Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle pohledné kupé znáte? A řekli byste, že jde o české auto?

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Česká a československá historie automobilismu zahrnuje celou řadu zajímavých vozidel. Tohle pohledné kupátko mezi ně rozhodně také patří.

Říká se mu Jawa Minor II Coupé a už označení naznačuje, o co jde. Prohlédnout si totiž můžete jedinečnou verzi vozu Jawa Minor II. Jde mimochodem o muzejní exponát, který vlastní Muzeum sportovních vozů v Lánech.

Jawa Minor II byla druhou generací auta ze 30. let minulého století, kterou Jawa vyvíjela potají za druhé světové války. A na jejím konci ji také zdárně dokončila. Po znárodnění však podnik musel vyrábět jen motocykly, takže produkci drobného vozu podstoupil Leteckým závodům Praha. Z Jawy se tak stalo Aero, přesto však některé vozy ještě nesly starší označení Jawa Minor II.

Právě na základě Minoru II pak vzniklo "naše" unikátní kupé. Na svědomí ho mají konstruktéři Hron a Hégr, jimž práce zabraly zhruba dva roky. Hotovo měli v roce 1954.

Kupé s 2,3metrovým rozvorem stojí na žebřinovém rámu, na který byla posazena karoserie vlastního designu s dřevěnou kostrou a plechovými panely. O pohon se stará malý vodou chlazený dvoutaktní dvouválec Jawa o objemu 616 kubických centimetrů.

Motor je vybaven karburátorem Solex, výkon dosahuje skromných 15 kW. I to ovšem stačí, aby se malé a necelých 700 kg vážící auto rozjelo až 100 km/h. Dvouválec roztáčí přední kola, spojený je s čtyřstupňovou manuální převodovkou.

Do Lán se kupé dostalo před několika lety z Německa, kde strávilo poměrně dlouhý čas. Podle dostupných informací se za hranice Československa auto přestěhovalo někdy v 80. letech. Dokonce tam mělo podstoupit menší renovaci a změnu laku - na aktuální stříbrnou.

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

5. 2. 2021 11:23
Délka
Délka 2,3 metru :-O ? To snad ne...
5. 2. 2021 09:13
Má to měkčený plasy
takže ***** :yes:
Avatar - Stejsn
5. 2. 2021 07:59
Mě celkem překvapuje,
že muzeum v Lánech ještě existuje. Co vím tak tam to bylo nějaký nahnutý, ne?
5. 2. 2021 06:54
Upravy
Zadni blinkry jsou zrejme z Wartburgu.
Zadni zakulacena okna vypadaji jako pouzite pozdeji z nejakeho auta z sedesatych let.
Ale muzu se samozrejme mylit....
Avatar - netcar.xx
4. 2. 2021 21:30
Pane,
uz tenkrat Top Chop. Do toho se nasoukat a pak tam mrskat kvalty tou klikou od blazince co je pod palubovkou musel bejt adrenalin. A to oznaceni na zadnim viku vypada jak z dveri z panelaku. Ale vypada to dobre a celkem nadcasove.