Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota konečně prozradila, co bude vyrábět v TPCA po převzetí kolínské továrny

ČTK
Diskuze (13)

Spekulovalo se o tom, že by v Kolíně mohla nově vznikat Toyota Corolla. Plány automobilky jsou ale nakonec jiné.

Automobilky PSA a Toyota ukončily spekulace, co bude se společnou kolínskou automobilkou TPCA, kterou od ledna 2021 Toyota kompletně převezme. Toyota v ní bude dál vyrábět vozy pro obě společnosti. Skupina PSA pak bude dodávat Toyotě nový kompaktní užitkový vůz. ČTK to sdělil mluvčí TPCA Tomáš Paroubek.

„Toyota plánuje pokračovat ve výrobě a udržet pracovní místa v kolínské továrně," uvedl mluvčí. Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) je nyní společným závodem Toyoty a francouzské skupiny PSA.

Ve francouzském tisku se před časem objevily informace o plánovaném ukončení spolupráce PSA a Toyoty ve výrobě minivozů v jejich společném kolínském závodě. Žádná z firem je tehdy nepotvrdila. Mluvčí PSA tehdy v reakci jen sdělil, že původní dohoda o společném podniku v Kolíně podepsaná v lednu 2002 zahrnuje klauzuli, která umožňuje každému z partnerů přehodnotit své postavení v daném okamžiku.

Klauzuli nyní zmínil i Paroubek. Podle něj se kolínská TPCA po převzetí Toyotou stane součástí společnosti Toyota Motor Europe (TME) a připojí se k dalším sedmi závodům, které firma provozuje v Evropě. PSA a Toyota se podle mluvčího rovněž dohodly, že PSA od konce roku 2019 rozšíří vozový park, který dodává Toyota na evropské trhy, o nový C-Van. PSA ho bude vyrábět ve Španělsku, půjde o sourozence Citroënu Berlingo, Peugeot Rifter a Opel Combo. Podobně už Toyota Proace vznikla na bázi Citroënu Jumpy/Spacetourer, respektive Peugeotu Expert/Traveller.

TPCA vyrábí malé vozy značky Peugeot, Citroën a Toyota. Kapacita závodu je 330.000 aut ročně, což je strop, kterého závod dosáhl v roce 2009. Ve společnosti pracuje zhruba 2700 lidí a firma je jedním z největších exportérů v České republice a zároveň největším zaměstnavatelem v kolínském regionu.

ČTK
Diskuze (13)

Doporučujeme

22. 11. 2019 21:57
přece TOYOTA
Počítám za 10 let se začne stavět ve velkém-V TPCA se začne přistavovat a rozšiřovat výrobu na
600 000 aut za rok. Když postavila Toyota novou fabriku na hybridní převodovky v Polsku, Prostoru na stavbu nové Lakovny, Lisovny a ATD.. je dost.
1. 12. 2018 01:09
Re: Co se tam bude vyrabet?
>:-[] >:-[] >:-[] :yes: Jenže to by nesměl být ve slušných zemích tak zdiskreditovaný. Kromě Izraele (který je čestnou výjimkou) už ho totiž berou jen v tom Putinostánu a v Číně. :-O :no:
Avatar - white label
30. 11. 2018 19:53
Re: Ehh
Toyoty přece... >:D ;-)
Avatar - _Karel_
30. 11. 2018 19:14
Re: Co se tam bude vyrabet?
Problém nebude v autorovi článku, ale u toho, co bastlí nadpisy.
Avatar - praděda7
30. 11. 2018 17:18
Re: Karoq
Koncern bude stavět a vyrábět na Balkáně, protože v Česku už jsou pro něj moc vysoké mzdy, jak bylo jinde řečeno..... :-!