Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto má být nejdražší Ford Mustang všech dob. Není těžké uhodnout proč

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Bullitt vstoupil do kin v roce 1968 a prakticky přes noc proměnil Ford Mustang GT 390 v tmavé zelené barvě v legendu. Pro natáčení byly použity jen dva vozy a slavnější z nich má změnit majitele prostřednictvím aukce.

 

Bullitt, který je u nás uváděn jako Bullittův případ, měl premiéru v říjnu roku 1968 a Steve McQueen v roli hlavního hrdiny se v něm tehdy po San Franciscu a jeho okolí proháněl v nádherném voze Ford Mustang GT 390. Ten se díky tomu stal jedním z nejpopulárnějších automobilů, které se kdy objevily na filmovém plátně.

Ford nabízel Mustang první generace v řadě provedení a v letech 1967 až 1969 byla téměř na vrcholu verze GT 390, u níž číslovka v jejím označení odhaluje objem atmosférického vidlicového osmiválce, který byl 6,39 litru. Pro rok 1968 měl tento model se čtyřkomorovým karburátorem nejvyšší výkon 239 kW (325 k). Právě dvojice vozů s tímto motorem v karoserii fastback s dnes tolik proslulým tmavě zeleným lakem Dark Highland Green posloužila při natáčení slavné detektivky.

Konečné doladění motorů obou vozů, zavěšení kol a brzd pro filmaře udělal závodní veterán Max Balchowsky. Vedle techniky došlo i na doladění vzhledu a díky tomu nejsou na karoserii typická loga modelu Mustang a původní kola nahradila nová značky American Racing.

Ford Mustang GT 390 modelové roku 1968 v podobě, v níž jej na filmovém plátně řídil Steve McQueen, nebyl automobilkou nikdy oficiálně nabízen a dva vozy připravené přímo pro natáčení díky tomu dodnes představují unikáty.

První z této dvojice, který byl využíván pro akční scény, byl na jaře roku 2017 objeven těžce poškozený v Mexiku. Druhý byl řadu let považován za ztracený, ale přitom jej od první poloviny sedmdesátých let dvacátého století dodnes vlastní jedna rodina a právě tento vůz má zamířit do aukce.  

Ford Mustang GT 390, za jehož volant usedal i Steve McQueen, koupil v roce 1974 otec současného majitele, jímž je Sean Kiernan z Nashvillu v Tennessee. Tento automobil se právě díky této rodině dochoval do dnešních dnů v plně provozuschopném stavu a v loňském roce byl využíván i pro prezentaci nového modelu Ford Mustang Bullitt.

Sean Kiernan původně neměl v plánu zbavit se výjimečného vozu, ale chtěl údajně postavit několik replik pro vlastní filmový projekt. Ty pak plánoval vydražit ve prospěch nadace „The Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research“, věnující se výzkumu parkinsonovy choroby, jíž trpěl i jeho otec.

Podle informací, které zveřejnil magazín MotorAuthority, nejspíš došlo na změnu původních plánu a filmový Ford Mustang GT 390 čeká změna majitele. Výjimečný automobil, který má podle společnosti Hagerty, specializující se na pojištění starších cenných vozů, hodnotu čtyř milionů amerických dolarů (zhruba 94 milionů Kč), se má stát hvězdou aukce společnosti Mecum Auctions. Tato aukce se má uskutečnit začátkem ledna roku 2020 v Kissimmee na Floridě.

Zdroj: MotorAuthority

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme