Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota odhaluje zákulisí výroby vodíkového modelu Mirai (5x video)

Jan Mička
Diskuze (41)
Uvedení vodíkového automobilu do běžného prodeje je velká věc. Toyota nás nechala nahlédnout do procesu výroby revolučního modelu Mirai.

Možná si říkáte, že Toyota Mirai, první sériově vyráběný a volně prodávaný vodíkový automobil na světě, předběhla dobu a nemá moc šancí na úspěch. Jenže s podobnými problémy se svého času potýkal také Prius, průkopník hybridní technologie, a jak jsme nyní rádi, že můžeme například s Infiniti Q50S Hybrid, které má výkon přes 360 koní, jezdit za rozumných 7-8 litrů benzinu.

Již dlouho se ale říká, že budoucnost není v hybridech ani elektromobilech, ale vozech využívajících k provozu vodík. Mohou být tiché, svižné, komfortní, a z výfuku jim přitom vychází pouze vodní pára. Zářným příkladem tohoto tvrzení se již v minulosti stala Honda FCX Clarity, budoucností je ovšem právě Toyota Mirai. V Japonsku se již prodává a brzy přijde i do Evropy, i když ze strategického důvodu je dobré se s ní držet poblíž britského Swindonu. Právě tam totiž byla na konci loňského roku otevřena první čerpací stanice na vodík

Toyota Mirai se od konce loňského roku vyrábí v japonském závodě v Motomachi, kde se svého času kompletoval i supersportovní Lexus LFA. Jak je vidět v přiložených videích, valná část práce se provádí manuálně a technika pomáhá pouze s hmotnějšími díly či sestavami. Jak jsme uvedli již dříve, bude v prvním roce omezena produkce na pouhých 700 kusů. Nedá se ovšem očekávat, že by se po nich hned zaprášilo.

Pro úplnost uvedeme, že se o pohon 1,8 tuny hmotného sedanu střední třídy stará synchronní střídavý elektromotor s výkonem 113 kW a točivým momentem 335 N.m. Jednotce sekunduje trakční Ni-MH akumulátor, do kterého se zároveň ukládá rekuperovaná energie. Vůz má deklarovaný dojezd 700 kilometrů, umí se rozjet na 179 km/h a zrychlení z 0-100 km/h mu zabere 9 sekund. V Evropě se by se měl objevit již letos v září za cenu okolo 1,3 milionu korun.

Jan Mička
Diskuze (41)
27. 2. 2015 10:48
Re: 870 BAR v LODI MIRAI a CESTA NA MĚSÍC ...
Preco proti bateriam? ... pretoze, ak si mozem vybrat, ci energiu uskladnim ...
1. v jednom chemickom prvku (vodiku), ktoreho je okolo nas vela (voda, uhlovodiky), ktory sa ekologicky likviduje vo forme vody alebo
2. vo viacerych chem. prvkoch (bateria), ktore su vzacnejsie a nelikviduju sa tak jednoducho
... tak si vyberiem prvu alternativu, aj ked je zo zaciatku tazsia :-!
pozn. tvoj nazor ti samozrejme neberiem
27. 2. 2015 07:17
Re: 870 BAR v LODI MIRAI a CESTA NA MĚSÍC ...
Tak potom prečo tak píšeš proti batériám? Problémy s nimi sa takisto vyriešia a podľa mňa urobia životnému prostrediu ešte menšiu škodu >:D
Mimochodom - ak by si nevedel lítiové batérie sa dajú recyklovať - len v roku 2010 sa v EU zrecyklovalo cca 2500 ton takýchto batérií, z ktorých vieme získať späť kľúčový prvok, lítium, s takmer 100% úspešnosťou. A, samozrejme, vo výskume (to sa časom takisto vyrieši, že) sú batérie ekologickejšie a účinnejšie.
26. 2. 2015 19:23
Re: 870 BAR v LODI MIRAI a CESTA NA MĚSÍC ...
Neriesim tech. problémy, ktoré sa skôr či neskôr vyriesia. Ide mi len o základnú myslienku: VODIK JE LEN NOSIC ENERGIE, ktorý pri spalovani v autách urobi najmenej skody na zivot. prostredi.
Toyota sama tvrdi, ze nas caka este dlha cesta, ale treba zacat a zacat rozumne.
26. 2. 2015 11:27
Re: 870 BAR v LODI MIRAI a CESTA NA MĚSÍC ...
... prebud sa, Cesi aj Slovaci maju hole zadky, vsetko vlastnia velke financne skupiny :no:
26. 2. 2015 10:51
Re: 870 BAR v LODI MIRAI a CESTA NA MĚSÍC ...
NA COM SI VARIS VAJICKA NA RANAJKY? Nevim co jsou to ranajky a slovenký jazym se mi nelibi nepodporujem :-) Ale vajčka k snídani vařím zásadně na český elektřině rozhodně ne na putinovu zemáku, ten my v čechách pokud možno nepoužíváme. A jelikož nám pradědové postavili perfektní elektroenergetiku tak ji udržujeme, odrážíme nepřátelský útoky a nepaktujeme se s nepřítelem. Ale ten váš magyar soused prý pěkně peče, aby vám nezatopil >:D >:D >:D >:D >:D >:D