Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota GT86 Black Limited je hezká vzpomínková limitka. Bohužel jen pro Japonsko

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Sporťáček japonské Toyoty už pomalu pošilhává po nové generaci, čekání si zkracuje alespoň zajímavou limitkou.

Toyota pro japonský trh připravila sportovní GT86 v edici Black Limited. Coby inspirace posloužila Toyota AE86 Sprinter Trueno GT Apex Black Limited, tedy poslední speciální edice modelu, která se představila v roce 1986 a vznikla v omezeném počtu 400 kusů.

Že osmdesátkové kupé posloužilo jako vzor, prozrazuje už barevná kombinace. Speciální Toyota dostává černý lak Crystal Black Silica, který doplňují bronzová sedmnáctipalcová kola z hliníku, pod kterými je uschována výkonná brzdová soustava Brembo s červenými třmeny.

Interiér je zhotoven komplet v černé barvě, což „rozbíjí“ jen bronzový štítek Black Limited na místě spolujezdce. To kdybyste náhodou zapomněli, jaký speciál že jste si to pořídili. Na předních vyhřívaných sedačkách najdeme kůži a alcantaru, přístrojovou desku a výplně dveří zase zdobí semiš.  

Zdaleka nejde o první limitovanou edici, kterou Toyota pro tento model připravila. A pokud už jste slyšeli alespoň o jedné z těch předchozích, víte, že součástí úprav nikdy nebylo ladění pohonné jednotky. Také tady je atmosférický dvoulitrový boxer z dílny Subaru naladěn na výkon 147 kW a 205 newtonmetrů točivého momentu. Vedle šestistupňového manuálu jej lze párovat i se samočinnou převodovkou o stejném počtu stupňů, ale ruku na srdce… je v takovém autě potřeba?

Toyota postaví pouze 86 kusů, rovnou polovinu s manuálem, druhou s automatem. Zákazníci si na tuhle limitku mají připravit v přepočtu minimálně 721 tisíc korun. Ale pozor, akční model je určený výhradně japonským zákazníkům, mimo domovinu automobilky se nepodívá.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme

13. 3. 2020 18:45
Nová generace
Kdo ví, jestli nová generace bude vůbec v Evropě. Po tom jak dopadlo STI.