Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius se solárními panely

Kamil Kýr
Diskuze (99)
Prověřený hybridní vůz Toyota Prius dostává menší injekci v podobě přídavných solárních článků, čímž se dále snižují náklady na provoz.

Kalifornská firma Solar Electrical Vehicles připravila pro vůz Toyota Prius speciální kit sestávající se z konvexních solárních panelů, které se montují na střechu vozu. Panely jsou vyrobeny z vysoce efektivních monokrystalických fotovoltanických článků, které disponují výkonem 200-300 W. Energie je pak využita na nabíjení 3 kW sekundární baterie, která je schopna dodávat elektřinu k pohybu až na 32 km za den.

Spotřeba paliva se při průměrné denní trase dlouhé 45 km použitím solárních panelů sníží o 17 % až 29 % a při ceně kitu 4000 dolarů je návratnost kolem dvou až tří let. Deklarovaná účinnost kitu může být zlepšena ještě namontováním výkonnějších baterií, které zvýší možnost dojezdu na solární energii o dalších 16 km za den.

Obdobné solární kity jsou kalifornskou firmou v současnosti montovány i na vozy Toyota RAV 4 EV, Toyota Highlander, Ford Escape Hybrid či Dodge Sprinter Hybrid.

Kamil Kýr
Diskuze (99)
Avatar - Falco
7. 6. 2007 18:39
Re: Šikmáči
A Japonci byly vždy hodně mírumilovný, viď! Chce to trochu si zopakovat dějepis.....Číňani by mohli vyprávět...
7. 6. 2007 08:53
Re: Ekocar
Bavime se ale jen o ekologii. A o blouzneni lidi - o tolik zase ten prius min nezere, aby vynahradil zivotnimu prostredi to, co mu vzal svoji vyrobou, to uz lepsi k zivotnimu prostredi je 1.3 Multijet s filtrem. Ruzne kombinace plynu, hybridu, etanolu, a treba i ropy z uhli je reseni, vodik ani nahodou. Pokud napr. Polsko, Ukrajina nebo Rusko zacnou vyuzivat svuj zemedelsky potencial na urovni zapadnich zemi, tak uzivi pres etanol pulku evropy.
Avatar - Falco
7. 6. 2007 01:18
Re: Šikmáči
To je furt to samé dokola, když to nikdo nevynalezne, tak to nikdo nedostane do praxe!!!
6. 6. 2007 23:35
Re: DISKUSE PLNÁ KECŮ, PLKŮ, MLŽENÍ A TOTÁLNÍ NEZNALOSTI
Krome vykriku, nejaky argument nemas? Nikdo netvrdi, ze tohle auto je spatny, pro americky megapole je 100x lepsi nez jejich trucky, ale jeho vyroba je silene energeticky narocna - a energie na vyrobu Priusu pochazi vetsinou z neobnovitelnych zdroju. Fandim hybridum, ale jeste vic Saabu EcoPower, kde 100% vykonu jak z tryskace dodaly brambory! Kombinace hybrid a etanol, to je cesta. Vodik je omyl, solarni clanky jakbysmet.
Avatar - Falco
6. 6. 2007 23:02
Re: Šikmáči
V čem? Hybrid měli Němci první, jen ho nedokázali dobře prodat...veškerá inovace pochází z Evropy, většina patentů pochazí z Evropy. Evropa přinesla světu auto, motocykl, letadlo, benzín, diesel, abs, esp, seriový airbag atd....