Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle auto z roku 1947 se na známé aukci prodalo dráž než slavné supersporty. Proč?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Na Floridě se nedávno uskutečnila jedna z nejvýznamnějších aukcí automobilů ve Spojených státech. A snad všechny pozorovatele překvapilo, jaký vůz se vydražil nejdráž.

Dubnovou aukci v Palm Beach na Floridě pořádá tradičně společnost Barrett-Jackson. Zájemci letos mohli přihazovat na 632 vozidel, jejichž celková hodnota dosahuje 30,18 milionu dolarů - tedy asi 690 milionů korun.

Za nejvyšší částku se nakonec vydražil kabriolet Buick Super 8 z roku 1947. Nový majitel za něj zaplatil 412.500 dolarů, což je v přepočtu 9,4 milionu korun. A postaral se tak o největší překvapení.

Tak vysoká suma se totiž neočekávala, předpokládalo se, že titul nejdražšího vozu si odnese některý z dvojice známých supersportů - Lexus LFA nebo McLaren 720S.

Buick navíc není původní, jde o výrazně upravené auto. A upravená vozidla se na aukcích prodávají hůř, protože každá modifikace samozřejmě odráží vkus dosavadního majitele. V tomto případě se však Buick trefil do vkusu i někoho dalšího, kdo byl ochoten za kabrio utratit velké peníze.

Tak co je na tomhle exempláři tak zvláštního? Především fakt, že pod tradiční karoserií se ukrývá prakticky nové auto na novém šasi. O pohon se stará 6,2litrový osmiválec od General Motors, který dává 580 koní. Spojen je s čtyřstupňovou automatickou převodovkou.

Auto má také zakázkový výfuk, moderní brzdy a zajímavá 18palcová hliníková kola. V kabině je spousta kůže, moderní klimatizace, navigace a výkonný audio systém.

Bez zajímavosti není ani fakt, že v nové "formě" Buick najel jen 1000 mil, tedy asi 1600 kilometrů.

A mimochodem, zmíněný Lexus LFA (z roku 2012) se prodal za 352 tisíc dolarů (8 milionů korun) a McLaren 720S (z roku 2018) za 324.500 dolarů (7,4 milionu korun).

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme