychlostech
Jasně, pokud sám dáváš přednost mylnému výkladu před technicky správným, klidně můžeš, je to jen tvůj problém.
Akorát bych doporučil, aby ses s těmi omyly moc nechlubil veřejně, budou se ti všichni smát (bez urážky, myslím to v dobrém)