Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle je nejrychlejší traktor na světě. Tipnete si, na kolik se rozjel?

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Britský závodník, moderátor, dobrodruh a milovník rychlosti a techniky Guy Martin získal zajímavý rekord. Řídil nejrychlejší traktor na světě.

Na letišti Elvington nedaleko města York 23. října usedl do upraveného traktoru JCB Fastrac a společně s ním se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. V příslušné kolonce bude údaj 217,570 km/h, případně 135,191 mil za hodinu.

Standardní model JCB Fastrac přitom jede maximálně 65 km/h.

Rekordní hodnota platí pro průměrnou rychlost dosaženou ve dvou pokusech v opačném směru. Pokud by vás zajímala maximálka, které Martin dosáhl, tak vězte, že jde o 247,356 km/h. 

Zajímavé také je, že Martin překonal vlastní rekord z letošního června, tehdy průměrná rychlost činila "jen" 166,728 km/h.

O pohon upraveného traktoru se stará přeplňovaný vznětový šestiválec o objemu 7,2 litru, kterému pomáhá přeplňování kompresorem. Výkon se pohybuje okolo 1000 koní. Motor je spojen s šestistupňovou manuální převodovkou od ZF, která je určena pro použití v nákladních vozech.

V JCB se zaměřili také na aerodynamiku, s níž firmě pomohla společnost Williams Engineering, známá ze světa Formule 1. Dalším cílem bylo i snížení hmotnosti. Stroj proto dostal řadu aerodynamických prvků, hliníkovou kapotu či menší kabinu. 

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

19. 11. 2019 06:10
18. 11. 2019 23:44
a muzu s tim na dalnici?
A muzu s tim normalne na dalnici? Tohle je podle me lepsi nez Hummer :-!