Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle BMW řady 6 předběhlo dobu. Vertikálně orientované ledvinky mělo už před lety

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Představení nového BMW řady 4 způsobilo slušný poprask. Na svědomí ho má zejména designové provedení ledvinek.

Nová čtyřka totiž dostala vertikálně orientované ledvinky, které jsou navíc velice nápadné a masivní. Možná vás ale překvapí, že nejde o první bavorák moderní doby s takto vyvedenou maskou chladiče.

Podobné řešení dostala také řada 6 generace E63. Na svědomí ho ovšem neměla přímo automobilka BMW, za tímto "vylepšením" stál známý úpravce Hartge.

Jeho modifikace ale nekončily u grilu, v Hartge přidali také otvory vzduchu vedle předních světlometů a výrazně se proměnila i spodní část nárazníku.

Vůz, který si můžete prohlédnout v galerii, se zrodil jako BMW 645Ci s 4,4litrovým osmiválcem o výkonu 245 kW a točivém momentu 450 N.m. Z dílny Hartge však vyjel s 5,1litrovým motorem o výkonu 309 kW a krouťáku 520 N.m.

Právě navýšení výkonu bylo v době představení uváděno jako jeden z důvodů, proč se tolik proměnila příď. Použité řešení mělo zajistit přívod dostatečného množství chladícího vzduchu jak k motoru, tak k výkonnějším brzdám.

Zlepšila se i dynamika, zrychlení z 0 na 100 km/h zvládla šestka od Hartge za 4,9 sekundy, sériové provedení akcelerovalo za 5,5 sekundy. Vysokému výkonu byl přizpůsoben i podvozek, který dostal nové pružiny i tlumiče, které zlepšují posaz na silnici a snižují světlou výšku o 30 mm.

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - CountachSV
4. 6. 2020 10:28
Re: Vy jste srandovní, pane Zajíci!
vokurková sezona to víš. Kdyby na to donekonečna někdo neupozorňoval, tak je to jen další designový prvek, na který si každej udělá vlastní názor a další baworák, kterej buď se líbí, nebo ne. Ale když přišla po E34 nová E39ka se světly pod kryty, tak to taky rozvířilo hladinu.
4. 6. 2020 10:03
Re: E63
Pravdu díš. Banglova sedma, před FL, to je panečku krasavec.
650i jsem dva roky měl a za celou dobu jsem asi nepotkal nikoho, komu by se to auto nelíbilo...
Avatar - Stejsn
4. 6. 2020 09:48
Re: Vy jste srandovní, pane Zajíci!
Přesně tak. "Představení nového BMW řady 4 způsobilo slušný poprask" - mi příjde že to způsobilo poprask jen v redakci ACZ, je to už asi čtvrtý článek na stejné téma. :no:
4. 6. 2020 09:27
Vy jste srandovní, pane Zajíci!
Vertikální ledvinky měla BMW už od samotného počátku své automobilové existence (nemám na mysli Dixi).
Avatar - CountachSV
4. 6. 2020 07:55
E63
Byl ze všech stran i uvnitř vizuelně nejnepovedenější baworák posledních dvou tří dekád. Tenhle tuzink tomu kupodivu ale docela sluší, zvedlo se to z pozice "nudné a unylé" do polohy "to by šlo" a "celkem zajímavé".