Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tovární piloti potřebují k ovládání nového Porsche 963 třicetistránkový manuál

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Hybridní prototyp dle předpisů kategorie LMDh je náročnou hračkou, u které se musí i ti nejlepší piloti učit.

Porsche ukončilo činnost v nejvyšší kategorii šampionátu vytrvalostních závodů v roce 2017, kdy si připsali třetí a celkově devatenácté vítězství v nejslavnějším vytrvalostním závodě 24h Le Mans. Po šesti letech hlásí nejúspěšnější automobilka návrat s hybridním prototypem Porsche 963.

Hybridní speciál má 4,6litrový osmiválec se dvěma turbodmychadly, který vychází z jednotky modelu 918 Spyder. Elektrický hybridní systém mají na starosti společnosti Bosch, Williams Advanced Engineering a Xtrac. Celkový výkon prototypu 963 činí 500 kW (680 k).

Na volantu je díky hybridnímu systému velké množství ovládacích systémů. “Příručka, kterou posíláme našim pilotů, má více než třicet stran,” říká Jonathan Diuguid, šéf Porsche Penske Motorsport. “Poznáte, když si ji nepřečetli, protože pokud dáme pilotovi úkol a on ho dle telemetrie nesplní, musíme ho zastavit a znovu vysvětlit celý proces. Na volantu máme přepínače, které jsou víceúrovňové, obsahují čísla, delty, písmena, barvy... Je důležité, aby tomu všemu rozuměli.” 

Dane Cameron je čtyřiatřicetiletý tovární pilot Porsche, který v minulosti dvakrát vyhrál americký šampionát IMSA s vozy Corvette a Acura. “S řadou číselníků a tlačítek je to neuvěřitelně složité. Máme nastavitelnou kontrolu trakce, brzdové funkce, světla řazení a výstražná světla. Na obrazovce máme zprávy, časy kol a řazení. Je to opravdu pěkný barevný displej,” říká Cameron.

Cameron přiznal, že po několika aktualizacích přestal společně se svými kolegy obsáhlý manuál používat. “V raných fázích to bylo pod kontrolou. Ale nyní už nám neposílají aktualizace, protože se to hrozně rychle mění. Otočíte se a pomyslíte si, že tohle tlačítko bylo tady a teď je jinde,” říká o manuálu Cameron.

“S prvním závodem se věci stabilizují. Opravdu to pochopíte a naučíte se ovládat všechna tlačítka, které potřebujete. Pokud se někdy ztratíte, můžete kdykoliv požádat svého inženýra o radu. To vše je součástí procesu učení,” dodal tovární pilot Porsche.

Video se připravuje ...

Svojí premiéru absolvuje prototyp Porsche 963 již za měsíc ve slavném americkém závodě 24h Daytona. Nejvíce očí se samozřejmě bude upínat na červen příštího roku, kdy se bude konat jubilejní 100. ročník 24h Le Mans, kde má Porsche jediný cíl, a to vrátit se do nejvyšší kategorie LMDh tím nejlepším způsobem - vítězstvím.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme