Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes třídy E a třídy S kupé – Elegáni s libovou technikou

Stanislav Kolman
Diskuze (52)
Navenek jsou si hodně podobná a v útrobách lze mít rozmanitou techniku. Řeč je o dvou kupé stříbrných šípů, která jsme vyzkoušeli krátce po sobě. S plnotučným osmiválcem i hybridním šestiválcem.

Na poctivé motory se u Mercedesu ještě nezapomnělo. A nemusí být řeč jen o sportovních derivátech laděných u AMG. Jen pár týdnů po sobě nám v redakci dělala společnost dvě pohledná kupátka stříbrných šípů s docela rozdílnou technikou. Zatímco éčko se ve verzi AMG E 53 4Matic+ spoléhá na mild-hybridní pohon s řadovým šestiválcem, pod kapotou vlajkového eska pracoval ryzí osmiválec. Že jste v posledních měsících na takové motory už skoro zapomněli? Pak vězte, že tím nabídka nekončí. Vlajkové kupé Mercedesu totiž lze pořád pořídit i s šestilitrovým dvanáctiválcem! O něm ale třeba jindy, teď se pojďme zaměřit na námi testované kousky.

Jako vejce vejci

Věc, kterou moderním mercedesům vyčítáme docela často. A sice fakt, že vypadají jeden jako druhý, což bohužel platí i pro nabídku kupé. Jasně, když éčko a esko postavíte vedle sebe, je vám okamžitě jasné, které z nich má plnit vlajkovou roli. Přesto bych osobně preferoval, kdyby se od sebe jednotlivé verze lišily více. Nebo mi chcete říct, že kupé tříd C, E a S nevznikala přes kopírák?

Na obranu trojcípé hvězdy je třeba říct, že mně osobně se design této trojice líbí. Zachmuřeným přídím s výraznou maskou není co vytknout, jakož i elegantním siluetám se svažující se střechou. Několikrát jsem slyšel ne zrovna lichotivé poznámky na adresu uhlazených zádí moderních mercedesů, ale osobně s nimi nemám žádný problém. Zatímco éčkové AMG se vyznačuje ostrým vykrojením na víku zavazadelníku, esko zase bezpečně poznáte díky chromované liště pojící zadní svítilny, tolik oblíbenému prvku i u jiných automobilek. Připojte k tomu všemu líbivá velká kola, v našem případě dvacetipalcová, a dostanete vskutku povedený celek.

To vevnitř už se od sebe oba vozy liší o něco více. Řeč je třeba o přepracované palubovce s jinak rozmístěnými prvky pro ovládání infotainmentu a trochu jinak jsou umístěny i výdechy topení. Ani tady se však příbuznost vozů nezapře – pojí je barokní tvary, volanty s dotykovými joysticky či již známé obrazovky multimediálního systému před řidičem. Jen připomeňme, že mají úhlopříčku 12,3“ a disponují skvělou kvalitou obrazu a samotný systém hbitým chodem. Jediné, co bych si dovolil vytknout, je na můj vkus robustní a složitý ovladač multimédií, který je však v nových mercedesech postupně nahrazován dotykovým touchpadem.

To tedy máme moderní technologie, prvotřídní materiály napříč celým interiérem, ale co prostornost? Hlavně v případě eska si zaslouží velkou pochvalu. Kupé se svažující se střechou sice není nafukovací, ale disponuje délkou přes pět metrů, což se promítne i na prostornosti vzadu. S výškou 176 cm jsem tak neměl problém ani vzadu, kam se navíc posadíte do výrazně tvarovaných a příjemných sedaček. A protože jde v obou případech o čtyřmístné vozy, odpadají vám starosti s nedostatkem prostoru v ramenou. Kvůli malým okénkům si tu sice budete připadat poněkud stísněně, celkově bych tu však neměl problém ani na dlouhých cestách.

Jak už tomu v cenové politice Mercedesu bývá zvykem, nedostáváte jednotlivé výbavové stupně, ale vůz se základní cenovkou, kterou navyšují různorodé příplatky, přičemž můžete sáhnout i po některém z atraktivních balíčků. Naše esko dostalo sadu Exclusive s prvotřídními materiály (180.436 Kč) či sadu jízdních asistentů s adaptivním tempomatem nebo aktivním asistentem řízení za 73.192 Kč. Připočtěme k tomu třeba ještě vyhřívaná a ventilovaná přední sedadla, systém Airscarf vyhřívající prostor kolem krku z hlavových opěrek či komfortní sedačky řidiče a spolujezdce s masážní funkcí a není se co divit, že úvodní cenovka povyskočí o více než půl milionu korun. Omluvou za to ale budiž fakt, že dostáváte absolutní vrchol automobilového luxusu.

Různorodá technika

Jestli si jsou testované kousky zvenčí hodně podobné, v případě pohonných jednotek uvnitř to rozhodně neplatí. Začněme eskem, které pohání čtyřlitrový osmiválec s výkonem 345 kW a točivým momentem 700 newtonmetrů. Jde vlastně o nejsilnější kupé třídy S bez odznáčku AMG. Schopnosti sportovní verze vrcholí dvanáctiválcem o síle 463 kW, což už z něj dělá hodně zajímavý stroj. A také drahý, vždyť v základu přijde na téměř 6,9 milionu korun... Dvakrát přeplňovaný osmiválcový agregát je však pro takové auto dostačujícím pohonem. Spolehnout se můžete na solidní zátah již od nízkých otáček, parádní akceleraci, která vaše tělo při přímém zrychlení okamžitě pošle do sedaček.

Nabízí se tedy otázka, jestli se dá s takovým autem sportovat. Motoru k tomu potřebná šťáva nechybí a vlastně to nemožné není. Jen je potřeba myslet na to, že silný osmiválec pracuje s pohotovostní hmotností přes dvě tuny, což musí být někde znát. Pocítíte to hlavně v utáhlých zatáčkách, kde se proporce a hmotnost pět metrů dlouhého vozu projeví nejvíce. Kde budete moci ždímat potenciál motoru na maximum, to jsou dálnice. Jeho nekonečná rezerva totiž umožňuje akcelerovat a předjíždět stejně hbitě, ať už zrychlujete z šedesátky, nebo stodvacítky. Paráda!

To testované éčko od AMG je mild-hybridem, jenž kombinuje třílitrový řadový šestiválec s výkonem 320 kW a točivým momentem 520 N.m. Součástí je však i elektromotor plnící funkci generátoru, který dodává dalších 16 kW a 250 N.m. Nejde tedy o hybrid, se kterým byste mohli zdarma zaparkovat po celé Praze, tady má elektromotor docela jinou funkci. Tou hlavní je výpomoc motoru při sešlápnutí plynového pedálu do chvíle, než se o slovo přihlásí turbodmychadlo.

V praxi to přináší minimální prodlevu a okamžité zrychlení, čemuž musíme dát jedině za pravdu. Motor reaguje na pokyn nohou opravdu hbitě a nemusíte se bát výrazného zdržení. Výkon 320 kW je taktéž sympatickým číslem, ale v kombinaci s hmotností 1980 kg už se nebavíme o tak opojném pocitu při akceleraci. Ne že by snad éčko neumělo vyvolat trochu toho adrenalinu, ale ve srovnání s osmiválcem tomu zkrátka něco chybí.

A obdobné je to také v případě zvukového projevu. Zatímco chod plnotučného osmiválce doprovází ve sportovních režimech libozvučné bublání a praskání, kterého se zkrátka nedá nabažit, akustika éčka působí vedle toho jako chudý příbuzný. Chápal bych to u běžné verze, ale opravdu je tohle AMG? Právě zvuk byl jedním z největších zklamání.

Pohodlí především

Dlužno dodat, že oba motory posílají sílu na všechna čtyři kola prostřednictvím devítistupňové samočinné převodovky. Chod ústrojí se dokáže citelně přizpůsobit navolenému jízdnímu režimu, takže zatímco v ekonomickém či komfortním módu sametově cestuje mezi jednotlivými stupni a takřka o něm nevíte, v těch sportovních naopak nechá motor vytočit hodně vysoko. Čtyřkolka se zase stará o maximální jistotu v zatáčkách. U éčka preferuje pohon zadních kol a v případě potřeby zapojuje do procesu kola přední. To mimo jiné znamená, že když se za volantem budete chtít trochu rozdovádět, stačí omezit fungování stabilizačního systému a o nějakou tu zábavu určitě nebude nouze.

Co však kupé stříbrných šípů umí perfektně, to je komfortní jízda. Oba vozy jsou standardně dodávány se vzduchovým podvozkem, takže se hravě vypořádají s nástrahami českých silnic i na dvacetipalcových kolech. Na záplatách či drobných nerovnostech se auto jen tak příjemně zhoupne. Větší díry už v kabině cítíte, avšak nedočkáte se žádné nevybíravé rány. Dálniční putování či jízda liduprázdnými okreskami vás tedy budou bavit. Snad jen škoda, že kupátkům chybí řízení bez větší zpětné vazby. Technika v útrobách by si něco takového určitě zasloužila, avšak chod řízení odpovídá spíše klasickým limuzínám.

A co na to spotřeba paliva? Začněme hladovějším osmiválcem, s kterým se dá bez výraznější snahy jezdit za dvanáct litrů. S rostoucí chutí ždímat motor v útrobách však apetit poroste klidně i ke dvaceti litrům. A to potom obsah nádrže mizí zatraceně rychle. Mild-hybridní šestiválec je v tomto ohledu o něco úspornější – devět litrů při běžném tempu, něco kolem čtrnácti, když jsme vozu dávali pořádně zabrat. Ve srovnání s osmiválcem v esku bychom možná čekali ještě o něco větší rozdíl.

Závěr

Nabídka nejnovějších mercedesů je vskutku rozmanitá. Ať už se bavíme o karosářských variantách či pohonných jednotkách, zákazníci mají z čeho vybírat. A my jsme za to jedině rádi. Z testované dvojice kupátek totiž ani jedno vyloženě nezklamalo, byť obě mají nějaké ty mušky. Se skvěle znějícím a výkonným osmiválcem bych si dokázal spojit zábavnější řízení, šestiválci zase chybí trochu toho „wow“ efektu při sešlápnutí plynového pedálu k podlaze.

Jinak jsou to ale neskutečně povedená auta. Zajímavý design, kvalitně zpracovaný interiér, pohodlné jízdní vlastnosti a ve finále i slušná spotřeba paliva. To všechno dělá z těchto produktů stříbrných šípů atraktivní stroje, o kterých se určitě vyplatí přemýšlet. Tedy pokud na to máte dostatek finančních prostředků – éčko startuje na částce 1.350.360 Kč, avšak to je „jen“ vstupní motorizace E 220 d/143 kW. Testovaný pohon už se pod dva miliony nevejde a příplatkové položky cenu ještě navýší. To esko se vstupním šestiválcem stojí něco přes 2,8 milionu korun, osmiválec už přijde na 3.528.360 Kč. Ceny nejsou zrovna lidové, ve srovnání s vrcholovým a nekřesťansky drahým dvanáctiválcem jsou však ještě přijatelné.

Mercedes-AMG třídy E 53 4MATIC+ kupé

Nejlevnější verze modelu 1.350.360 Kč (E 220 d kupé /143 kW)
Základ s testovaným motorem 2.075.150 Kč (Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ kupé/320 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 2.075.150 Kč (Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ kupé/320 kW)
Testovaný vůz s výbavou 2.522.134 Kč (Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ kupé/320 kW)

Plusy

  • Atraktivní vzhled
  • Pohotové reakce na plyn
  • Slušná spotřeba paliva

Minusy

  • Slabý zvuk motoru
  • Chybí „wow“ efekt při zrychlení

Mercedes-Benz třídy S 560 4MATIC kupé

Nejlevnější verze modelu 2.827.770 Kč (S 450 4MATIC kupé/270 kW)
Základ s testovaným motorem 3.528.360 Kč (S 560 kupé/345 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 3.637.260 Kč (S 560 4MATIC kupé/345 kW)
Testovaný vůz s výbavou 4.340.492 Kč (S 560 4MATIC kupé/345 kW)

Plusy

  • Výtečný osmiválec
  • Komfortní podvozek
  • Zpracování a materiály interiéru
  • Povedená akustika

Minusy

  • Řízení bez zpětné vazby

Foto: Ondřej Lilling

Stanislav Kolman
Diskuze (52)

Doporučujeme

Model Mercedes-AMG E 53 Mercedes-Benz S 560
Cena základní sestavy 2 075 150 Kč 3 637 260 Kč
Cena testované sestavy 2 522 134 Kč 4 340 492 Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 6 / 4 8 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2999 3982
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 320 / 6100 345 / 5250
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 520 / 1800 - 5800 700 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.5 4.6
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 0 / 0 / 8.5 13.2 / 7.8 / 9.8
Emise CO2: 0 202
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 425 / 0 400 / 0
Objem nádrže (l): 66 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1980 / 0 2060 / 0
Rozměr pneu: 245/35 R20 245/40 R20
Mercedes-AMG E 53
Mercedes-Benz S 560
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4826 5027
b) šířka (mm): 1860 1899
c) výška (mm): 1430 1411
d) rozvor (mm): 2873 2945
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 810 / 1070 880 / 1130
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 460 / 830 560 / 740
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 900 960
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910 920
k) šířka vpředu (mm): 1460 1540
l) šířka vzadu (mm): 1320 1390
délka sedáku vpředu (mm): 520 500
délka sedáku vzadu (mm): 470 470
výška opěradla vpředu (mm): 630 630
výška opěradla vzadu (mm): 620 620
místo vzadu pod předním sedadlem: ano ano
4. 1. 2019 13:52
Re: 16 kW z elektromotoru
presne tak :-)
4. 1. 2019 10:48
Re: 16 kW z elektromotoru
O.k. asi si rozumíme

jinak řečeno pokud se auto má hýbat, statická síla nestačí, síla musí působit po dráze ale v tom případě už mluvíme i o práci a výkonu.
4. 1. 2019 08:50
Re: 16 kW z elektromotoru
no myslim ze v tomto sa zhodneme.. co sa tyka momentu/vykon ako charakteristiky motora tam su tam naozaj dve strany jednej mince co su prepojene..

proste vykon je v lubovolnom okamziku odvoditelny z momentu motora...

z momentu motora vies aj v lubovolnom momente odvodit aj moment na kolech..( ale komplikovane )
tu ti dam za pravdu ze na toto je ale ovela vhodnejsi vykon z dovodu ze "vykon na kolech" je rovnaky ako vykon motora ( straty by som neriesil )...

3. 1. 2019 16:28
Re: 16 kW z elektromotoru
Dobře tak to řeknu jinak. Z čistě fyzikálního pohledu máš pravdu, autem hýbe síla. Ale:

- doteď jsme se bavili o momentu motoru, ale ten autem nehýbe. Když tak moment na kolech, nebo přesněji momentem vyvolaná obvodová síla kol. Ať je moment samotného motoru libovolně velký, tato síla při určité rychlosti závisí v prvé řadě na výkonu
F = P / v

- a moment můžeš mít jak chceš velký, můžeš ho libovolně měnit v převodech, ale závislost hnací síly na výkonu motoru zůstane stále stejná. Rozhoduje tedy výkon a moment je jen podružný údaj. Nijak tím nezpochybňuji platnost a = F/m, ale auto není laboratoř. Pokud chceš aby se auto hýbalo, musí se "hýbat" i hnací síla (vím, nezní to odborně) a když se hýbe síla mluvíme o práci a o výkonu. Statická síla je k ničemu. Prosím neřeš odbornost těchto termínů, jde mi o meritum věci
3. 1. 2019 15:41
Re: 16 kW z elektromotoru
:-) to ze autem hybe moment ( sila ) je fyzikalny fakt.. ( je to z mojej strany hnidopistvo , preto ta opravujem )...

sam vies ze moment a vykon su "previazane" a to co je dolezite je charakteristika motoru..
a maximalny vykon ( bez ohladu na otacky ) je uchopitelnejsi...( je prenosny na porovnanie motorov/strojov medzi sebou )..

( dalsia vec je ze moment mozes transformovat cez prevody , ale max vykon nie )..