Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto je mnohonásobně levnější replika Bugatti Type 35. Poznáte rozdíl?

Dominik Kovář
Diskuze (7)

Tato replika Bugatti Type 35 stojí pouze čtvrt milionu korun. Je natolik dokonalá, aby se vyplatilo její pořízení?

Kdo by nechtěl mít v garáži nejúspěšnější závodní Bugatti všech dob? Nabízí se spíše otázka: kdo na to vůbec má peníze? Vůz navržený přímo Ettore Bugattim má dnes prodejní hodnotu přesahující sto milionů korun.

Takto vysoké částce se nelze divit. Bugatti Type 35 se během let 1924 až 1931 dostalo od osmiválcového dvoulitru o výkonu 75 koní k 2,3litrovému osmiválci o výkonu 140 koní, který byl schopen dosahovat rychlosti až 210 km/h. Během své historie získalo Bugatti Type 35 stovky vítězství, čímž se řadí mezi nejúspěšnější závodní automobily vůbec. Nakonec vzniklo přibližně 400 exemplářů.

Bugatti Type 35 má bohatou historii také v Československu. Mezi prvními majiteli legendárního modelu byl Čeněk Junek. S vozem nejprve sám závodil, poté se do kokpitu posadila manželka Eliška Junková, legendární automobilová závodnice. S Type 35 se tehdy nejrychlejší ženě světa povedlo ukořistit páté místo v náročném závodě Targa Florio. Mimochodem, Bugatti Type 35 bylo vítězným vozem závodu Targa Florio pětkrát za sebou, a to mezi lety 1925 až 1929.

Co nabízí mnohonásobně levnější replika legendárního závoďáku? Využívá podvozek Volkswagenu Beetle s litrovým, vzduchem chlazeným motorem a originální převodovkou. Stejně jako předobraz má replika rozdělené čelní sklo na dvě části - pro řidiče a pro spolujezdce.

I přesto, že je motor z Brouka slabší než motor z originálního Type 35, zájemci o tuto repliku to vadit nemusí. Když se podíváte na samotnou konstrukci Bugatti Type 35, potažmo její repliky, přijde nám, že se nenajde mnoho lidí, kteří se v tomto voze odváží jet “kudlu”.

Zde jde hlavně o nasátí atmosféry dvacátých a třicátých let minulého století včetně přiblížení představy, jak se cítili závodníci před téměř sto lety. Tyto zážitky se mohou za téměř čtvrt milionu korun vyplatit. Navíc málokdo pozná, že se jedná o pouhou repliku slavného modelu.

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (7)

Doporučujeme

8. 8. 2022 21:54
Re: A sakra...
Bugatti to pripomenie až vtedy, keď ti niekto povie, že má Bugatti pripomínať... ;-) :D
Avatar - Mokrous
8. 8. 2022 13:37
Re: A sakra...
Jsem si to taky vyhledal a na první pohled vadí jen blatníky, jiná kola a otřesná sedačka. Jinak základní tvary i poloha kol docela sedí, ne?
Takže záleží, jak moc se slovíčkaří. Přesná replika? Ne. Něco co silně připomíná B35? Ano.
7. 8. 2022 22:42
Re: A sakra...
Keby som na miesto toho "odborníka" použil výraz "retard", mám obavu, že by som všetkých retardov urazil.
Pán Machala, prečo necháte svojich takzvaných redaktorov písať také donebavolajúce koniny? Však to už nie je ani na smiech, to je k plaču.
Avatar - Mikesus
7. 8. 2022 21:11
Re: A sakra...
Jsem si to radši musel vyhledat, jestli si to s něčím nepletu. Protoze type35 mi to nepřipomínalo vůbec.
7. 8. 2022 20:21
Cisty click-bait
Ze "replika" 🤣.