Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota: Rekordní diesel, zmodernizovaný Land Cruiser a Prius GT

Ladislav Čermák
Diskuze (7)
Nejstarší japonská automobilka přiveze do paříže místo velkých novinek několik významných modernizací a pokročilý vznětový motor.

D-4D 180 Clean Power concept - nejsilnější a nejčistší

Pod tímto složitým názvem se představí Avensis, vybavený špičkovým vznětovým motorem, který ustavuje nové mety v kategorii 1,9 - 2,2 l. Na základě známého dvoulitrového turbodieselu vznikla progresivní pohonná jednotka, která kombinuje vysoký výkon s rekordně nízkými emisemi. Pomocí nově vyvinutého piezoelektrického vzniká 130 kW a 400 Nm, což jsou hodnoty, kterých běžně dosahuje konkurence s třemi litry zdvihového objemu. Pro dnešní dobu ještě důležitější je světové prvenství v odbourávání oxidů dusíku a pevných částic díky souboru technických specialit, souhrně nazvaných D-CAT (Diesel Clean Advanced Technology). Kromě zmíněného piezoelektrického vstřikování mezi ně patří i systém DPNR (Diesel Particulate Nox Reduction System) a sofistikovaný motormanagement.

Land Cruiser 2005 - zmodernizovaný turbodiesel a nové převodovky

Menší ze dvou luxusních offroadů se dočkal významné modernizace - agilnější tyrbodmychadlo, common rail a řízené víření vstřikované nafty mají na svědomí nárůst síly a pokles emisí. Výkon mírně narostl o 2 kW na výsledných 122, důležitější je však nárůst kroutícího momentu na rekordní hodnotu mezi sériovými vznětovými čtyřválci - 410 Nm/1600 - 1800 ot., když 90% této hodnoty je k dispozici již při 1500 ot. Posunutí kroutícího momentu se pozitivně projeví zejména v terénu nebo při tažení přívěsů. Neméně důležité jsou redukce spotřeby (-13% na 9 l/100 km) a emisí CO2 (-12% na 243 g/km).

Nové jsou i převodovky - na čistém papíře nakreslené šestistupňové manuální ústrojí je lehčí, kompaktnější a přesnější než předchůdce a bylo určeno jako standardní vybavení všech verzí kromě nejsilnějšího čtyřlitrového šestiválce. S tím spolupracuje nový inteligentní pětistupňový automat (předchůdce měl též o stupeň méně).

Seznam vylepšení pokračuje zdokonalenou bezpečností - nový posilovač brzd a dvoustupňový připomínač nezapnutých bezpečnostních pásů - a komfortem - nejnovější generace navigačního systému.

Prius GT - sportovně laděný hybrid

Jen úpravami a jiným vyladěním technicky nezměněného průkopníka velkosériové výroby hybridních vozidel bylo dosaženo výkonu 107 kW, což znamená, že agregát zážehové patnáctistovky a elektromotoru nyní dosahuje litrového výkonu téměř 100 koní. Důsledným odtučněním se vůz zbavil 180 kg hmotnosti a ačkoliv v interiéru zůstaly místo všech čalounění a izolací pouze dvě sportovní sedačky, bezpečnostní pásy a pevnostní klec, příjemnou odměnou je zrychlení 0 - 100 za výborných 8,7 s při nezměněné spotřebě paliva.

Ladislav Čermák
Diskuze (7)