Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle zvláštní Volvo jste viděli? Opravdu ho kdysi vyrobila sama automobilka

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Model 240 patří mezi nejslavnější vozy švédské automobilky Volvo. Vyráběl se ostatně dlouhých 19 let. A na samém konci vznikl přímo v továrně Volva i jeden zvláštní exemplář.

Jsem si jistý, že Volvo 240 (a samozřejmě i 260) znáte všichni, a to zejména díky jeho úžasně hranatému tvaru. Zvlášť kombík vypadá jako almara na kolech.

Z pohledu automobilky představoval tento model každopádně velký úspěch, o čemž svědčí takřka 2,9 milionu vyrobených kusů. Takže když produkce 5. května roku 1993 končila, v továrně ve švédské Torslandě poblíž Göteborgu se konala velká sláva.

Tehdejší šéf Volva Pehr G. Gyllenhammar předal osobně klíče poslední zákaznici, která si odvezla finální vyrobený exemplář. Tedy skoro finální.

Zaměstnanci si totiž "pro radost" postavili ještě jeden kus, který se poněkud vymykal standardní podobě - šlo o kombík s jedním párem dveří a výrazně zkráceným rozvorem.

Ten měl mimochodem vtipným způsobem oslavit krátkou dodací lhůtu, kterou se v Torslandě rádi chlubili. I proto je na dveřích krátkého Volva 240 nápis "korta ledtider", což znamená právě "krátká dodací lhůta".

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme