Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota GR Supra dostala novou limitovanou edici, do Evropy míří 100 kusů

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Limitovaná edice oslavuje milník v zákaznickém programu GT4.

Modelová řada Toyota GR Supra se s modelovým rokem 2024 rozroste o speciální edici „GT4 100th Edition Tribute“, která bude dostupná i na evropském trhu. Automobilka tak oslavuje úspěch v zákaznickém programu úprav vozidel na závodní, neboť již začátkem roku předala divize Toyota Gazoo Racing stý závodní vůz GR Supra GT4.

Oslava sté závodní Supry GT4

Na oslavu tohoto milníku připravila automobilka speciální limitovanou edici silničních vozů GR Supra, které již na první pohled prozradí exkluzivní oranžová barva Plasma Orange. Limitovaná edice navíc stojí na matně černých 19palcových litých kolech, černé třmeny brzd zdobí logo GR a volitelným doplňkem je zadní spoiler, vizuálně připomínající závodní GR Supru GT4.

Video se připravuje ...

Interiér nabízí nové černé čalounění sedadel, které kombinuje prémiový pocit a současně slibuje odolnost. Novinkou je také čalouněný volič převodovky nebo prošívání oranžovou nití. V palubní desce každého vozu je navíc karbonové destička s grafikou limitované edice „GT4 100th Edition Tribute“. Specifický by pak měl být i kryt prahů.

Limitovaná edice vychází z 3,0litrové GR Supry Lightweight v kombinaci s šestistupňovou manuální převodovkou. Zákazníci se tak mohou těšit na specifický charakter řadového šestiválce, který nabízí nejvyšší výkon 250 kW.

Manuál s kratším převodem

Převodovka pracuje s chytrým kontrolním systémem, který by měl zaručit optimální chování při řazení nahoru i podřazování, díky čemuž vůz slibuje sportovnější zážitek. Koncový převod manuální převodovky byl navíc zkrácen na 3.15, zatímco automat pracuje s převodem 3.46. Manuální Supra tak slibuje ještě lepší akceleraci.

Ke snížení hmotnosti přispěla už manuální převodovka, automobilka ovšem navíc zjednodušila audio-systém i systém nastavení sedaček. Toyota Supra 3.0 Lightweight je tak oproti automatické třílitrové GR Supře lehčí o 38,3 kilogramu.

Díky použití tužší gumy v uložení předního i zadního stabilizátoru, úpravě nastavení tlumičů a optimalizaci dalších komponent, včetně parametrů elektrického posilovače řízení, by pak vůz měl nabízet ještě zajímavější jízdní zážitky.

Video se připravuje ...

Pro modelový rok 2024

Toyota vyrobí pro evropské trhy celkem 100 kusů limitované edice GR Supra GT4 100th Edition Tribute, přičemž do prodeje by limitka měla vstoupit společně s GR Suprou pro modelový rok 2024. Termíny se mohou napříč Evropou nepatrně lišit, otázkou navíc zůstává, kolik kusů bude pro jednotlivé trhy určeno.

V zámoří pak automobilka představila limitovanou edici k pětačtyřicátému výročí modelu Supra, která nabízí podobnou specifikaci jako evropská limitka. Společným rysem je například výrazná oranžová barva, specifický spoiler, 19“ kola nebo černé třmeny brzd. V USA nabízený model ale nabídne ještě bílý lak karoserie, speciální grafiku nebo dodatečné výztuhy v motorovém prostoru.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme