Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota GT 86 a její předchůdci: Hachi-Roku vs. Yota-Hachi (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Nové kupé Toyota GT 86 má rozhodně na co navazovat. A netýká se to jen slavné AE86, sportovní Toyoty se vyráběly i dříve.

Corolla Levin/Sprinter Trueno AE86 vznikala v letech 1983-1987 a znají ji důvěrně i čeští fanoušci. Byť nejslavnější verze s výklopnými světlomety se v Evropě nikdy nenabízela, u nás díky nepříznivé době teprve ne. Potřebnou reklamu jí udělaly v posledních letech zejména počítačové hry, například slavná série Need For Speed. Hachi-Roku tak obdivují i mladší petrolheadi, kteří ani nezažili dobu její výroby.

Zážehové čtyřválcové šestnáctistovky dávaly různé výkony od amerických 64 kW v karburátorových verzích až po velmi působivých 96 kW se vstřikováním, tento motor pocházel z první generace kupé MR2. Stačí jen připomenout, že díky pohonu zadních kol a hmotnosti jen těsně přesahující 900 kg bylo a je o zábavu postaráno. Koneckonců, k závodům ve driftu se používá dodnes. Jenže, na popisovaném videu se objevuje jen velmi krátce. Hlavní hvězdou je kromě novoučké GT 86 úplně jiný vůz vyznávající stejnou základní koncepci.

Toyota Sports 800 není v našich končinách příliš známá. Minisporťáček s délkou nepřesahující 3,6 m byl poháněn vpředu umístěným dvouválcovým vzduchem chlazeným boxerem (!) objemu 0,8 l, který se mohl pochlubit 34 kW. 580 kg vážící autíčko se díky němu umělo na okruhu rozvášnit až na 160 km/h. V letech 1965-1969 bylo postaveno jen 3.131 kusů, do dnešních dnů jich přežily asi tři stovky. Jedná se tedy o velkou vzácnost.

Mimochodem, Sports 800 patří jedno prvenství. Toyota totiž v tomto případě zavedla do sériové výroby odnímatelný panel střechy nad sedadly. I když se pro něj vžilo obecné pojmenování targa, Porsche 911 první rozhodně nebylo.

Ale vraťme se k novince. Sestřihy jízdních záběrů GT 86 z různých tratí doplňují další z testování zamaskovaného prototypu v arktických podmínkách. Jeden takový se proháněl i na Nordschleife, a to dokonce v závodním nasazení. No, jak chcete nové auto otestovat nejlépe? Ač je současná GT 86 brána za kompaktní sportovní vůz, nelze si nevšimnout, jak je proti ní Yota-Hachi (japonská přezdívka Sports 800) maličká.




Aleš Dragoun
Diskuze (0)