Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius Plug-In Hybrid: V londýnském provozu o 27 % úspornější než turbodiesel

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Toyota půjčila loni londýnským firmám dvacítku Priusů, které je možné dobíjet z běžné elektrické sítě. Jaké jsou první výsledky testování?

Projekt připravila ve spolupráci s výrobcem a dodavatelem elektřiny EDF Energy. Dvacet Priusů třetí generace ve verzi Plug-In Hybrid se od léta loňského roku prohánělo po britské metropoli.

Po jednom roce tedy přišlo na první analýzu získaných dat. Zde jsou.

Průměrná vzdálenost ujetá při jedné cestě byla necelých 12 km. Automobily se po městě většinou pohybovaly rychlostí 28 km/h nebo nižší. Při hustotě londýnského provozu není divu.

K nabíjení stačilo 72 minut, přičemž tam, kde měli řidiči přístup k elektrickým zásuvkám, je využívali pochopitelně častěji. Jejich stav se nedoplňoval na plnou kapacitu, u svých čtyřkolových miláčků s nádržemi jen na fosilní paliva to přece také neděláme.

V konečném účtování byla ovšem auta o 27 % úspornější než vozy s ekvivalentním malým turbodieselem. Více než 20 procentům řidičů se na jedno nabití podařilo dojet dál, než uvádí výrobce (20 km při rychlosti až 100 km/h). Čistě na elektrický pohon ujely vozy zhruba třetinu z celkové vzdálenosti.

Plug-in hybrid tedy dle Toyoty plně vyhovuje běžnému městskému provozu, samozřejmě díky schopnosti jet pouze na elektřinu, s nulovou spotřebou benzinu a tím pádem i emisemi výfukových plynů. Připomeňme, že Prius je poháněn zážehovým motorem 1,8 VVT-i v kombinaci s elektromotorem, kterému potřebnou energii dodávají lithium-iontové akumulátory.

Toyota Prius Plug-In Hybrid by se měla začít prodávat na začátku roku 2012. Britský projekt bude ovšem pokračovat ještě další dva roky. Japonská automobilka rozjela podobný i ve francouzském Strasbourgu, kde jezdí stovka obdobných aut. Celkem jich najdeme na 200 v osmnácti evropských zemích.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Choochoo
28. 7. 2011 09:53
Re: menej benzinu
Myslim ze jde hlavne o ekologii, uz nam tu snad casem ty smradosi s dieslama nebudou tolik zavanet >:D Financne si myslim ze by to taky snad melo byt lepsi, snad jsem nekde cetl 1/2 az 3/4 ceny, ale nepamatuji si, abych nekecal.
Avatar - palokalo
28. 7. 2011 09:48
menej benzinu
Vsade sa pise o tom ako su usporne.. ale vyratal niekto kolko stoji to jedno nabitie baterie zo siete? tu cenu tam asi nepremietli.. len usporu na palive. Ci je v tom aj to?