Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota pracuje na ostřejší verzi GR Yarisu. Bude to Rovanperä edition?

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Toyota hodlá využít svých úspěchů v rallyeovém šampionátu a chystá ostřejší verzi GR Yarisu inspirovanou současným mistrem světa WRC.

Od návratu do mistrovství světa v rallye v roce 2017 je Toyota nejúspěšnější automobilkou v šampionátu. Výčet úspěchů za období šesti sezón je více než působivý. V 71 závodech si tým Toyota Gazoo Racing připsal 33 vítězství, třikrát slavil celkové prvenství mezi týmy (2018, 2021-2022) a v šampionátu jezdců dominuje nepřetržitě od roku 2019, kdy postupně titul slavil Ott Tänak, dvakrát Sebastien Ogier a nyní Kalle Rovanperä.

Video se připravuje ...

Tyto úspěchy se jistě ve velké míře podílí na pozitivní náladě uvnitř týmu, potažmo celé japonské automobilky. Sportovní divize se silničními modely GR urazila veliký kus cesty a zdaleka nekončí. 

V polovině listopadu minulého roku, ihned po skončení Japonské rallye, posledního závodu šampionátu WRC, Toyota Gazoo Racing uspořádala na domácí půdě víkend plný oslav, kde jsme se mohli mimo jiné dozvědět leccos o budoucích plánech týmu. 

Akio Toyoda, generální ředitel Toyoty, přinesl skvělou informaci o potenciální produkci modelu s názvem GR Yaris Kalle Rovanperä Edition. Že vám spojení finského šampiona a japonské značky v limitované edici něco připomíná? Již v minulosti měl podobnou limitku čtyřnásobný mistr světa Tommi Mäkkinen s Mitsubishi u modelu Lancer EVO VI. 

GR Yaris v edici Kalleho Rovanpery by mohl mít výkon přesahující 300 koní, stejně jako je tomu u většího modelu GR Corolla. Zatímco GR Corolla váží 1.474 kilogramů, GR Yaris má o téměř 200 kilogramů méně (1.280 kilogramů). Navíc se dá počítat s tím, že by limitka ještě o něco více zhubla.

Video se připravuje ...

Kdo měl tu čest řídit Toyotu GR Yaris, ví, jaký úsměv na tváři umí řidiči za volantem vyčarovat. A co teprve toto? Od spojení aktuálně nejlepšího rallyeového týmu a pilota na světě nelze očekávat nic jiného, než že tato limitka bude vymakaná do posledního detailu! 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme