Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota má nový testovací polygon v Belgii

David Bureš
Diskuze (0)
Nový testovací polygon stál Toyotu 47 milionů euro. V Belgii budou testovány modely určené pro evropské trhy.

Toyota otevřela ve své evropské centrále v belgickém Zaventemu nový testovací polygon, na kterém budou testovány vozy této značky určené pro evropské trhy. Jeho stavba trvala dva a půl roku a stála japonskou automobilku 47 milionů euro (1,1 miliardy korun).

Na polygonu budou zkoušena především kompaktní městská vozidla pro Evropu. Spolu s okolními budovami se polygon rozkládá na 65.000 m2, včetně blízkého technického centra se jedná o plochu velkou 187.000 m2.

V technickém centru v Zaventemu Toyota zaměstnává na 770 zaměstnanců, přičemž 430 z nich se zabývá vývojem a výzkumem. Od roku 1987 Toyota do své evropské centrály v Zaventemu investovala 167 milionů euro (čtyři miliardy korun), poslední investice činila 47 milionů euro (1,1 miliardy korun). V této ceně je zahrnut výkup pozemků a stavba testovacího polygonu.

Podle vedení evropské centrály značky Toyota bude moci automobilka rychleji a účinněji vyvíjet vozy určené pro evropské trhy. Dosud si totiž musela pronajímat testovací dráhu Fordu v nedalekém Lommelu.

Součástí testovacího polygonu je 1,4 km dlouhá zkušební trať, speciální kruhová plocha s průměrem 90 metrů a testovací silnice, na kterých bude sledován hluk vozu a délka jeho brzdné dráhy.

Díky těmto prvkům zde budou testovací jezdci Toyoty provádět různé jízdní testy, které budou zkoumat hluk vozu, jeho vibrace, míru jeho jízdního komfortu, jeho odolnost, výkon a účinnost jeho brzdného systému. Piloti také vyzkouší, jak se automobil chová v zatáčkách.

Toyota tvrdí, že stavba testovacího centra měla minimální vliv na životní prostředí. Až 98 % (zhruba 36 tisíc tun) stavebního odpadu a vytěžené země bylo recyklováno přímo na místě. Vedle toho zde automobilka provedla hlukové testy, aby se ujistila, že testovací centrum nebude rušit lidi z jeho okolí.

David Bureš
Diskuze (0)