Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tomáš Enge vstupuje do světa virtuálního motorsportu, založil vlastní tým

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nový tým se chce časem probojovat do nejprestižnějších e-sportových seriálů světa, včetně oficiálního virtuálního šampionátu F1.

Tomáš Enge, jeden z nejznámějších českých automobilových závodníků, otvírá novou kapitolu svého působení v motoristickém sportu. První a dosud jediný český jezdec F1, který se navíc zúčastnil i celé řady dalších (nejen okruhových) závodů, nyní založil e-sportovní tým, se kterým letos vstoupí do simracingového závodění.

Virtuální a skutečný motorsport toho mají hodně společného. Vyhrávat mohou jen ti opravdu nejlepší, a právě tam směřují naše ambice. Proto jsme už ve své premiérové sezoně sáhli po jezdcích, kteří svým přístupem a dosavadními výsledky naplňují naše představy,“ říká Tomáš Enge, majitel a výkonný ředitel týmu Tomáš Enge SIM Racing.

Video se připravuje ...

Do svého týmu si přitom Enge vybral závodníky, kteří již zaznamenali nemalé úspěchy. Lídrem sestavy bude 24letý Lukáš Přáda, který patří k české elitě virtuálního závodění. Na svém kontě má řadu ocenění z mezinárodních klání, v minulém roce ovšem suverénně ovládl seriál Mercedes-Benz Virtual GP, kde se o rok dříve stal vicemistrem.

Dalším členem týmu je o dva roky mladší slovenský jezdec Adam Pilo, který je označován za vycházející hvězdu československého e-sportu. Ostatně již během premiérové sezóny ovládl kvalifikaci na Mercedes-Benz Virtual GP. Dvacetiletý Jan Hujíček, který poslední 2 roky skončil vždy v elitní desítce globálního šampionátu eSports WRC, se zaměří především na rallyeové soutěže.

Angažmá špičkových jezdců umožnila podpora silných partnerů. Jedním z nich je i česká společnost ALL4SIM, která má více než 15 let zkušeností z virtuálních závodů a pořádáním profesionálních e-sportových turnajů. Mezi další partnery patří třeba Bony Academy, Coinfy a řada dalších.

Tomáš Enge, který se simracingu také věnuje a nedávno se zúčastnil třeba závodu 24 Hours of Le Mans Virtual, bude kromě role šéfa týmu působit také jako kouč jezdců. Sportovním a technickým manažerem bude Martin Viďourek.

Hlavním polem působnosti v tomto roce bude pro tým Tomáš Enge SIM Racing prestižní česko-slovenský šampionát na platformě iracing Mercedes-Benz Virtual GP, který díky spolupráci se značkou Mercedes-Benz a díky živým přenosům O2 TV Sport nasadil vysokou laťku v pořádání kvalitních a divácky atraktivních závodů.

Dvanáctidílný seriál bude opět rozdělen na dvě poloviny. První absolvují jezdci s vozy Mercedes-AMG GT3 Evo, druhou s monoposty Dallara F3 Mercedes. Oficiální doprovodnou sérii k mistrovství světa v rallye čekají velké změny, a ani sami účastníci zatím nemají mnoho informací. Podle předpokladů by se mělo začít v květnu na úplně nové platformě.

Video se připravuje ...

Výhledově pak tým Tomáš Enge SIM Racing počítá s účastí na nejprestižnějších e-sportových seriálech světa, jako je například Le Mans Virtual Series nebo virtuální šampionát F1. „Jedním z dlouhodobých cílů našeho týmu je dostat českého simracera do oficiálního virtuálního šampionátu F1. To znamená projít sítem kvalifikací, kterých se účastní více než půl milionu hráčů z celého světa,“ nastínil svou vizi pro budoucnost Tomáš Enge.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

8. 3. 2023 09:41
Jen tak ze zvědavosti..
Jak se hulí online tráva?