Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota prodala svůj zbývající podíl v americkém podniku Tesla

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Japonská automobilka Toyota Motor prodala svůj zbývající podíl 1,43 procenta v americkém výrobci elektrických aut Tesla.

Toyota byla jedním z prvních investorů v Tesle, později se však obě firmy dostaly do sporu, informoval na svých stránkách zpravodajský server RTT News.

Toyota neuvedla, za kolik akcie prodala, ani jaká byla návratnost její investice.

Spolupráce obou firem začala v roce 2010, kdy Toyota koupila v Tesle podíl za 50 milionů USD (1,2 miliardy Kč). Ve stejnou dobu Tesla koupila kalifornský závod Toyoty za 42 milionů USD. Obě firmy v roce 2014 společně vyvinuly elektrický sportovně-užitkový vůz RAV4. Mezi oběma společnostmi ale nastaly neshody po svolání těchto vozů ke kontrole a jejich technická spolupráce byla přerušena. Toyota hned poté prodala část svého podílu v Tesle.

V uplynulých letech Toyota sama investovala do výroby výhradně elektrických aut s cílem zvítězit nad Teslou a dalšími výrobci elektrických aut. Podle zveřejněných zpráv má ale vedení Toyoty větší zájem vyvíjet spíše vodíková auta než elektrická.

Pojišťovna AAA nedávno zvýšila pojistné na vozy Tesla kvůli vyšším nárokům na škody. Pojišťovna zjistila, že vozy Tesla jsou na opravu dražší a je u nich také vyšší frekvence požadavků na náhradu škody.

Akcie Tesly nicméně v letošním roce výrazně zpevňují a Tesla se už podle tržní kapitalizace stala nejhodnotnější automobilkou v USA. K růstu ceny akcií přispělo očekávání vysoké poptávky po jejím autě Model 3, který má být cenově dostupnější než předchozí modely.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
15. 6. 2017 03:13
V Toyotě i Daimleru maj dnes protažený xichty až na zem.
Pakliže Mercedes vydělal předloni na prodeji svých pěti procent akcií Tesly 0,75 miliardy USD, můžeme předpokládat, že Toyota vydělala za stejně velký podíl na konci roku 2016 asi jednu miliardu. To můžou obě tyhle automobilky Elonovi líbat ruce.
Mám však škodolibou radost, že si jejich ekonomové dneska rvou vlasy, protože kdyby pár měsíců počkali, zkasírovali by každý další miliardu dolarů navíc.
Tyhle strašný prachy spadly do investorů, kteří Elonovi fandí a tak je to úplně v pořádku.
Avatar - _Karel_
12. 6. 2017 21:14
Re: Rozumný krok
Horolezci jsou "na společnost přisátí paraziti"? :-O
12. 6. 2017 16:32
Musk to zachraňuje .... ale ináč to je šrot.
Celá Tesla je o ničom ....

Celé to však zachraňuje bezpochyby mimoriadne schopný a geniálny Musk ....

Ale predstava, že génius se nemôže mýliť je komická ...i on je len človek.

Tesla je firma s najhorším pomerom kvality a ceny v histórii automobilizmu ... keby také predražené zmätky vyrábala Škoda, či Kia tak sú už dávno v krachu.
Avatar - WinDiesel
12. 6. 2017 14:41
Re: Rozumný krok
není mi líto dárců orgánů, horolezců a podobných na společnosti přisátých parazitů, nebude mi líto ani těchto akcionářů a údajně 500 000 kteří poslali zálohu
Avatar - WinDiesel
12. 6. 2017 14:39
Re: By mě zajímalo..
osobně znám jednoho španěla trvale žijícího v čr který se jim upsal, má jen byt takže by byl závislý na veřejných dobíjecích stanicíh ... pioneering měl vždy své kouzlo, mít něco jiného než co mají ostatní ...